Janina Fry

Joulumarkkinat saaristossa

Teksti:
Janina Fry

Tänään teimme tyttäreni kanssa matkan jouluiseen vanhaan kotikaupunkiini Porvooseen. Vaihdoimme joululahjoja sukulaisten ja ystävien kanssa ja kävimme Pellingissä kalakaupoilla. Tillmanin lämminsavulohi on tärkeä elementti joulupöydässämme. Vaikka olimme hyvissä ajoin liikenteessä jouduimme jonottamaan lossiin 1 1/2 tuntia. Olin jo heti alussa kääntämässä nokkaa takaisin Porvoon suuntaan mutta optimistinen kummitätini toisella puolella sirkutti, että jono menee vauhdilla ja tulet katumaan jos käännyt nyt. Täytyy sanoa, että tuli mieleen lapsuuden matkat kesämökille Emäsaloon jonne vielä siihen aikaan pääsi vain lossille. Sesonkiaikaan tai jos muuten vaan oli jokin erityinen tapahtuma saaressa sai oppia istumaan kiltisti odottamassa sitä lossia. Mitä teimme tänä aikana tyttäreni kanssa? Keskusteltiin, laulettiin, teimme videonpätkiä ja välillä laitoimme penkit alas ja vain lepäilimme.

Pinna meinaa kiristyä

Kun tunti oli vierähtänyt päätin ottaa selvää monesko auto olimme jonossa ja montako lossia vielä ennen kun pääsemme yli. Ihmettelin samalla järjestysmiehille miten heillä ei ole varakuskia lossille kun yhtäkkiä olikin puolen tunnin tauko lossiliikenteessä vaikka jono oli meidänkin takana ainakin kilometrin pitkä. Huomasin kuitenkin nopeasti, että tämähän on otettava annettuna zen-harjoituksena. Tässä olemme kun emme muuta voi. Lopulta tämä oli tyttärelleni ja minulle ihanan rikastuttava ja jopa hauska kokemus.

Suru-uutinen

Odotuksen loppumetreillä päätin soittaa myös yhdelle rakkaalle lapsuudenystävälleni kuulumisia ja totesin, että vahva intuitiivinen tunne sai minut soittamaan juuri silloin hänelle. Kävi ilmi että hän oli viisitoista minuuttia ennen soittoani menettänyt äitinsä pitkälliselle sairaudelle ja vielä vuoden pimeimpänä päivänä. Itkimme ja muistelimme hänen äitinsä parhaita vuosia. Olinhan minä lapsuudessa oppinut tuntemaan hänet hyvin kun aina tuli hengailtua toistemme kotona. Tästä suru-uutisesta huolimatta ja johtuen koko päivä jatkui ihanilla väkevillä kohtaamisilla ja kahvihetkillä ystävien ja sukulaisten kanssa.

Tillmanin kala

Kun vihdoin pääsimme perille Tillmanin kalakauppaan ja ravintolaan nautimme siellä saaristolaisjoulupöydän antimista. Erilaisia herkullisia kaloja, joululaatikoita ja kinkkua. Jälkiruoaksi tarjolla oli taatelikakkua ja Brunbergin suklaita. Pitkä odotus todellakin palkittiin ja serkkuni ja tätini olivat myös odottaneet meitä siellä. Meillä oli lopulta niin mahtavaa laatuaikaa keskenämme.

Siitä jatkoimme markkinoille ja teimme vielä viime hetken joululahjahankintoja kuten käsintehtyjä villasukkia ja tumppuja. Menimme vielä tämän jälkeen yhden ystäväperheen luokse jotka asuvat saaressa vuoden ympäri nauttimaan glögiä ja maustekakkua. Viihdyimme heidän jouluisessa saaristokodissa niin kauan, että emme tarvinneet enää jonottaa lossiin matkalla takaisin. Hyvä niin. Oli ollut tarpeeksi kärsivällisyysharjoitusta jonotuksen muodossa jo tälle päivälle! Ajoimme tästä vieläkin muutamat ystävät ja sukulaiset läpi joulutervehdyksillä ja lopulta veimme sitten kynttilät äitini haudalle. Aikamoinen päivä.

Dramatiikkaa hautausmaalla

Hautausmaalla oli yhtäkkiä dramaattinen näky kun kaukaa huomasimme ambulanssin, paloauton ja poliisin olevan siellä. Kysyin varovasti mistä on kyse ja saimme tietää, että siellä oli tapahtunut vakava sairauskohtaus. Tuli taas mieleen miten arvaamaton ja viheliäs kova suru voi ollakaan. Pahimmillaan tunnemyrsky laukaisee jopa sairauskohtauksen. Siitä luin taannoin myös jossain uutisissa, että tämä ei ole tavatonta varsinkin joulun aikaan kun tunteet ova muutenkin pinnassa. Huh, sanon vaan. Harvoin yhteen päivään mahtuu näin jyrkkää tunteiden vuoristorataa.

Porvoon tuomiokirkko

Joulurauha

Halasimme ja itkimme tyttäreni kanssa äidin/mummin haudalla. Koska olemme niin usein olleet ulkomailla jouluna tämä tuntui erityisen hienolta olla täällä juuri nyt. Jostain syystä joulun taika tuntuu vahvemmin sydämessäni kuin moneen vuoteen ja sitä vaikka ei ole edes lunta maassa. Olenko vihdoin löytänyt sen todellisen joulun salaisuuden? Siltä minusta tuntuu juuri nyt.

Onnellista, rauhallista ja rakkaudentäytteistä jouluaaton aattoa toivottaen. <3

Janina

 

X