Janina Fry

Elämän tärkein rakkaussuhde

Teksti:
Janina Fry

Suurin on rakkaus

Maailman kauneimpia sanoja. Ilman rakkautta ei ole mitään. Lapsi ei selviydy ilman äidin rakkautta, tai yleensäkään ilman vanhempien pyytetöntä rakkautta. Me kaikki tarvitsemme ystäviä, myös platonista rakkautta, syvää yhteyttä sisarusten, perheenjäsenten ja niiden ihmisten välillä joiden kanssa jaamme arkeamme. Mutta myös intohimoista rakkautta, joka on kenties kaikista kompleksisin, mutta kauneimmillaan kun kaksi henkilöä vapaasta tahdosta valitsevat rakastamaan toisiaan joka päivä aina uudelleen ja uudelleen. Ihanaa siis, että on juhlapäivä pyhitetty rakkaudelle ja mielikuvitus on vain rajana miten voi muistaa läheisensä.


Kaikki mikä kimaltaa, ei ole kultaa

Ikävä kyllä on myös tiloja jotka imitoivat rakkautta, mutta ovatkin vain sumuverhoa, jonka varjolla tapahtuu ikäviä asioita.

Lasten kasvatuksessa tärkeintä on opettaa heitä käsittelemään myös pettymyksiä: Kuinka ikäviä tunteita käsitellään ja pettymyksestä päästään eteenpäin, on kriittisen tärkeä taito myös ihmissuhteissa. Sen puuttuminen on usein osasyyllinen siihen, että rakkaus sekoitetaan johonkin muuhun tunteeseen.


Miten käyttäydytään jos käykin niin, että toinen osapuoli tipahtaa ulos rakkauskuplasta? Kun toinen ei osaa käsitellä siitä seuraavaa pettymyksen tunnetta? Joudutaan tilanteeseen, missä pettymyksiä sietämätön tai ymmärtämätön osapuoli yrittää väkisin muuttaa toisen mieltä. Asetelma voi johtaa pahimmillaan tilanteeseen, joka traumatisoi kummankin osapuolen, aiheuttaen heille sekä heidän läheisiään suurta kärsimystä. Päädytään lopulta kohtelemaan kaltoin rakkauden kohdetta mustasukkaisuudella mustamaalaamalla, painostamalla, manipuloimalla tai uhkailemalla. Jos vastapuoli vielä sattuu olemaan toisesta ääripäästä tai esim. marttyyriyteen taipuva, jäljelle jää tunnevammaisia ihmisraunioita.

Valitettavasti olen itsekin joutunut useita tällaisia tarinoita läheltä seuraamaan. Omakohtaista kokemustakin aiheesta löytyy nuoruudestani. Siksi halusin lähestyä tätä rakkauden ja ystävyyden juhlapäivää vähän eri tavalla.

Muista rakastaa itseäsi

Tärkein rakkaussuhde elämässä on luotava oman itsensä kanssa. Jos emme rakasta itseämme, emme voi rakastaa muita. Vain pitämällä huolen siitä, että osaamme olla onnellisia itsemme kanssa, voimme olla vapaaehtoisesti onnellisia yhdessä toisen ihmisen kanssa.

 

Ehkä ystävänpäivän kunniaksi on hyvä pohtia välillä omaa suhtautumistaan ja käyttäytymistään rakkauden nimissä.

 

Vanha sanonta ”sodasssa ja rakkaudessa kaikki on sallittua” on mielestäni aika puistattava. Tämä maailma tarvitsee enemmän pyyteetöntä ja aitoa rakkautta.

Rakkaus on kuin lintu – arvostetaan ja kunnioitetaan sen läsnäoloa mutta ei yritetä vangita tai puristaa sitä väkisin.

Rakkautta vaalien ❤️

Janina

X