Julkkikset

Nina Tapio ikä- ja työkriisistään: ”Iski tunne, että kelpaanko enää, olenko ikäloppu”

Yllätysvauvan syntyminen toi paljon iloa Nina Tapion elämään mutta syöksi hänet myös kriisiin. Yhtäkkiä töitä ei ollut enää tarjolla niin kuin ennen. Silloin elämänarvot menivät uusiksi.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Ari Heinonen/Otavamedia

Laulaja Nina Tapion iltatähti Vilho oli vähän yli puolivuotias, kun Nina osallistui Jari Sillanpään joulukiertueelle vuonna 2012.

– Nautin vauvasta, mutta nautin myös siitä, että sain tehdä töitä. Se oli luontevaa, niin olin tehnyt myös isompien lasteni kanssa, Nina muistelee.

Joulukiertueen jälkeen töitä ei kuitenkaan juuri ilmaantunut, ja kun vauva kasvoi, nelikymppistä äitiä alkoi oudosti masentaa.

– Se oli yhdistetty työ- ja ikäkriisi. Olen aina tottunut arvottamaan itseni työn kautta laulajana ja muusikkona. Ja tuolloin minulle iski tunne, että kelpaanko enää, olenko jo ikäloppu, onko minusta mihinkään.

Ninaa painoivat myös taloudelliset huolet. Talolainaa piti lyhentää ja perheen kulut hoitaa, mutta tuloja ei ollut.

– Minulla oli ikävä aikuisseuraa ja -elämää sekä omaa työyhteisöä. Olin ’vain’ kahden koululaistytön ja yhden pienen pojan äiti.

Nyt Nina katselee silloista kriisiään jo etäämmältä, eivätkä ongelmat näytä yhtä isoilta. Hän sanoo, että pahin aika kesti vain vuoden. Vähitellen löytyi töitä, ja aika auttoi. Usko omaan itseen ja osaamiseen palautui. Aallonpohjan jälkeen Nina ymmärsi, että hän on vähintään yhtä hyvä kuin ennenkin.

– Enää ei tunnu niin kamalalta, vaikka näyttäisin jossain lehtikuvassa tai televisiossa ikäiseltäni. Onhan ryppyjä ja kiloja tullut, mutta samalla on tullut myös elämänkokemusta ja sellaisia taitoja, joita ei voi saada mitenkään muuten kuin elämällä ja kokemalla.

Hän sanoo olevansa esimerkiksi nykyään paljon taitavampi sosiaalisissa tilanteissa eikä pahoita niin helposti mieltään itseensä kohdistuvasta arvostelusta kuin aiemmin.

– Eihän kukaan voi olla joka hetki parhaassa kuosissa, ja sitä paitsi monesti kyse on vain mielipiteistä. Olen saanut olla terve ja tykkään liikkua, käyn lenkillä ja kuntosalilla. Ei minulla ole mitään valittamista – tämä kroppa on palvellut minua toistaiseksi oikein hyvin.

Nina sanoo, että ihminen voi suunnitella kaiken hyvinkin tarkasti, mutta silti elämä yllättää aina. Ei pettymyksiin pidä takertua. Jälkeen päin katsellen vasta näkee, mikä oikeastaan oli onni, mikä onnettomuus. Esimerkiksi tilapäinen töiden vähyys sai Ninan pohtimaan omia todellisia toiveitaan ja etsimään uutta tasapainoa töiden ja perheen välille.

– Rakastan laulamista, mutta enää en ajattele arvoani ihmisenä pelkästään työn kautta. Tiedän, että olen arvokas myös vaimona, äitinä ja ystävänä.

Iso oppi on ollut myös huomata, ettei muita ihmisiä niin kauheasti kiinnostaa, miltä joku toinen näyttää.

– Ja vaikka hetken kiinnostaisikin, ihmiset unohtavat helposti, Nina sanoo naurahtaen.

Nina Tapion haastattelu on kokonaisuudessaan Annassa 40/2016. Ilmestymispäivä on 6.10.

Lue lisää:

Jari Sillanpää: ”Itseluottamus rakoilee yhä”

Riippuvuuksista kärsinyt Jippu: Jään alkoholin lisäksi helposti koukkuun ruokaan, ihmissuhteisiin ja liikuntaan

Terapia avasi Lauri Tähkän solmut: Kyky olla herkkä kertoo vahvuudesta

X