Terveys

Alkoholinkäyttö voi heikentää ikääntyneen muistia ja häiritä lääkitystä – tästä tiedät, jos läheisesi juo liikaa

Eläkeikäisten alkoholinkäyttö on kasvussa. Suurin osa osaa käyttöö alkoholia kohtuudella. Asiantuntija kertoo turvallisen käytön rajat.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Suurella osalla eläkeläisistä alkoholin juominen pysyy hallinnassa.

Eläkeikäisten alkoholinkäyttö on kasvussa. Suurin osa osaa käyttöö alkoholia kohtuudella. Asiantuntija kertoo turvallisen käytön rajat.

Rentoutumiseen, juhlimiseen, ajankuluksi. Yksinäisyyteen ja ahdistuksen lievittämiseen. Ikäihmiset käyttävät alkoholia samasta syystä kuin nuoremmatkin.

Eläkeikäisten alkoholinkäyttö kääntyi nousuun 1990-luvulla. Erityisesti naisille alkoi maistua: 90-luvun alussa 60–84-vuotiaista naisista 39 prosenttia käytti alkoholia, kun vuonna 2018 määrä oli noussut 69 prosenttiin. Vähintään kerran viikossa alkoholia käyttävien naisten osuus kaksinkertaistui alle 10 prosentista noin 20 prosenttiin.

– Ikääntyvät sukupolvet tottuivat käyttämään alkoholia jo työikäisinä. Erityisesti työikäisten naisten juominen lisääntyi huomattavasti 1970- ja 1980-luvuilla. He jatkoivat sitä eläkkeelle päästyään. Ikäihmiset ovat nyt terveempiä ja toimintakykyisempiä, mikä edesauttaa alkoholinkäyttöä, toteaa erikoistutkija Janne Härkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lue lisää: Oletko alkoholistin läheinen? Näin voit auttaa alkoholiongelmasta kärsivää myös etänä

Tästä tiedät, että alkoholinkäyttö on liiallista

Suurella osalla juominen pysyy hallinnassa, mutta yhä u­seampi ylittää riskikäytön rajat. Alkoholi on ikääntyville vaarallisempaa kuin nuoremmille, koska elimistön kyky poistaa sitä kehosta heikkenee iän myötä ja sama määrä alkoholia johtaa suurempaan veren alkoholi­pitoisuuteen. Naisille haittoja koituu enemmän kuin miehille. He ovat kevyempiä ja kehossa on vähemmän vettä, johon alkoholi liukenee. Näin veren alkoholipitoisuus nousee suuremmaksi.

Tasapainoaisti heikentyy ikääntyessä, jolloin juomisesta voi seurata kaatumisia ja tapaturmia. Alkoholi voi myös heikentää tai voimistaa lääkkeiden vaikutusta ja vaikuttaa muistiin.Mistä tietää, mikä on itselle turvallinen määrä alkoholia?

– Yli 65-vuotiaille suositellaan enintään 3 annosta kerralla ja enintään 8 annosta viikossa. Täysin vaaratonta käyttömäärää ei voi määritellä, koska elimistön sietokyky heikkenee iän myötä ja terveydentila ja lääkitys vaihtelevat yksilöllisesti, Janne Härkönen toteaa.

Jos oma tai läheisen alkoholinkäyttö huolestuttaa, apua saa terveyskeskuksista tai päihdepalveluista, esimerkiksi A-klinikoilta. Pilke-toiminta on erikoitunut ikääntyneiden päihde­ongelmiin ja tarjoaa vertaistukea ryhmätapaamisissa useissa kaupungeissa.

Lue lisää: Mistä tietää, että juo liikaa? Onko alkoholinkäyttö kohtuullista vai lähteekö juominen lapasesta?

X