Janina Fry

Unirutiinit hakusessa

Teksti:
Janina Fry

Tämän vuoden ensimmäisenä viikkona olen nukkunut huonommin kuin yleensä johtuen siitä, että lomalla olen antanut unirytmin muuttua. Toisaalta tuntuu myös vähän siltä, että jokin flunssapöpö yrittää päälle ja sekin voi lisätä levottomuutta kehossa. Kaiken lisäksi on vielä ollut vuosikymmenen ensimmäinen täysikuu.

Unen priorisointi

Uni on tärkeä kaiken jaksamisen kannalta ja siksi yritän reagoida heti kun huomaan, että unen laatu jostain syystä heikkenee. Yhtälailla kun on tärkeää saada lapset ajoissa unten maille on myös omaa unta vaalittava. Yksi juttu jonka tiedän itse tekeväni joka haittaa unensaantia on esim. puhelimen tai tabletin tuominen sänkyyn. Saatan katsoa netflixiä luureilla ennen nukahtamista ja jos on oikein mielenkiintoinen sarja meneillään aika lentää siivillä ja yhtäkkiä kello onkin yli puolenyön. Arjessa tämä ei vaan toimi. Jos muu ei auta joudun poistamaan Netflixin mobiilista. Kirja on aina parempi vaihtoehto.

Hyvä uni, parempi elämänlaatu

Onneksi sain viime yönä jo vähän rytmistä kiinni koska paras toimintakyky arjessa on silloin kun yöunet ovat noin 8 tuntia pitkät. Nuorempana nukuin usein lyhyempiä yöunia eikä se ole silloinkaan ollut hyvä. Nyt huomaan konkreettisen eron itsessäni ja koen, että jokainen päivä on niin arvokas ja ainutlaatuinen etten halua pilata sitä olemalla väsynyt ja epäinspiroitunut.

Unenvaaliminen

on korkeasti priorisoitu tänä päivänä ja ihmiset ovat valmiita sijoittamaan siihen, että oppivat nukkumaan paremmin. Tästä kirjoitti myös viime viikolla Helsingin Sanomat kuinka unen vaaliminen onkin tämän hetken kuumimpia trendejä. Meillä on virikkeitä enemmän kuin koskaan ja elämässä on paljon hyviä ja mielenkiintoisia asioita joissa haluamme elää täysillä mukana mutta vaikka olisi kuinka inspiroiva ja innostava duuni voi  hyvistäkin asioista väsyä jos ei ole tarkkana siitä miten energiansa säännöstelee. New Yorkissa löytyy The Benjamin hotelli joka markkinoi Rest & Renew unilomia. Maksamalla noin 700-1000€ yöltä saat räätälöidyn unipaketin johon sisältyy esim. kokonainen asiantuntijatiimi 24/7 tukemaan sinua nukkumaan paremmin.

Nyt kun ollaan kuitenkin kotona ilman unitiimiä room service-napin painalluksen päässä täytyy käyttää maalaisjärkeä jotta saa unirytmin raiteilleen.

Keinoja joilla helpotan unen saantia

 • Rutiinit kuntoon, eli säännöllinen ateriarytmi ja tarpeeksi fyysistä aktiviteettia päivään. Itse liikun mieluiten heti aamusta. Illalla liikunta varsinkin myöhäinen piristää mutta reipas vähintään puolen tunnin kävelylenkki tekee aina hyvää.
 • Sininen valo pois. Puhelimesta voi kytkeä sinisyyden valotaulusta yön ajaksi automaattisesti pois. Paras kuitenkin jos ei vilkaisisi sitä enää klo. 21.00 jälkeen.
 • Lyhyt lämmin suihku joka symbolisesti huuhtelee päivän stressit pois.
 • Puhtaat lakanat
 • Oikean korkuinen tyyny
 • Tuuletettu makuuhuone 

 • Eckhart Tollen kirja Läsnäolon voima saa minut yleensä nukahtamaan. Tämä on jo vuodesta 2003 ollut aika-ajoin tärkeä apuväline. Välillä se on lainassa jollain mutta nyt se on taas yöpöydälläni. 

 • Samuli Edelmannin Vaiheet levyn kuuntelu tai minkä tahansa rauhoittavan äänisen laulajan biisejä.
 • Meditaatio
 • Calm applikaatio. Sieltä löytyy erilaisia luonnon ääniä ja myös hengityksen rytmitys. Auttaa meditoinnissa. 

 • Ei liian suolaista tai muuten raskasta ruokaa klo. 18 jälkeen. Eikä stimulantteja. Itse nukun hyvin kun syön pari ruisleipää, banaania ja jogurttia ennen nukkumaanmenoa. Hiilihydraatit väsyttävät joten siinä mielessä ne sopii iltaan.
 • Night time-tee jossa kamomillaa tai muita rauhoittavia yrttejä.
 • Jos taas ajatukset pyörivät nukkumaan mennessä olisi hyvä kirjoittaa ne ylös ranskalaisilla viivoilla jotta muistaa aamulla. Silloin kun en saa unta päässäni pyörii myös mitä vähäpätöisimmät jutut joille ei tarvitsisi edes antaa mitään huomiota.
 • Lampaiden laskemisen sijaan auttaa paremmin kolme syvää sisäänhengitystä pitkillä uloshengityksillä kolmannen lopussa pieni hengenpidätys ja sitten taas toistaa saman kuvion. Tähän saa tukea myös aiemmin mainitsemastani Calm appista.
 • Jos puhelin on herätyskellona makuuhuoneessa sen voi laittaa yöksi lentokonetilaan. Silloin puhelin ei säteile mitään eikä hae yhteyksiä tämä siis jos haluaa minimoida tämän tyyppistä häiriötä.

Näihin keinoihin turvaudun kun olen syystä tai toisesta eksynyt unirytmistäni. Toivottavasti näistä on iloa teillekin.

Iloa ja valoa,

Janina

X