Koti ja sisustus

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!

23.11.2010 Teksti: Anna.fi

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!Talven hämärään tarvitaan valoa. Joulun alla kaunein tunnelmavalaistus syntyy kynttilöin, mutta jouluvalosarjakin toimii samaan tarkoitukseen hyvin. Näitä kaikkia voi myös tuunailla omaan tyyliin sopivaksi.

Muista paloturvallisuus. Se on tärkein ohje kynttilän ja valosarjan koristelussa. Sen jälkeen sinulla onkin miltei vapaat kädet stailaamiseen: käytä niittejä tai piikkilankaa, sanomalehteä tai vaikka valkoisia höyheniä…

Kynttilän uudet vaatteet

Kynttilöitä käytetään paljon, mikset siis somistaisi niitä vähän? Adventtikynttilät voi numeroida, muut joulukynttilät somistaa pienillä kuusenkoristeilla. Tai kiedo piparkakkumuotti rautalangalla kynttilään roikkumaan – metalli on myös paloturvallinen materiaali koristeena.

Korkeaan kynttilänjalkaan voi ripustaa pienet enkelinsiivet, muita koristeita ei silloin tarvita. Rouheampi tyyli syntyy, kun painelet pöytäkynttilän kylkeen rivin askartelukaupasta ostettuja (tai vanhasta niittivyöstä irrotettuja) metalliniittejä.

Kynttilöiden tuunaus

  • Muista paloturvallisuus! Älä pidä liekin lähistöllä mitään helposti syttyvää.
  • Pidä kynttilää tukevalla, palamattomalla alustalla.
  • Älä jätä kynttilää koskaan palamaan ilman valvontaa.

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!

Neljä adventtia: Metalliset numero 1–4 muistuttavat joulun lähestymisestä. Hemtexistä ostetut numerot painetaan näppärästi pienellä neulalla kiinni kynttilään.

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!

Sydämellistä joulua: Piparkakkumuotti pujotetaan naruun tai rautalankaan, ja lanka kiedotaan kynttilän ympärille. Helppoa ja jouluista! Kokeile vaihtoehtoisesti valmista piparkakkua, se myös tuoksuujoululle. Jos käytät juuttinarua kuten tässä, polta kynttilää vain valvotusti ettei naru aiheuta palovaaraa. Rautalanka on turvallisempi vaihtoehto.

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!

Rockimpi joulu: Käytä niittejä. Käännettävillä hakasilla varustetut koristeniitit on helppo työntää kynttilän kylkeen kiinni. Ne ovat myös paloturvallisia koristeita.

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!

Enkelin siivin: Ripusta kynttilänjalkaan pienet enkelinsiivet. Tässä on lisäksi käytetty kullanväristä rautalankaa.
Lyhdyn valossa: Kynttilälyhtyyn sopii paitsi kynttilä, myös valosarja. Jätä luukku ja valosarjan johto seinän puolelle näkymättömiin.

Jouluvaloille varjostimet ja muita ideoita

Kirkas sähkövalosarja on kaunis sellaisenaan, mutta sitä on helppo myös asustaa. Kiedo valosarja havukranssin ympäri tai käytä metsästä löytyvää liekoa köynnöksen tekemiseen.

Sanomalehdestä tai mulperipaperista voi kääräistä pieniä varjostimia valosarjaan. Kiedo tötteröt tiiviisti kunkin valon ”kaulaan” ja kiinnitä teipillä.

Helppo tapa stailata jouluvalot on asetella koko valosarja kynttilälyhdyn sisään. Myös lasimalja tai Aalto-vaasi toimivat hyvin.

Sähkövalojen tuunaus

  • Käytä jouluvalosarjaa ohjeiden mukaan, joko sisä- tai ulkotiloissa mihin valosarja on tarkoitettu.
  • Jos koristelet valosarjan palavalla materiaalilla (paperi tms), älä jätä valoja palamaan ilman valvontaa.

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!

Köynnös: Tee valoköynnös liekosta ja jouluvaloista, tai kiedo valosarja kuusenhavuihin. Havut ja lieko kestävät myös ulkona, sisällä ne kuivuvat melko nopeasti.

Tuunaa jouluvalot ja kynttilät jouluun!

Päivän uutiset: Leikkaa sanomalehdestä suorakaiteen muotoisia palasia ja käännä ne tötteröiksi. Kiinnitä tötterö teipillä yhteen.

Askartelutarvikkeet: Sinelli
Metallinumerot: Hemtex

Teksti ja kuvat: Ilona Savitie

Kommentit (5)

”Jos käytät juuttinarua kuten tässä, polta kynttilää vain valvotusti ettei naru aiheuta palovaaraa. Rautalanka on turvallisempi vaihtoehto.”

Jos ei tuota osaa lukea niin ei voi mitään?
00

jouluvalosarjatki kuumenee aika paljon että onko tuo kokeiltu ettei ohut paperi kärähdä?
00

Aivan oikein, syttyvää materiaalia ei saisi liittää lämpeneviin lamppuihin.
Artikkelissa oli erinomaisesti tekstissä mainittu paloturvallisuus kynttilöiden osalta, mutta tuotoksiin asti ajatus ei ole valitettavasti yltänyt. Kuvat jäävät usein tekstiä paremmin ihmisten mieleen koristeita ideoitaessa. Palamaton piparimuotti on kiinnitetty iloisesti steariiniin kostuessaan palavalla nyörillä ja lyhyeksi palava kynttilä sytyttää herkästi enkelin siivet!

Kristiina Juvas
Projektipäällikkö
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
http://www.spek.fi
00

Led-valosarjat ei lämpene 🙂

Mutta noita tiettyjä kynttilöitä en kyllä sytyttäis..
00

Mää koristelin erivärisillä nastoilla valkoisen kynttilän alaosan.
Kyllä täytyy itse tietenkin huolehtia, että kynttilää polttaa tur-
vallisesti.En jätä kynttilää yksikseen palaan vaikka vain kävisin saunassa.
00

”Jos käytät juuttinarua kuten tässä, polta kynttilää vain valvotusti ettei naru aiheuta palovaaraa. Rautalanka on turvallisempi vaihtoehto.”

Jos ei tuota osaa lukea niin ei voi mitään?
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *