Julkkikset

Suomen Knausgårdiksi tituleerattu kirjailija Peter Sandström: ”Nainen vain paranee vanhetessaan”

Omasta elämästään kirjoittava kirjailija Peter Sandström on ollut yhdessä Ann-Catrin Östmanin kanssa jo 35 vuotta. Mutta rakkautensa hän tunnustaa ääneen korkeintaan kerran vuodessa.
16.8.2018 Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Jussi Vierimaa

Kolme pientä sanaa: jag älskar dig. Miten niiden saaminen ulos huulilta voikin olla niin vaikeaa?

Lause tuottaa hankaluuksia jopa sanojen ammattilaiselle, kirjailija Peter Sandströmille, joka on tuotannossaan pohtinut rakkauden olemusta monelta kantilta.

Englanniksi se kävisi niin paljon helpommin: I love you! Mutta sanojen painoarvo on aivan toinen kuin ruotsiksi tai – herra paratkoon – suomeksi. Siksipä Peter viestii välittämisestä vaimolleen Ann-Catrin Östmanille kukkakimpulla tai ravintolaillallisella. Tai silittämällä hänen paitansa.

Mutta sanat jag älskar dig hän lausuu ”ehkä kerran vuodessa”.

– Jos rupeaisin kovin usein kuuluttamaan rakkauttani perheelleni, varmaan he katsoisivat, että onko tuo päissään? Peter sanoo ja nauraa niin, että ravintolasali kaikuu.

Kokemus ja itseluottamus viehättävät

Puolison Peter Sandström löysi itselleen jo kaksikymppisenä.

– Parisuhteessa täytyy saada tuntea, että on toiselle tärkeä. Että olen first choice enkä joku, jonka vuoro koittaa vasta, jos muilta asioilta jää aikaa.

Nyt Peter on 55-vuotias ja tuntee seisovansa kukkulan laella. Näkymät ovat komeat joka suuntaan, mutta edessä on väistämättä matka alaspäin. Hän on huomannut joidenkin miespuolisten ikätovereiden torjuvan vanhenemisen tuskaa hankkimalla moottoripyörän tai tatuoinnin – tai nuoremman vaimon.

Parisuhteessa täytyy saada tuntea, että on toiselle tärkeä.

Åbo Akademin psykologian tutkijat julkaisivat pari vuotta sitten tutkimuksen, jonka mukaan miehiä kiinnostaa eniten 25-vuotias nainen. Siis riippumatta siitä, onko mies itse kaksikymppinen vai kuusikymppinen. Tieto saa Peterin pyörittelemään silmiään.

– Oh hoh, ei millään pahalla nuoria naisia kohtaan, mutta tuo kuulostaa fake newsilta. Nainenhan vain paranee vanhetessaan.

Peter esittää yhtälön: Kokemus kartuttaa itseluottamusta. Itseluottamus tuottaa hyvää mieltä. Ja hyvä mieli kaunistaa – sekä miehiä että naisia.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kirjailija Peter Sandström kertoo kertoo muun muassa, miksi ei halua uutta parisuhdetta ja miltä tuntuu, kun lapset muuttavat pois kotoa. Lue juttu Annasta 33/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!