Kauneus

Mullistavia uutisia ihonhoidossa: Mädätetty hauenliha paras tehokeino ikääntymiseen

Kosmetiikka-alalla kohistaan uudesta mullistavasta tutkimustuloksesta, jonka mukaan mädätetty hauenliha on supertehokas hoitokeino ikääntymisen merkkejä vastaan.

Teksti:
Anna Haikarainen
Kuvat:
123Rf

Kosmetiikka-alalla kohistaan uudesta mullistavasta tutkimustuloksesta, jonka mukaan mädätetty hauenliha on supertehokas hoitokeino ikääntymisen merkkejä vastaan.

Tuore väitöstutkimus*) osoittaa, että mädätetty hauenliha ehkäisee erittäin tehokkaasti ryppyjen ja juonteiden muodostumista iholle sekä pitää ihon nuorekkaan kimmoisana. Mädätetty hauenliha jopa parantaa vanhemmilla ihmisillä ihon rakennetta niin tehokkaasti, että se voi säännöllisessä pitkäaikaisessa käytössä palautua 20-vuotiaan kaltaiseksi.

Tutkimukseen osallistui 1 000 naista, joiden iät vaihtelivat 35­–60 välillä. Tutkimusryhmään kuuluneet naiset käyttivät mädätettyä hauenlihaa säännöllisesti joka ilta sivelemällä sitä paksuksi naamioksi kasvoilleen noin 30 minuutin ajaksi. Tämän jälkeen he poistivat haisevan kalamassan kasvopyyhkeillä, mutta eivät huuhdelleet kasvojaan vedellä, jotta vaikutus jatkuisi yön yli.

Puolen vuoden jälkeen tutkittavien ihon kunto mitattiin monipuolisilla testeillä, joiden mukaan 90 prosentilla tutkimukseen osallistuneista ihon kunto oli parantunut dramaattisesti ja iho nuorentunut 20­–30-vuotiaan kaltaiseksi. Mitä vanhempi käyttäjä oli, sen suurempi oli myös nuorentava vaikutus. (10 prosentilla ällötys ja pahoinvointi valitettavasti estivät mädäntyneen hauenlihan säännöllisen käytön.)

Pian myös kuluttajien saataville

Mädätetty hauenliha sisältää runsaasti ihon rakennetta parantavia rasvahappoja, kollageenia ja A-, E- ja C-vitamiinia. Lisäksi siinä on merkittävissä määrin hyaluronihappoa ja muita antioksidantteja. Luonnon omana tehoaineena se ei sisällä parabeeneja eikä muita ylimääräisiä ainesosia.

Tulokset ällistyttivät tutkijoita, ja nyt kosmetiikkateollisuus miettii kuumeisesti, kuinka tuloksia voidaan hyödyntää kosmetiikan valmistuksessa. Ehkäpä jo ensi vuonna saamme kauppojen hyllyille mädätettyä hauenlihaa sisältäviä kasvonaamioita, -voiteita ja -seerumeja?

*) Tutkimus tehtiin vuonna 2014 Mutulandian yliopistossa Grönlannissa ja julkaistiin The Greatest Non-Innovations -lehden numerossa 1/2016.

X