Julkkikset

Räppäri Yeboyah törmäsi itsensä näköisiin ihmisiin vain uutiskuvien surkeudessa – sitten eräs tv-kanava muutti kaiken

Räppäri Yeboyah haki lapsena turhaan samastumiskohteita, koska ruskeat ihmiset olivat mediassa harvoin esillä. Nyt hän haluaa itse luoda uutta kulttuuria Suomessa. – Vaikeitakin asioita voi käsitellä kauneuden kautta, Yeboyah uskoo.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Rupesin tekemään itseäni näkyväksi, Yeboyah kertoo taiteilijanuransa alusta.

Räppäri Yeboyah haki lapsena turhaan samastumiskohteita, koska ruskeat ihmiset olivat mediassa harvoin esillä. Nyt hän haluaa itse luoda uutta kulttuuria Suomessa. – Vaikeitakin asioita voi käsitellä kauneuden kautta, Yeboyah uskoo.

Räppäri Yeboyah eli Amare Aili Kuukka, 27, on aina tuntenut vetoa esittävään taiteeseen. ­

”Kun olin lapsi, suomalaisessa mediassa ei ollut todellisia tarinoita mustista ja ruskeista ihmisistä. En voinut samastua kehenkään. Näköiseni ihmiset esitettiin vain kärsimyskuvastossa, jossa kerrottiin Afrikan ongelmista. Myöhemmin kun ryhdyin katsomaan MTV Music -kanavaa, näin paljon itseni kaltaisia vahvoja tyyppejä, joilla oli oma tarina hallussaan. Se oli voimaannuttavaa.

Äitini oli valokuvataiteilija. Kotoa sain esimerkin, että taiteellakin voi elää, vaikka yksinhuoltajan tuloilla elämämme ei ollut aina ruusuilla tanssimista. Äitini tuki oli tärkeää. Kun mietin, ryhdynkö tekemään musiikkia, tanssimaan vai näyttelemään, äiti piti hyvänä sitä, että minulla oli paljon vaihtoehtoja.

Yeboyah menetti äitinsä valokuvataiteilija Raakel Kuukan vuosi sitten.
Yeboyah menetti äitinsä valokuvataiteilija Raakel Kuukan vuosi sitten. – Äiti tuki minua. Hän tiesi, millaista luova tekeminen on.

Musiikin tekeminen voitti, kun halusin tehdä oman biisin. Studioon pääseminen ei ollut helppoa, mutta vääntämällä väänsin ja onnistuin. Pian halusin tehdä lisää musiikkia. Elovena EP:n jälkeen tein oman levyn. Koko ajan edelleen etsin itseäni ja mietin, mitä tähän maailmaan teen. Haluan luoda uutta kulttuuria Suomessa.

Uskon, että vaikeitakin asioita voi käsitellä kauneuden kautta. Maailmassa on kärsimystä tarpeeksi. En halua enää toisintaa sitä. Minua kiinnostavat rauha, lempeys ja pehmeys. Haluan kuroa vastakkainasettelua ja lisätä ymmärrystä ja armollisuutta toisiamme ja itseämme kohtaan. Ihmisten kahtiajakautuminen, eristäytyminen ja yksinäisyys huolestuttavat minua. Löytäisimmepä toisistamme tukea synnyttääksemme yhdessä hyvää oloa.”

Yeboyah on yksi 13:sta tämän päivän suomalaisesta edelläkävijästä, jotka esittelemme Annan 60-vuotisjuhlanumeron kansijutussa.  Lue koko juttu Annasta 38/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X