Janina Fry

Sisäinen rauha meille rauhattomille sieluille

Teksti:
Janina Fry

Istun tässä ja katselen kuinka lumihiutaleet leijailevat ikkunan ulkopuolella. Dusty nukkuu pöydällä koneen edessä ja välillä hän nousee istumaan katsomaan, hänkin ikkunasta ulos. Työnteko on hieman hidasta näin lomien jälkeen ja yritän nopeuttaa asioiden etenemistä tekemällä niitä limittäin. Siitä ei vaan tule mitään. Kuinka usein täytyy muistuttaa itseään siitä, että paljon parempi lopputuloksen kannalta on saattaa yksi asia valmiiksi ennen kun hyppää seuraavaan? Olen yhtäkkiä levoton sielu joka sinkoilee kuin päätön kana ja jonka sisäinen rauha loistaa poissaolollaan. Hengitän syvään ja sanon itselleni: Yksi peruna kerrallaan. 

Ajatusriippuvuudesta sisäiseen rauhaan

Silloin kun on tylsää ja huomaa vanhan noidankehäajattelun nostavan päätään olisi hyvä rauhoittua ja olla mahdollisimman tietoinen omista ajatuksistaan, tunteistaan ja käyttäytymisestään. Taito olla tekemättä tai ajattelematta mitään on tärkeämpää kuin koskaan. Huomaan itse, että ratkaisuja ongelmiin löytyy helpommin kun hiljentyy vaikka vain viideksitoista minuutiksi ja on vahvistanut kehoyhteyttä ja hiljentänyt ajatuksensa.

Kyky säilyttää sisäinen rauha ja fokus on siis ollut tärkeintä työssäni itseni kanssa viimeisten vuosien ajan ja siksi minua ärsyttää kun huomaan, että minulla on vaikeuksia saada itseni siihen rauhallisuuden tilaan josta luovuus kumpuaa.

Mietin miten edellinen muutosten vuosi on vaikuttanut lapsiini jos minusta tuntuu tältä?

Yksi tärkeimpiä asioita mielestäni on opettaa lapsille, että asioita tapahtuu jatkuvasti ympärillämme joita me emme pysty kontrolloimaan. Oli se sitten sää, mennyt aika, liikenne, luonnon mullistukset tai kehomme. Jos pystyisimme kontrolloimaan 100% kehoamme emme esimerkiksi koskaan sairastuisi. Siksi mielenrauhaa ei voi rakentaa ulkoisten tekijöiden varaan. Kun oppii sisäisen rauhan vaalimisen taidon tekee viisaita valintoja intuitiivisesti eikä myöskään pakoile epäterveesti elämän haastavissa käänteissä. 

Viime syksynä monien muutosten keskellä kuten muuton, väliaikaisasumisen ja minun osallistumiseni tanssiohjelmaan yhdistettynä koronarajoituksiin sai myös minut haikailemaan ulkoisten tekijöiden perään kuten esim. vanhan kodin turvalliseen ympäristöön. Tämän aistin vahvasti myös lapsistani. Se olikin yllättävän haastavaa aikaa ja myönnettäköön, että se järkytti jonkun verran meidän perusarkea. Pärjäsimme mutta näin jälkeenpäin katsottuna siihen liittyi myös aikalailla kipuilua, rutiinien horjumista ja epävarmuustekijöitä. Havahduin sitten joululoman hengähdystauon aikana siihen, että olin pudonnut siihen sudenkuoppaan jossa kuvittelen, että sisäinen rauhani olisi riippuvainen ulkoisista tekijöistä.

Korvakorut, Guardian Of The Ocean

Työ jonka teet oman sisäisen rauhan vaalimiseksi ei ole koskaan hukkaan heitetty

Olen syyttänyt luovuuden puutetta milloin asuinympäristöön, milloin väsymykseen. Milloin mihin tahansa katsomatta kuitenkaan ainoaan järkevään suuntaan, eli sisäänpäin. 

Tässä palaan taas siihen, että työ jonka teet oman sisäisen rauhan vaalimiseksi ei ole koskaan hukkaan heitetty, eikä koskaan valmista. Sitä pitää harjoittaa joka päivä, jotta se pysyy eikä unohdu kun tempo meistä riippumatta ajoittain kiihtyy.

Mitä paremmaksi tulemme tässä taidossa sitä paremmin kykenemme opettamaan sitä myös lapsillemme. Se tulee olemaan tärkein taito meille kaikille tässä ajassa jossa elämme missä elämäntaito-oppeja on yhtä paljon kuin on ihmisiä. Ilman sitä sinkoilemme herkästi ärsykkeestä toiseen etsimässä onnea ja autuutta mutta jäämme silti sisältäpäin ontoksi. Pakotamme itsemme suorittamaan itsekurin voimalla vaikka tarvitsisimme sinä hetkenä ehkä jotain muuta. Sisäinen rauha on sitä, että kykenee tekemään valintoja itsestään lähtöisin eikä seurata toisen asettamaa temppurataa.

2020 kriisien vuosi joka kosketti meitä kaikkia

Vähän ennen sitä kävin itse läpi henkilökohtaisia kriisejä menettämisen muodossa ja olenkin kertonut miten olen saanut tehdä hartiavoimin töitä sen eteen etten menettäisi itseäni herkkänä ihmisenä kriisien mukana. Menetykset vaikuttavat meihin kolme kertaa voimakkaammin kuin saavutukset. Meidät on rakennettu torjumaan menetyksiä hinnalla millä hyvänsä ja siksi menetykset satuttavat meitä eniten.

Työkaluja sisäisen rauhan vaalimiseen

Kuten aiemmassa postauksessa kirjoitin, haluaisin siis tänä vuonna toteuttaa jotakin joka olisi monelle iloksi ja hyödyksi. Minulta on usein kysytty mitä menetelmää harjoitan ja miten olen selviytynyt kriisien läpi? Koska huomasin miten herkästi sitä eksyy kiireessä polulta olen aloittanut prosessin joka toivon mukaan toteutuu ja näkee päivänvaloa jonkun ajan kuluttua. Työstän materiaalia minua auttaneen ammattilaisen kanssa ja toivon, että siitä tulee varteenotettava työkalu teille ja itselleni johon voi palata aina kun tarvitsee lempeää ohjausta. 

Janina ❤️

 

X