Koti ja sisustus

Parikymppisten näköinen upea hirsikoti: ”Halusin niin suuren niemekkeen, että mittoja kauhisteltiin”

Alessia Moborgin ja Otto Kanniston paritaloasunto on raikas ja ilmava osoitus siitä, kuinka modernilta hirsitalokoti voikaan näyttää.

Teksti:
Seija Killström
Kuvat:
Emilia Ikäheimo

Olohuoneen sohva on pariskunnan lempikaluste.

Alessia Moborgin ja Otto Kanniston paritaloasunto on raikas ja ilmava osoitus siitä, kuinka modernilta hirsitalokoti voikaan näyttää.

Kuinka löysitte tämän kodin?

– Meillä oli hakuvahti netin asuntoilmoituksiin juuri tältä alueelta. Huomasimme, että tämän asunnon naapurihuoneisto oli myynnissä, ja menimme sitä katsomaan. Olimme yksityisnäytössä ja pyysimme päästä näkemään myös naapuriasunnon, joka ei vielä ollut tullut myyntiin, koska oli paljon enemmän keskeneräinen. Kaikki pintamateriaali- ja kalustevalinnat puuttuivat vielä. Päädyimmekin ostamaan keskeneräisen kohteen, koska saimme itse vaikuttaa valintoihin ja näkymä puistoalueelle tuntui esteettömämmältä tästä asunnosta.

Moderni, hirsinen paritalokoti asettuu kauniisti niityn laitaan. Omaa pihaa on juuri sopivasti kahden aikuisen elämään.

Mihin alun perin ihastuitte tässä talossa?

– Tässä kodissa ei ole mitään liikaa eikä liian vähän. Tuntuu kuin asuisimme omakotitalossa, vaikka seinän takana asuvatkin naapurit. Hirsirakenne tuntui myös viehättävältä. Kerrostaloasumisen jälkeen oma piha ja rauha hurmasivat meidät.

Kauniit kirjat saavat olla esillä. Donna Hay on Alessian ehdoton idoli ruoka-alalla. Hänen kirjansa ovat täynnä upeita ja inspiroivia reseptejä ja kuvia, joiden äärellä Alessia viihtyy. Tämän kirjan hän sai äidiltään.

”Haaveilin kodista, jonka pitkät valkoiset pellavaverhot hulmuaisivat tuulisena päivänä.”

Mikä asia kodissanne tuottaa teille iloa päivittäin?

– Meillä molemmilla on hyvin työntäyteinen arki. Osaamme arvostaa sitä, että kotiin tullessa mieli on rauhallinen ja onnellinen. Näkymä olohuoneen ikkunasta niityn yli maadoittaa meidät nopeasti, ja on hienoa huomata, että kotiin on aina ihana palata niin työstä kuin lomamatkaltakin.

Vaasi keskellä käytävää katkaisee pitkän tilan. Alessia löysi maljakon turkulaisesta ”kiinakaupasta”, joka on täynnä astioita ja kiinalaisia vaaseja. Eteisen päädyssä on Tukholman Fotografiskan kehystetty juliste.

Mikä on lempikohtanne kodissanne?

– Sohva. Ehdottomasti. Loikoilemme siinä niin arkena kuin viikonloppunakin. Mitoitukseltaan sohva on ylisyvä, ja siinä mahtuu hyvin makoilemaan kahdestaankin.

Vaaleanharmaa sohva on mukava ja rento huonekalu hirsiseinäiseen tilaan. Taulu sohvan takana on Alessian Cristina-äidin maalaus ja lahja tähän kotiin. Puupenkin Alessia sai syntymäpäivälahjaksi.

Mihin sisustusratkaisuun olette erityisen tyytyväisiä?

– Leivon ja valmistan ruokaa usein. Halusin ehdottomasti suuren niemekkeen. Niin suuren, että mittoja hieman kauhisteltiin etukäteen. Iso pöytätaso liesineen on kuitenkin asia, josta osaan olla viikoittain kiitollinen.

Lattiat ovat ilahduttavan helppohoitoista vinyylilankkua. Ruokapöydän yllä on Alessian suunnittelema ja Turun Kristallin valmistama valaisin. Niemekkeen molemmin puolin on rutkasti säilytystilaa.

Mitä kylään tulevat aina ihastelevat kodissanne?

– Olohuoneen korkeaa huonetilaa, jossa katto on yli kolmen metrin korkeudessa.

Alessian kotoa saatu vitriinikaappi oli aikoinaan valkoinen ja ristikko-ovinen. Lapsuudenkodin naapuri poisti ristikot ja maalasi kaapin nuorenparin kotiin sopivaksi.

Oletteko tehneet jonkin kompromissin tämän sisustuksen suhteen?

– Emme päässeet enää vaikuttamaan aivan kaikkeen siinä vaiheessa, kun teimme asuntokaupat. Saunan kylpyhuoneen yhteydessä on kodinhoitotila, jossa olisimme toivoneet saavamme pesukoneen ja kuivausrummun rinnakkain tavoittaaksemme enemmän työtasotilaa, mutta se ei kuulemma ollut silloin enää mahdollista. Se hieman harmitti.

Alessia opiskeli vuosia sitten ulkomailla, ja Otto sai sisustusvinkkejä puhelimitse jo tuolloin. Juuri tästä tarjoiluvaunusta Alessia silloin unelmoi tietämättä, että se päätyisi vielä joskus heidän yhteiseen kotiinsa.

Mikä on seuraava kotiin liittyvä projekti, jonka haluaisitte toteuttaa?

– Toisinaan pohdin hirsiseinien maalaamista valkoiseksi, mutta Otto on sitä vastaan. Ehkäpä maltamme sen asian suhteen vielä.

Makuuhuoneessa jatkuu koko kodissa vallitseva utuinen värimaailma. Moderna Museetista hankittu juliste toistaa tilan himmeän pastellisia sävyjä. Yöpöytä on H&M:lta ja seinävalaisin löytyi lifestyleliike Dotsista.

”Toisinaan pohdin hirsiseinien maalaamista valkoiseksi.”

Valkoinen, tuulessa hulmuava pellavaverho liittyy vahvasti Alessian käsitykseen hänen unelmiensa kodista. Valkoisia pellavaverhoja onkin kodin jokaisessa ikkunassa. Valmisverhot on hankittu Stockmannilta.

Onko jokin yllättänyt teidät tässä kodissa?

– Vaikka asuimmekin aikaisemmin vaivattomasti kerrostaloasunnossa, ei tämä omakotitalomainen asuminen ole ehtinyt meitä vielä ylityöllistää ja stressillä nujertaa. Kummankin asunnon asukkaat vastaavat itse omista alueistaan, joten riittää, kun huolehtii omasta pihasta. Jos nurmikko on leikkaamatta, täytyy vain peiliin vilkaista. Leikataan, kun ehditään.

Kirjoituspöytä on Alessian äidin kirppislöytö. Se maalattiin samalla sävyllä olohuoneen vitriinikaapin kanssa. Työpöydällä on Cristina-äidin maalaus. Tuoli kuuluu ruokailuryhmään.

Mistä haaveilette?

– Juuri nyt olemme todella onnellisia tästä kodista, mutta kyllä me silti haaveilemme vielä joskus meren äärelle pääsemisestä. Meri on Otolle hyvin rakas elementti, ja olisi hienoa päästä asumaan lähemmäksi merta. Siinä unelmakodissa olisi sitten vieläkin suurempi keittiö.

Alessia on kasvanut perheessä, jonka yritys valmistuttaa ja maahantuo keittiötarvikkeita ja astioita, joten keittiö on hyvin tärkeä tila myös hänen omassa kodissaan.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 37/2023.


X