Ihmiset ja suhteet

Kansanedustaja Merja Kyllönen kertoo Seurassa ikääntyvien sukulaisten omaishoidosta: ”Hautakivi on kylmä halattavaksi”

Merja Kyllönen kertoo tehneensä eduskuntatyötä etätyöaikana usein yötä myöten, koska päivän tunteja kuluu äidin ja enon asioiden hoitoon.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Anton Reenpää

Hoiva on ihmiselle valtavan henkilökohtaista, sanoo Merja Kyllönen.

Merja Kyllönen kertoo tehneensä eduskuntatyötä etätyöaikana usein yötä myöten, koska päivän tunteja kuluu äidin ja enon asioiden hoitoon.

Kansanedustaja Merja Kyllönen omaishoitaa sekä 76-vuotiasta äitiään että 82-vuotiasta enoaan. Seuran haastattelussa poliitikko kertoo, että opit ja asenne omaishoitoon tulivat kotoa.

”Minulle on nuoresta saakka jäänyt takaraivoon ajatus, että omista huolehditaan. Ovathan hekin huolehtineet meistä.”

Merjan äidillä on useita jaksamista heikentäviä kansansairauksia, ja eno on etenevästi muistisairas. Huomisesta kukaan ei voi luvata mitään, joten Merja tiedostaa hetkien olevan hupenevia. Merjan isän kuolema vuonna 2005 oli koko perheelle herätys siihen, että elämää kannattaa elää yhdessä niillä vajavaisilla eväillä, jotka on käytettävissä.

”Hautakivi on helvetin kylmä halattavaksi”, Merja sanoo Seurassa.

Eduskuntatyön tekeminen valuu pakon sanelemana yötä vasten.

”Kaltaiselleni suorittajalle on tehnyt hyvääkin, että tämä kokonaisuus on niin mahdoton. Olen joutunut opettelemaan pois täydellisyyden tavoittelusta. Olen oppinut sietämään epävarmuutta ja myöntämään, että esimerkiksi siivoamisessa riittää vähempikin”, Merja kertoo Seuran haastattelussa.

Yksi erityisen vaikeista kysymyksistä ikääntyvien hoivassa on sen myöntäminen, ettei vanhana enää pysty kaikkeen itse. Vaikeinta myöntäminen on vieraalle ihmiselle, Merja Kyllönen kokee.

”Hoiva on ihmisille valtavan henkilökohtaista. Meissä on niin syvällä itsemääräämisoikeus: halu päättää, kuka minuun saa koskea. Toisaalta, kun olen vienyt omia läheisiäni päivystykseen, siellä saattaa toinen vanhus kysellä, ettenkö ehtisi hänen kanssaan jutella, kun ei hänellä ole ketään.”

Merjan kohtaamilla omaishoitajilla puolestaan on ollut samaan aikaan vaativia erityislapsia tai oman vanhan iän tuomaa haurautta ja sairauksia.

”Mielestäni on hävettävä yhteiskunnallinen ongelma, ettemme saa järjestettyä näille ihmisille riittävästi apua.”

Merja Kyllösen haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan Seuran numerosta 04/2022.

Lue myös: Hilkka Ahde ryhtyi äitinsä omaishoitajaksi – kertoo asiasta Kotiliedessä: ”Meillä on aina ollut keskimääräistä tiiviimpi suhde”

X