Muoti

Kumpi on pakkasella lämpimämpi: farkut vai hame? Kysyimme asiantuntijalta

Kannattaako paukkupakkasilla pukeutua housuihin vai hameeseen ja sukkahousuihin? Kysyimme asiaa martalta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kylmät säät eivät ole este hameen käyttämiselle.

Kannattaako paukkupakkasilla pukeutua housuihin vai hameeseen ja sukkahousuihin? Kysyimme asiaa martalta.

Miinusta mittarissa! Kannattaako jalkaan valita housut vai pukeutua sittenkin hameeseen ja sukkahousuihin? Vertailu ei ole aivan yksinkertaista.

– Sehän riippuu siitä, millaiset housut ovat ja toisaalta taas siitä, mitä pukee hameen kanssa, sanoo Katariina Juurikkala Marttaliitosta.

Farkut blokkaavat tuulta hametta ja sukkahousuja paremmin

Juurikkala epäilee, että kaikista eniten kylmyyttä jalkoihin aiheuttaa tuuli, jos se pääsee vaatteiden läpi. Tässä mielessä esimerkiksi farkut voivat olla lämpimämmät kuin hameen ja sukkahousujen yhdistelmä.

– Farkuissa on vähän paksuutta, joten jo ne blokkaavat tuulta. Hameellakin selviää, mutta silloin pitää kiinnittää huomiota siihen, mitä sen alle tai päälle laittaa, Juurikkala pohtii.

Ensinnäkin hameen käyttäjän kannattaa panostaa lämpimiin sukkahousuihin. Juurikkala arvioi, että lämpimimmät ovat sellaiset sukkahousut, jotka sisältävät villaa. Jos käytössä on vain tekokuituisia sukkahousuja, kannattaa valita mahdollisimman korkean denierin sukkahousut.

– Tekokuituiset sukkahousut eivät varsinaisesti lämmitä niin kuin luonnonkuituiset, mutta tarpeeksi paksuissa tekokuitusukkahousuissakin on blokkaavuutta.

Jos haluaa todella lämpimän lopputuloksen, hameeseen pukeutujan kannattaa pukea vielä sukkahousujen päälle esimerkiksi yli polven vedettävät villasukat. Varrellisilla kengillä ja pitkällä takilla viiman pääsyä iholle voi estää sekä hameisiin että housuihin pukeutuva.

Kireiden housujen alle ei kannata laittaa sukkahousuja

Kerrospukeutumisessa lämpimimpään lopputulokseen pääsee, kun ensimmäinen kerros on ihonmyötäinen ja sen päälle tulevat kerrokset sellaisia, että väliin jää ilmaa.

Käytännössä se tarkoittaa, että jos housut ovat väljät, niiden alle kannattaa pukea lämpimät sukkahousut. Näin lopputuloksesta tulee mahdollisimman lämmin. Sen sijaan tiukkojen housujen alle ei kannata ahtaa sukkahousuja, sillä liian kireä lopputulos ei lisää lämpöä parhaalla mahdollisella tavalla.

– Laittaisin kireiden farkkujen päälle mieluummin vaikka toppahousut, Juurikkala sanoo.

X