Janni Hussi
Janni Hussi etsii uutta suuntaa.
Julkkikset

Selviytyjät-tv-sarjan kuvaukset laittoivat Janni Hussin koville: ”Pelkäsin sairastuvani taas syömishäiriöön”

Janni Hussi, 26, tuli julkisuuteen voittamalla Fitnessmalli-kilpailun. Sen jälkeen uupumus ja syömishäiriö ovat pakottaneet hänet ajattelemaan kehoaan ja koko persoonaansa uudella tavalla. – Ulkonäön varaan ei voi rakentaa koko elämää. Etsin nyt uusia suuntia, hän sanoo.
Teksti: Maria Tojkander Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Janni Hussi, 26, tunnetaan ehkä parhaiten ulkonäöstään. Hän tuli julkisuuteen vuonna 2010 voittamalla Fitnessmalli-kilpailun. Sen jälkeen hänen kehonsa on ollut hänelle ammatti.

Janni on se pirteä, väsymätön fitnessmalli, joka opastaa ihmisiä treenin iloihin urheiluliikkeiden mainoksissa, kuntoilu-tv-ohjelma Elixirissä sekä omalla tubekanavallaan, blogissaan ja Instagram-tilillään.

Hän on se itseltään liikaa vaatinut fitnessmalli, joka uupui neljä vuotta sitten ja on sen jälkeen opetellut uudenlaista suhtautumista itseensä ja elämään.

– Ulkonäkö on katoavaa eikä elätä minua ikuisesti. Sen varaan ei voi rakentaa koko elämää. Etsin nyt uusia suuntia, hän sanoo.

Janni ja hänen toyvillakoiransa Harri ovat juuri olleet aamulenkillä. Entinen Janni olisi käynyt ennen aamukävelyä tekemässä aamuaerobisen eli kunnon hikitreenin. Entinen Janni treenasi kahdeksan kertaa viikossa. Nykyinen Janni on heräillyt maanantaiaamuun rauhassa, syönyt puuroa ja juonut kahvia ja katsellut aamutelevisiota. Niinä hetkinä hän on onnellisimmillaan. Varsinainen aamulenkki kulki mutkitellen Kampista Ruoholahteen ja takaisin ja oli rentoa kävelyä.

Rauhallisen, palauttavan liikunnan tärkeyttä ja henkisen kunnon merkitystä Janni opettaa nykyään myös muille. Personal trainerinkin töitä tehnyt Janni valmentaa lähinnä ryhmiä, yksilövalmennuksiin hänellä ei ole enää juuri aikaa.

Kyllä nykyinenkin Janni liikkuu paljon ainakin tavalliseen tallustajaan verrattuna.

– Kehoni vaatii liikuntaa. Jos en liiku lainkaan, minulle tulee huono olo, hän sanoo.

Keskimäärin hän treenaa kolme neljä kertaa viikossa, joskin viikot ovat hyvin epäsäännöllisiä. Toisinaan Janni juoksee Harrin kanssa. Harrikin jaksaa juosta 10 kilometrin lenkin.

Selviytyjät oli rankka kokemus

Jannin varhaisnuoruutta varjosti syömishäiriö. Myöhemmin kun Janni harjoitteli milloin mihinkin fitnesskisaan ja elämä pyöri treenin ja ruokavalion ympärillä, jo kertaalleen voitettu syömishäiriö aktivoitui. Hän söi sairaalloisen terveellisesti ja urheili liikaa.

Opiskellessaan liikuntaneuvojaksi Vierumäen urheiluopistossa Janni saattoi herätä neljältä tekemään päivän ensimmäisen treenin, sen jälkeen urheilla koulussa jopa kahdeksan tuntia, illalla ohjata spinningtunnin ja tehdä vielä päälle oman treenin.

– Vaikka kuinka väsytti, pakotin itseni jatkamaan.

Vuonna 2014 tuli pysähdys. Hän oli niin lopulta niin uupunut, ettei saanut heitettyä edes tennispalloa. Käsi ei vain totellut.

Oli pakko luopua fitnessurasta.

Enää fitness ei kuulu Jannin elämään lainkaan. Hän ei edes käy katsomassa fitnesskilpailuita. Hän ei uskalla.

– Pelkään, että se laukaisisi syömishäiriön uudelleen. En uskalla antaa edes pikkusormea.

Viime kesänä hän laihtui muutaman kilon Selviytyjät Suomi -tosi-tv-sarjan kuvauksissa.

– Laihtuminen laukaisi tuttuja, koukuttavia tuntemuksia vartalossani. Selviytyjien kuvausten jälkeen pelkäsin, että sairastun häiriöön taas.

Janni teki itselleen ruokavalion, jota noudatti monta viikkoa. Siinä oli tarpeeksi kaloreita.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Janni kertoo elämänsä uudesta suunnasta. Miten Janni opettelee luopumaan kontrollintarpeestaan? Mikä on hänelle hyvinvointia? Entä mitä hän on sinkkuaikoinaan oivaltanut parisuhteesta? Lue Jannin haastattelu Annasta 12/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X