Janina Fry

Ajatuksia yrittäjyydestä vol. 4

Teksti:
Janina Fry

Kaupallisessa yhteistyössä: Yrityslaskenta Oy

Kirjoitan nyt jatkoa Ajatuksia yrittäjyydestä -teemalla Tukholmaan muuton näkökulmasta.

Olen aiemmin kertonut tiukoista vaiheista , joissa oli minun kaltaiselleni yksinyrittäjälle elintärkeää, että tukena on taloushallinnon asiantuntija. Tarvitsin silloin vahvaa opastusta, miten selviytyä yrittäjänä elämän myrskyisen vaiheen läpi.

Vaatemallistoni, joka oli ollut markkinoilla jo 12 vuotta, oli muutoksen kynnyksellä. Ajat olivat muuttuneet, joten mallistoakin olisi pitänyt uudistaa, mutta koska muutokseen ei ollut juuri silloin resursseja, mallisto oli laitettava ”pöytälaatikkoon”. Kun sitten olin taas valmis kehittämään uudella innolla seuraavaa vaihetta yrittäjänä, iski pandemia. Oli keksittävä täysin uusia keinoja yrittää. Onneksi löysin tavan toimia blogini ja sosiaalisen median kautta – joten yritykseni selviytyi.

Yrityslaskennan Timo Viinikaisen kanssa kävimme tuolloin läpi realiteetteja ja teimme välitavoitteita, joiden avulla yritykseni voisi pysyä jaloillaan. Vyötä on toki pitänyt kiristää ja menoja karsia minimiin.

Nyt kun vuosi on vierähtänyt tästä myrskystä, olen taas paljon levollisempi ja uskon vahvasti siihen, että kaikki kääntyy lopulta parhain päin.

Hybridiyrittäjä – Mompreneur

Muutto Tukholmaan on avannut minulle myös uusia näkökulmia yrittäjänä. Tituleeraisin itseäni tällä hetkellä hybridiyrittäjäksi tai mompreneuriksi.

Tunnen itseni osittain kotiäidiksi siksi, että vaikka lapseni eivät tarvitse samanlaista kaitsemista kuin pienempänä, he tarvitsevat silti aikuista kuuntelijaa tässä uudessa mullistavassa elämänvaiheessa.

Siinä missä mieheni on kiinni kiivaassa työtahdissa, minä olen kotona, kun he tulevat koulusta. Teen välipalaa, käymme läpi koulupäivän kuulumiset, kuskaan harrastuksiin ja hoidan ruokaostokset. Koulupäivät ovat pitkiä, joten ehdin hyvin pyörittää päivisin mielenkiintoisia projekteja, jotka pitävät minut kiireisenä.

Olen alkanut edustaa esim. yhtä mielenkiintoista tuotetta, joka on tulossa Ruotsin markkinoille (kerron siitä lisää toisessa postauksessa). Olen myös jo saanut ruotsalaisia asiakkaita nykyisten suomalaisten asiakkaiden rinnalle.

Suomeenkin pääsen helposti tekemään työkeikkoja, kun pandemia hellittää. Teinkin päätöksen, että jatkan työntekoa Suomessa sijaitsevan yritykseni kautta. Tänä päivänä kun voi ihanasti tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa.

Etätöitä etäällä

Ulkomailta käsin työskentely vaatii tietysti erityisosaamista, esimerkiksi verotuksen suhteen. Jos ei tunne lainsäädäntöä, voi pahimmillaan joutua maksamaan samasta tulosta tai myynnistä täydet verot kahteen maahan. Onneksi minulla on Yrityslaskennan tietotaito ulottuvillani. He ovat erikoistuneet juuri näihin kysymyksiin ja auttavat yrittäjiä jatkamaan toimintaansa.

Pyysin Yrityslaskennan toimitusjohtajaa, Timo Viinikaista, avaamaan aihetta myös heidän blogissaan. Uskon, että tämä asia on varmasti ajankohtainen ja kiinnostaa muitakin yrittäjiä. Pääset Timo Viinikaisen kirjoittamaan asiantuntijablogiin tästä

Iloa viikkoosi,

Janina

X