Julkkikset

Saara Kotkaniemellä on yksi ainoa syy, miksei hän ole vegaani – ”Tämä kuva on poikkeuksellisen onnistunut”

Saara Kotkaniemi osaa perata ja fileoida kalan.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Saara Kotkaniemen kotialbumi ja OM-arkisto

Saara Kotkaniemi kokee olevansa meri-ihminen, koska ulapalla on tilaa hengittää ja ajatella.

Saara Kotkaniemi osaa perata ja fileoida kalan.

“Suomalaiset jakautuvat järvi- ja meri-ihmisiin. Itse kuulun vahvasti jälkimmäisiin. Jos menen järvelle, käännyn sisäänpäin, meren äärellä sen sijaan aukenen. Meri tuntuu äärettömältä, sillä se on yhteydessä kaikkiin maailman meriin. Merellä on tilaa hengittää ja ajatella.

Saara Kotkaniemi oleskeli lapsena usein perheen Kustavin-mökillä. – Jos minun pitäisi valita yksi paikka, jossa viettäisin elämäni, se olisi Turun saaristo.
Saara Kotkaniemi oleskeli lapsena usein perheen Kustavin-mökillä. – Jos minun pitäisi valita yksi paikka, jossa viettäisin elämäni, se olisi Turun saaristo.

Kuvassa istun viisivuotiaana veneessä Turun saaristossa. Minä olen vasemmalla, isosiskoni oikealla, ja etualalla isämme pitelee käsissään kalaa. Isäni täytti juuri kahdeksankymmentä, ja kun koostin hänelle valokuva-albumia lahjaksi, löysin sadoittain kuvia, joissa hän pitelee kalaa – pitihän hienosta kalansaaliista aina ottaa kuva.

Tämä kuva on minusta poikkeuksellisen onnistunut.

Vanhempani ovat innokkaita kalastajia, joten onkiminen, virvelöinti, verkkojen kokeminen ja kalojen perkaaminen ovat olleet hyvin iso osa lapsuuttani. Mökillä ollessamme lähdin äidin ja isän kanssa verkoille kolme kertaa päivässä. Joskus kalaa nousi paljon, joskus ei lainkaan. Jos saalis oli suuri, kaloja pakastettiin tai annettiin ystäville ja sukulaisille.

Kuvanoton aikoihin isäni teki paljon töitä Helsingin ulkopuolella, ja näimme häntä mökillä viikonloppuisin. Perheen kesken vietetyt hetket olivat merkityksellisiä.

Siitä huolimatta riitelin siskoni kanssa jatkuvasti. Monissa lapsuuskuvistani mökötän itkuisena taka-alalla. On meillä ollut näköjään myös hyviä hetkiä, tämä kuva todistaa sen.

Osaan edelleen sekä perata että fi­leoida kalan, ja ne ovat mielestäni tärkeitä taitoja. Saan vanhemmiltani usein tuoretta kalaa. He tuovat mökiltä tullessaan aina paketin, jossa on valmiiksi fileoituja ahvenfileitä. Aikamoista luksuspalvelua. Se onkin ainoa syy, miksen ole ryhtynyt vegaaniksi.

Kuvassa oleva merimaisema on pysynyt elämässäni aina, ja nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin omista lapsistani ja siskoni lapsista on olemassa paljon tällaisia samanlaisia kuvia. Ny­kyään mökillä on valtava jengi, kun vietämme siellä yhdessä aikaa.”

Saara Kotkaniemi, 37, näyttelee pääroolia vastikään ensi-iltaan tulleessa Villi leikki -elokuvassa.


Juttu on julkaistu Elämäni kuva -palstalla Anna-lehdessä 44/2023.


X