Julkkikset

Nämä sanat Maria Veitola haluaa kuulla hakijalta työpaikkahaastattelussa: ”Jos kuulen, palkkaan heti”

Uransa aikana Maria Veitola on haastatellut satoja hakijoita ja käynyt läpi kiperiä neuvotteluja ja tilanteita. Lue Marian kolme työelämävinkkiä.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Uransa aikana Maria Veitola on haastatellut satoja työnhakijoita.

Uransa aikana Maria Veitola on haastatellut satoja hakijoita ja käynyt läpi kiperiä neuvotteluja ja tilanteita. Lue Marian kolme työelämävinkkiä.

Toimittaja, talk show -emäntä ja Radio Helsingin sisältöjohtaja Maria Veitola on tehnyt pitkän uran, jonka aikana hän on ehtinyt työskennellä niin pesulassa, baarissa kuin radiossa, televisiossa ja media-alan esimiestehtävissä. Uransa aikana hän on myös haastatellut satoja hakijoita ja käynyt läpi kiperiä neuvotteluja ja tilanteita.

1. Näytä motivaatiosi

Maria sanoo olevansa yllättynyt siitä, että niin harva hakija osoittaa työpaikkahaastattelussa aktiivisuutta ja motivaatiota.

– Toivon, että hakija sanoisi, että tämä pesti on suurin unelmani ja teen kaikkeni, jos saan paikan. Haluan tätä niin paljon! Mutta kuulen näitä sanoja todella harvoin. Jos kuulen, palkkaan heti.

Marian mielestä motivaation osoittaminen on todella tärkeää.

– Valitsen kahdesta hyvästä hakijasta sen henkilön, joka osoittaa eniten aktiivisuutta ja sanoo olevansa tosissaan ja todella kiinnostunut paikasta. Tuollainen asenne kertoo määrätietoisuudesta.

2. Kysy kollegan palkkaa

Ennen palkkaneuvottelua kannattaa tehdä tarkat muistiinpanot vaikka ranskalaisilla viivoilla, Maria vinkkaa.

– Jos haluan parempaa palkkaa, mietin ennen neuvottelua tosi tarkkaan, että miksi ansaitsen paremman palkan. Kun sen kirjoittaa auki, se lisää omaa ammatillista itsetuntoa. Vitsi, minähän osaan vaikka mitä!

Kollegan palkkaa pitäisi aina rohjeta kysyä.

– Se lisää avoimuutta ja tasa-arvoa. Eihän sitä ole pakko kertoa, mutta aina voi kysyä. Usein ihmiset, jotka kokevat tienaavansa sen, mikä heille kuuluu, yleensä myös kertovat palkkansa.

Lue myös: Palkka-avoimuuden puolesta ja vastaan – onko palkka vain minun vai meidän kaikkien asia?

3. Älä luota vain tunteisiin

Joskus työpaikalla voi tulla henkilösuhteisiin solmuja. Tunteet kuohahtavat. Joku ei osaa ottaa vastaan kritiikkiä, toinen kritisoi kaikkea liikaa, kolmas kokee olevansa ikuinen kahvinkeittäjä. Miten kannattaa toimia, jos on vaikka esimiehen kanssa henkilösuhteeseen liittyvä ongelma?

Maria kannustaa nostamaan kissan pöydälle. Ja ennen keskustelua, kannattaa tehdä kuten ennen palkkaneuvottelujakin: kirjoittaa omat ajatukset ranskalaisilla viivoilla ylös ja miettiä mahdollisimman konkreettisia esimerkkejä.

– Sitten voi sanoa, että hei, siinä palaverissa viime tiistaina, jossa oltiin tekemästä tärkeää päätöstä, pyysit minua kaatamaan kaikille vettä ja laitoit minut yhtäkkiä palvelijaksi, niin se tuntui tylsältä. Tunteita ei pidä väheksyä, mutta jos menee puhumaan, että musta tuntuu tällaiselta, se on helppo kumota.

Lue myös: Näin selviät työpaikkariidoista vahingoittamatta uraasi – muista 5 asiaa

X