Kalastajan vaimo

Neulo itse kevätraitaa <3

Teksti:
Johanna Alvestad

 

Heippa, tällainen neuleprojekti valmistui viimeisimmäksi. Raidat on vaan must joka kevät. Ihana, lämmin pehmeä kevätneule. Ehkä vielä jos värit olisi vaihtanut ihan puhtaanvalkoiseksi ja tummansiniseksi (ei beesiä ja mustaa kuten mulla nyt) olisi tästä saanut vielä merihenkisemmän sailoriraitapaidan kesään. Mut mun makuun kävi nyt jotenkin nää murretut tummemmat sävyt. Mutta siis, harkitse värejä. 🙂

Paita on neulottu pehmeällä Drops Melodyllä. Sopii keveytensä puolesta täydellisesti kevätneuleen virkaan. Kevyt, mutta lämmin.

Tarvitset S-M kokoon 5 kerää vaaleaa Melodyä ja yhden tumman.

Tarvitset pyöröpuikot nr 7 kokoa 60cm ja 40cm(hihoihin). Mieluusti myös kokoa 5 40 cm (pääntielle).

Aloita työ luomalla 70 silmukkaa etukappaletta varten tummalla langalla (kolme krs, sitten vaihdat vaaleaan). Neulo ensimmäinen kerros tasona 1 oikein, 1 nurin. Neulo sitten ensimmäinen oikea kerros aloittaen patenttineuleen niin, että nurjat silmukat neulot nurjina kun taas oikeat silmukat vain nostat puikolle neulomatta ja samalla nostat puikolle yhden uuden langannoston. Oikealla puolella puikoille syntyy siis tavallinen nurja silmukka sekä nostettu oikea silmukka ja langannosto. Nurjalla puolella neulot oikeat silmukat oikein ja nostetun silmukan sekä langankierron yhteen yhdeksi nurjaksi silmukaksi. Ok? 🙂

Kun olet neulonut 10 krs etukappaletta, jätä työ puikoille lepäämään ja luo samalla tavalla takakappaleen 70 silmukkaa samalle puikolle, neulo samaan tapaan 14 krs.

Tässä vaiheessa etu- ja takakappale yhdistetään ja helmaan muodostuu pieni halkio. Neuletta jatketaan neulomalla suljettuna neuleena pyöröpuikolla. Tämä on patentin suhteen jopa hieman helpompaa; ”oikeat kerrokset” neulot kuten aiemminkin, mutta joka toisen kerroksen, se siis joka aiemmin oli nurjan puolen kerros neulot vähän eri tavlla. Nurjat silmukat nurjina ja oikeat silmukat langannostoineen yhteen yhdeksi silmukaksi.

Kun olet neulonut helmaa halkiosta 14 kerrosta, voit tehdä ensimmäisen tumman raidan. Aloita raita ”nurjalla kerroksella” eli kerroksella, jolla ei ole langannostoja. Neulo kaksi kerrosta tummaa ja palaa vaaleaan. Tee raitoja 20 kerroksen välein.

Neljännen raidan jälkeen jaa työ jälleen etu- ja takakappaleiksi. Neulo etukappaletta 20 kerrosta ja päättele sen keskimmäiset 10 silmukkaa. Sivuille jää 30 s kullekin. Päättele pääntieltä seuraavalla kerroksella 3 s, sitten 2 s ja lopuksi yksi silmukka kultakin puolelta, jolloin hartioille jää 24 silmukkaa kullekin. Neulo vielä 10 krs ja jätä hartioiden silmukat odottamaan päättelyä; pujota niihin vaikka tumma lanka neulan avulla.

Takakappaleella ei tarvitse päätellä pääntietä. Neulo vain yhteensä 36 kerrosta ja siirrä työn keskimmäiset 22 silmukkaa puikolle kokoa 5 40 cm odottamaan pääntien neulomista. Päättele hartiat niin, että nostat samalle puikolle silmukoita etu- ja takappaleelta yksi hartia kerrallaan, joka toinen silmukka etu- ja joka toinen silmukka takakappaleelta. Puikolla on siis 24+24 silmukkaa, jotka ensin neulot ihan normaalisti yhden kerroksen oikeaa ja seuraavalla kerroksella päättelet. Saat näin hyvin joustvan ja pehmeän hartiasauman. Ok? 🙂

Sitten voit poimia puikolle nr 5 pääntien loputkin silmukat ja neuloa 14 krs vaaleaa ja lopuksi kaksi kerrosta tummaa, kolmannella päättelet löysästi.

Neulo sitten hihat niin, että poimit kädenteiltä 40 -44 silmukkaa hihaa varten. Neulo 20 krs vaaleaa ja kaksi tummaa kerrosta suljettuna neuleena nr 7 40cm pyöröpuikolla. Kolmannen tumman raidan jälkeen neulo hihaa vaalealla vähintään 36 kerrosta. Mulla on se määrä, mutta harkitsen neulovani vielä muutaman lisäkerroksen. Hihoissa saa olla pituutta. Lopetan työ kahteen tummaan kerrokseen ja päättel kolmannella.

 

Phuuh, toivottvasti saitte selkoa. 🙂 Tää ei ole vaikea ja raitaneule on niin klassikko, että se palkitsee kyllä työn monilla, monilla käyttökerroilla. <3

 

Huomaatteko että terasille alkaa syntyä betonia, jejee. Ehkä saadaan vielä kesäksi kaunis ulkopaikka – niin toivottomalta kuin se onkin näyttänyt.

 

Huomenna mulla olisi vihdoin kampaaja, huh viime kerrasta on aikaa. Melkein pelottaa. Ettei käy mitään liian radikaalia. Pelottaa kai aina, ei tää mitään uutta ole. Oikeasti en ikinä haluaisi tehdä mitään uutta hiuksille mut silti oon aina tyytyväinen. Pitäkää peukkuja. 😀

 

X