Janina Fry

Hyvää Itsenäisyyspäivää jokaiseen kotiin

Teksti:
Janina Fry

Olen päättänyt ilahduttaa perheeni näin Itsenäisyyspäivänä juhlallisella koti-illallisella. Paljon kynttilöitä, kaunis kattaus ja lapsetkin saavat juoda vichyä ja cokista jalallisista laseista. Olemme yleensä viettäneet Itsenäisyyspäivää ystäväperheen kanssa tai irtiotolla pienen reissun muodossa mutta tänä vuonna olemme oman perheen kesken kotona.

 

Kiitollisuus

Hyvä niin. Meillä on niin paljon asioita joista olla kiitollisia. Sen sijaan, että keskitytään kaikkeen mistä jäämme paitsi tässä pandemiassa on käännettävä katse sisäänpäin ja arvostaa juuri sitä mitä meillä tällä hetkellä on. Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut kuulla eläviä tarinoita isovanhemmiltani mitä se käytännössä tarkoitti taistella isänmaan puolesta. Kiitollinen kaikille niille jotka taistelivat Suomen puolesta. Kiitollinen siitä miten hienossa maassa asumme ja lapsemme saavat kasvaa.

Ihmiset tekevät kodin ja se, että teemme kotiin mahdollisimman hyvän tunnelman on erityisen tärkeää. Pidetään siis tänään joka kodissa oma kotini on linnani-ilta.

Perinteinen ruoka kuuluu Itsenäisyyspäivään ja tein lasten rakastamaa herkkua. Ohueksi leikatut pihvit, perunamuusia ja ruusukaalia.

 

Keitetyt perunat, mäti, smetana ja sipuli on yhdistelmä jota rakastan.

Hilkka-mummin talvisodan päiväkirja

Lueskelen jossain vaiheessa uudestaan isoäitini päiväkirjaa Talvisodasta. Isäni teki päiväkirjasta kirjan meille lapsille ja olen niin onnellinen siitä että voin halutessani sukeltaa Hilkka-isoäitini sielunmaisemaan. Liikutun kyyneliin kun luen mitä nuori mummini ajattelee sodan kauheuden keskellä ja mietin miten pienenstä me nykymaailmassa valitetaan. Hilkka mummi toimi myös rintamalottana jatkosodassa 1941. Ote kirjasta: Monet lotat olivat vasta 17-vuotiaita joutuessaan siivoamaan verta ja kantamaan amputoituja jäseniä kaatopaikalle. Hilkan mukaan erityisesti vuodenvaihde 1941-42 Poventsassa oli kauhun paikka” Kaikista kauheuksista huolimatta työ oli antoisaa ja tuolta ajalta hänelle jäi monta elinikäistä ystävää.

Hilkka-mummi, Hilkka Frostell os. Antila. s. 1916- k. 2004

 

 

Lopetan tämän Itsenäisyyspäivän kirjoituksen lainaamalla Hilkka-mummin niin usein toistamaa lausahdusta:

Good luck, Be polite. Keep smiling!

Janina <3

X