Julkkikset

Keholleen kiitollinen Mira Luoti, 40: ”Tietyllä tapaa tunnen itseni yhä teiniksi”

Laulaja Mira Luoti täytti helmikuussa 40, mutta neljänkympinkriisiä hän ei ole kokenut. Kyky innostua on yhä tallella, ja fyysisestä kunnostaan hän on kiitollinen. Eikä Miraa enää harmita, vaikka megaluokan bileet jäisivät toisinaan välistä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Nelonen Media

Mira Luodin perheeseen kuuluu avomies Mika Haapasalo, kolme omaa lasta ja Mikan kaksi tytärtä.

Laulaja Mira Luoti täytti helmikuussa 40, mutta neljänkympinkriisiä hän ei ole kokenut. Kyky innostua on yhä tallella, ja fyysisestä kunnostaan hän on kiitollinen. Eikä Miraa enää harmita, vaikka megaluokan bileet jäisivät toisinaan välistä.

Vain elämää -ohjelmassa mukana oleva laulaja Mira Luoti, 40, ei kokenut ohjelman kuvauksia rankoiksi.

– Vain elämää oli tavallaan minulle omaa aikaa. Meillä on parhaimmillaan kotona viisi lasta, ja olin fiiliksissä siitä, että olin itsekseni jossain. Istuin jätkien kanssa joka ilta pari tuntia kuvausten päätyttyä ja fiilistelin sitä, millainen mahdollisuus on viettää aikaa tuollaisten artistien kanssa ja jakaa ajatuksia, Mira kertoo.

Vain elämää oli Miralle mieleenpainuva ja ainutlaatuinen kokemus.

– Se yllätti, miten kappaleiden kautta pystyy puhumaan toiselle: mitä jokin oma biisini voi kertoa toiselle ihmiselle. Kappaleista nousseet keskustelut olivat sellaisia, että vau.

Jos Mira olisi saanut valita omasta tuotannostaan yhden kappaleen esitettäväksi, se olisi ollut Vuoret.

– Puhuimme kuvauksissa hirveän syvällisiä. Heti ensimmäisenä päivänä, Dannyn päivänä, keskustelu kääntyi menetyksiin. Vuoret on kappale, jonka lauloin oman veljeni hautajaisissa. Sen olisin voinut tuossa intensiivisessä ja turvallisessa ympäristössä esittää ja nostaa uudelle tasolle.

Mira vastasi Tässä iässä -juttusarjamme kysymyksiin.

Täytit helmikuussa 40 vuotta. Koitko minkäänlaista neljänkympin kriisiä?

– En itse asiassa. Puhuin jo 25-vuotiaana itsestäni kolmekymppisenä, ja kolmenkympin jälkeen aloin puhua itsestäni nelikymppisenä. Se on yllättänyt minut positiivisesti, että olen edelleen aloittanut uusia urheilulajeja. Joskus 30-vuotiaana ehkä ajattelin, ettei sitä nelikymppisenä enää tehdä spagaatteja. Nyt kun olen aloittanut astangajoogan, olen kuitenkin tehnyt sellaisia siltakaatoja, joita en ole tehnyt 10 vuoteen. Olen hirveän kiitollinen siitä, kuinka hyvässä kunnossa olen.

Millaisista asioista huomaat, ettet enää ole 20- vaan 40-vuotias?

– Siitä, ettei minun enää ole pakko lähteä joka paikkaan. Seikkailuja ei tarvitse hakea kauhean kaukaa: niitä syntyy kotioloissakin. Vaikka olisi megaluokan bileet, minua ei ikinä harmita, etten pääse, kun on lapset. Menen ihan mielelläni yhdeksän jälkeen nukkumaan. Keikkoja varten pitää tietysti rikkoa rutiineja, mutta heti kun pääsen kotiin, muutan rytmin taas lastentahtiseksi. Myös se on muuttunut, etten hikoile yhtä paljon kuin ennen. Minulle ei esimerkiksi enää tule keikoilla hiki samalla tavalla kuin tuli aikaisemmin.

Miten suhtaudut omaan kehoosi?

– Omasta mielestäni olen hirveän hyvässä kunnossa. Olen terve ja pystyn liikkumaan. Olen kehostani tosi kiitollinen.

Oletko kokenut ulkonäköpaineita?

– Ihan varmasti niitä on tullut jossain vaiheessa mutta ei ikinä ongelmaksi saakka. PMMP-aikoina emme olleet mitään fiinejä mimmejä, ja se on mielestäni tosi siistiä. Mieleeni tulee PMMP:n ensimmäiseltä isolta keikalta Ilosaarirockista otettu kuva, joka oli kaikkien lehtien kannessa. Alushameeni oli pudonnut nilkkoihin ja päässäni oli t-paidasta tehty hikinauha. Paula oli myös piirrellyt hameeseeni tussilla kaikenlaisia kuvioita. Katsoessani sitä kuvaa mietin, että on meillä kyllä ollut pokkaa.

Onko ulkonäköäsi arvosteltu julkisesti? Miltä se on tuntunut?

– Minun on sanottu olevan hyvin maskuliinisen näköinen ja tatuointejani on haukuttu. Nuorempana kommentointi tuntui käsittämättömältä. Ihmettelin, eikö ihmisillä ole muuta tekemistä. Ja miksei sitä saisi olla maskuliininen? Voimistelua harrastaessani olen aina ollut se alin, joka nostaa muita. En ymmärrä, mitä huonoa siinä on, että on vahva.

Tunnetko koskaan itseäsi yhä teiniksi?

– Tietyllä tapaa kyllä. Tietty rämäkkyys on minussa tallella ja olen herkkä kaikelle. Olen myös herkkä innostumaan, ja se ei minusta katoa. Jos joku kysyy mukaan johonkin, aika harvoin kieltäydyn vaan lähden reipaaasti tekemään. Ei ole varmaan yhtään asiaa, jonka tekemättä jättämistä joutuisin katumaan.

Vain elämää torstaisin ja perjantaisin kello 20 Nelosella.

X