Janina Fry

Muutimme Tukholmaan - muuttajan muistilista

Teksti:
Janina Fry

Kaupallinen yhteistyö: Niemi Palvelut Oy

Haluan kertoa myös täällä blogissa että, muutimme Tukholmaan viime viikonloppuna mieheni työkomennuksen takia. Elämässä tulee välillä tilanteita kun pitää olla valmis hypähtämään pois tutusta ja turvallisesta. Pari ensimmäistä päivää on mennyt laatikoita tyhjentäen ja ihmetellen uutta jälleen kerran. Lupasin instagramin puolella alkuviikolla listata tänne muistilistan asioista joita on hoidettava ennen Tukholmaan muuttoa. 

Suomessa

 • Postiin sekä Digi- ja väestövirastoon muuttoilmoitus
 • Kaapeli ja laajakaistayhteyksien irtisanominen
 • Muiden juoksevien sopimusten irtisanominen jotka eivät ole voimassa Ruotsissa
 • Tarkista vakuutusten voimassaolo ulkomailla, tee tarvittavat muutokset jotta varmistat että ne ovat ajan tasalla
 • Vuokranantajan vakuutus (koska vuokraamme talomme ystäville)
 • Autolle ei tarvitse Green Cardia Pohjoismaissa

Ruotsissa

 • Skatteverket lomakkeen täyttö, ilman ruotsalaista henkilötunnusta et voi tehdä juuri mitään. Kaikki sopimukset kuten sähkösopimus, vakuutukset ja pankkitilien avaaminen vaatii että sinulla on oma ”personnummer”
 • Pankkitili ja sen myötä tunnistautumis. koodi applikaatio jota tarvitset kun teet listalta seuraavat asiat.
 • Sähkösopimus
 • Vakuutukset
 • Kaapeli- ja laajakaistayhteydet
 • Puhelinliittymät toimivat samoilla hinnoilla täällä joten niitä en ole vaihtanut ainakaan vielä.

Jos sinulle joka luet tätä tulee muita asioita mieleen saat mielellään lisätä niitä tämän tekstin kommenttiosioon.

Miten te jaksatte

Moni on haukkonut henkeä kun ovat kuulleet tulevasta muutosta. -Miten te jaksatte? Tällaisessa elämänvaiheessa muuttofirmasta tulee yksi tärkeimmistä tekijöistä. Jos jotakin konkreettista tästä on oppinut niin se on miten tärkeää on hyvän ja varman muuttoliikkeen valitseminen. Me olemme nyt muuttaneet kolme kertaa vuoden sisällä ja ensimmäinen muuttomme oli pieni katastrofi. Olimme valinneet silloin muuttoliikkeen joka täysin yllättyi muuton vaikeudesta ja se oli mys itselle kamalaa. Kymmenen vuotta ehdimme asua samassa osoitteessa ja tavaraa oli isonkin karsinnan jälkeen valtavasti. Tilannetta ei auttanut se, että olin kaulaa myöten tanssin pyörteissä TTK:ssa. Silloin päätin, että seuraavat muutot on suunniteltava millintarkkaa ja oli valittava muuttoliike joka ottaa kopin kaikesta mahdollisesta muuttoon liittyen.

Muuttoliikkeen ammattitaito keskiössä

En voisi liikaa hehkuttaa Niemi Palvelut Oy:n tehokkuutta. Ensinnäkin he tekivät paikan päälle käynnin hyvissä ajoin ennen muuttopäivää jolloin he varmistivat tarvittavan pakkausmateriaalin määrän ja kuinka monta miestä muutto vaatii. Toiseksi on myös kierrätyspalvelu joka tarkoittaa sitä että kaikki turhat tavarat ja jätteet kierrätetään oikeaoppisesti heidän toimesta. Se oli niin helppoa ja innostuin palvelusta niin paljon, että ensimmäistä kertaa sain enemmän kuin koskaan karsittua tavaroita ennen edellistä muuttoa.

Koska tämä oli jo toinen muutto Niemen kanssa saimme alennuksen täydestä hinnasta. Siksi tämä postaus on merkitty kaupalliseksi.

Nyt kun edessä oli muutto Tukholmaan tiesin myös, että tämä muutto tulee olemaan myös henkisesti vaativa koska hyvästelimme toistaiseksi uutta taloamme, jossa ehdimme asua vain noin neljän kuukauden ajan. Tottakai sitä on intoa täynnä kun saa mahdollisuuden tällaiselle perheseikkailulle mutta silti talosta muuttaminen sai herkistymään.

Meille oli myös tärkeää se että, saimme ottaa oman kotimme irtaimiston mukaan sillä emme tiedä tässä vaiheessa kuinka pitkään olemme ulkomailla ja koska meillä oli niin paljon uusia kalusteita valittu juuri meitä varten halusimme ehdottomasti ottaa ne mukaamme. Näytänkin jossain vaiheessa miten hyvin ne sopivat tänne Tukholman kotiin. Tutkimusten mukaan se auttaa muuten myös lapsia sopeutumaan paremmin uuteen ympäristöön kun koti on oman kodin näköinen. Silti materiaan ei saa kiintyä liikaa. Elämä on jatkuvaa muutosta ja me muutumme sen kanssa. 

Miksi Tukholmaan

Aloitimme talonrakennusprojektin 2019 ennen kun mieheni työkomennus tuli ja oli selvä, että se on saatettava tavalla tai toisella loppuun. Täytyykin tässä todeta ettei mitään niin pahaa ettei olisi jotain hyvääkin. Pandemian johdosta ehdimme siis jopa muuttaa taloon ja nauttia siitä täysillä muutaman kuukauden. Hyvä tässä oli myös se, että saimme vietyä taloprojektin maaliin ja dokumentoida se valmiina kokonaisuutena yhteistyökumppaneiden eri julkaisuihin. Näin voimme myös fiilistellä sitä kuvien kautta kunnes jälleen palaamme. Talo jää meidän hyvien ystävien asuttavaksi niin kauan kun me olemme poissa Suomesta. Materiaan ei kannata kiinnittyä liikaa. Koti on siellä missä rakkaat ihmiset ovat. Kaikki täällä maailmassa on väliaikaista vain siksi on jokaisesta päivästä tehtävä merkityksellinen.

Itse muuttoon

Muutto pakkauspalvelun kanssa oli nopeaa ja kivutonta. Niemeltä saapui muuttoa edeltävänä päivän reippaita työntekijöitä jotka pakkasivat talon koko irtaimiston. Seurasin ihaillen miten hyvin ja nopeasti he pakkasivat kaiken, kirjoittivat laatikoiden päälle listan sisällöistä ja mihin huoneeseen mikäkin laatikko menee. Ei mitään viikkotolkulla hidasta pakkaamista, vaan halki poikki ja pinoon tyyppinen kirurgintarkka muutto. Olin niin kiitollinen tästä, että kyynel vierähti poskelle.

Jossain vaiheessa kaikki herkistyminen aiheutti pientä päänsärkyä. Linnottauduin hetkeksi lasten ja koiran kanssa makuuhuoneesen kunnes päänsärkylääke alkoi vaikuttamaan.

Kesän viimeiset läksiäiset

Edellisenä iltana ystävämme ja naapurimme piti meille tunnepitoiset läksiäiset ja olin varmasti herkilläni vielä myös siitä. Minusta tuntuu siltä, että koko kesä on ollut täynnä pitkiä jäähyväisiä. Tietyllä tapaa helpottavaa nyt kun muutto vihdoinkin tapahtuu. Täytyy vain toivoa että, pandemia hellittäisi sen verran ett rakkaat pääsevät käymään meillä täällä ja me Suomessa.

Ystäväperheen isäntä loihti meille suussa sulavat kala-tacot.
Läksiäiskakku

Laiva lähti satamasta ja me sen kanssa

Vaikka iltapäivä oli sateinen halusin seisoa kannella katsomassa kaunista Helsinkiä. Kuka olisi arvannut, että joku päivä lähden ”risteilylle” koko kodin irtaimisto mukana? Olin todella huvittunut tästä ajatuksesta. Dusty-koira pääsi ensimmäiselle ulkomaanmatkalle ja hän ei ollut moksiskaan koska ainoa hänelle tärkeä asia kuten myös meille muille on se, että me ollaan koko perhe yhdessä.

God Morgon Stockholm

Seuraavana aamuna kun tulimme perille ajoimme uuteen osoitteeseen muuttokuorman perässä ja alkoi yhtä tehokas laatikoiden purku kuin oli pakkauskin. Niemen tiimi asensi kalusteet ja auttoi laatikoiden purkaamisessa ja saimme heti ensimmäisenä päivänä keittiön tavarat paikalleen. Se oli ihanaa koska sen myötä pääsimme heti kotiutumaan. Kun kyseessä oli ulkomaanmuutto kaikki tavarat oli pakattu pahvilaatikkoihin ja saimme nopean purun ansiosta jätettyä pakkausmateriaalit muuttoautoon. Nyt on vielä vaatehuoneiden järjestely kesken mutta se ei haittaa kun ruokahuolto pelaa.

Taideteos kuvassa on käsialaa. Rakastan tätä ja päätimme ettemme laita olohuoneeseen televisiota vaan ripustetaan taideteos sen paikalle. Tv-huone on sitten erikseen. Kuvan puinen taso ja marmorinen sohvapöytä Isku Koti.
X