Janina Fry

Voimaannuttava viikonloppu

Teksti:
Janina Fry

Viikonloppu on tärkeää aikaa palautumiseen, lepoon ja yhdessäoloon perheen kesken. Kuinka hyvä onkaan olla mahdollisimman vähän suunniteltua ohjelmaa ja myös joutenoloa, jolloin voi lukea kirjoja, katsella elokuvia, kuunnella podcasteja, ulkoilla ja hengittää luonnossa tai vaan yksinkertaisesti olla ja nauttia kiireettömyydestä ja elämän keskeneräisyydestä ilman tarvetta suorittaa yhtään mitään. Lapset kysyvät välillä, että mitä me tänään tehdään… kun minä vastaan, että ei mitään ihmeellistä, tulee usein vastaukseksi, että apua miten tylsää!

Vapaat viikonloput ovat tärkeää vastapainoa arjen hektisyydelle myös lapsille. Toki viikonloppuisin on myös harrastuksiin liittyvää toimintaa mutta se tekee hyvää koska lapsi itse on motivoitunut harrastamaan. Sen lisäksi tarvitaan rauhaa jotta saa itsensä ja ajatuksensa nollattua.

Koulutyö vaatii lapsilta paljon ja siksi he tarvitsevat rauhallista vastapainoa sille ja myös tarpeeksi pitkät yöunet. Lapset itse keksisi kyllä usein vaikka mitä ohjelmanumeroita kuten yökyläilyjä jne. vaikka joka viikonloppu. Eikä siinä mitään väärää. Välillä sekin on kivaa mutta olen huomannut, että hyvä sitäkin on rajoittaa, että ei unirytmi ole jatkuvasti viikonloppuisin päälaellaan, koska silloin kun on yökylävieraita saattaa kuulua kikatusta vielä puolen yön jälkeen. Silloin se kostautuu seuraavana päivänä ja lapsi on kiukkuinen ja väsynyt. Ei mitkään hyvät lähtökohdat seuraavaan viikkoon. Silloin kun ei ole muuta ohjelmaa viikonloppuisin on kiva tehdä vaikka rauhassa ruokaa yhdessä.
Meidän lasten kestosuosikki nykyään on tacot tai tortillat perjantaisin. En koe, että se on kovinkaan epäterveellistä ruokaa, varsinkin jos tekee täytteet itse. Päinvastoin se on jopa aika terveellistä.

Dusty on muuten kova pentu tanssimaan takajaloillaan. Tässä tyylinäyte kuvattu aiemmin tänään.

Tällaisia mietteitä tähän sunnuntai-iltaan. Nautin tästä illan hiljaisesta hetkestä kun kaikki nukkuu ja saan olla omissa ajatuksissani. Olen luontaisesti yökukkuja vaikka nykyään menen yleensä jo kymmenen aikaan illalla yöpuulle, jotta aamulla olisin virkeä. Mutta, silloin tällöin nautin kun saan valvoa. Olkoon tämä tätä tasapainon ylläpitoa.

Janina <3

X