Kalastajan vaimo

17. mai – kansallispäivä

Teksti: Johanna Alvestad

 

Huh, kansallispäivä 17.mai – vuoden suurin, odotetuin, juhlavin, kiireisin ja hauskin päivä on ohi. Lapset kokoontuvat kouluillaan jo aamusta ja lasten kulkue kulkee täällä meillä kymmenen aikaan. Sen jälkeen ohjelmassa on lounaita, brunsseja, lasten leikkejä ja, lisää kulkueita ja muita kokoontumisia. Ja yksi supertärkeä 17.mai seikka jota mun kuvista ei huomaa ollenkaan on abien hurja juhlinta. Täällä ei ole mitään yhtä penkkaripäivää, vaan abien juhlinta kestää monta viikkoa päättyen 17. maihin. Abiporukoilla on omat autonsa, tai bussinsa ja abien bussikulkue on yksi 17. main kohokohdista. Busseissa on tietysti hurjat kaiuttimet ja musiikit ja abit heittelevät lapsille tarroja ja kortteja, ampuvat vesipyssyillä ja vaikka mitä.

Norjalaisten kansallispäivän juhlinta on yksinkertaisesti vertaansa vailla. Se on pakko kokea, lähes mahdotonta selittää. Ja ihanaa kun se on valmis.

Täällä myös kansallipuvut ovat (nykyään) supersuosittuja ja melkein kaikki tytöt saavat sellaisen rippilahjaksi. Kansallispuku maksaa helposti 6000-7000 euroa, joten se on aikamoinen sijoitus jos sen yhtäkkiä aikuisiällä päättää hankkia. Ja aikamoinen sijoitus rippilapsen vanhemmille. Eikä siihen edes välttämättä kaikilla ole varaa. Ainolla on kuvissa ns. festdrakt (ei kansallispuku vaan yksinkertaisempi versio), joita saa ostettua helposti aika edullisesti (Ainon oma on ostettu lisäksi käytettynä), mutta Ainokin toivoo oikeaa kansallispukua rippilahjaksi. Mun täytyy alkaa säästämään.

Ja mulla on tietysti joka vuosi päälläni suomalainen kansallispuku. Tämä on arkisempi ja yksinkertaisempi, mutta saa aina kehuja. Eikä minusta koskaan niin norjalaista tule, että vaihtaisin. Se tuntuisi ihan väärältä.

Huh, se on taas ohi. Kansallispäivän jälkeen pitäisi olla vielä toinen kunnon vapaapäivä! 😀

Lue myös

X