Viihde

Aiotko ostaa langattomat kuulokkeet? Lue ensin Tekniikan Maailman testin tulokset – voittaja ”istuu korviin mukavasti ja kuulostaa hyvältä”

TM:n vertailussa oli mukana täysin johdottomia kuulokkeita, jotka maksavat 80 eurosta 300 euroon. Äänenlaatu paljastui vähintään tyydyttäväksi viiden ja neljän tähden kuulokkeissa.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Om-Arkisto, Jabra

Langatonta tekniikkaa korviin ja hyvin kuuluu! Kuvassa Jabran johdottomat kuulokkeet.

TM:n vertailussa oli mukana täysin johdottomia kuulokkeita, jotka maksavat 80 eurosta 300 euroon. Äänenlaatu paljastui vähintään tyydyttäväksi viiden ja neljän tähden kuulokkeissa.

Tekniikan Maailma vertaili täysin johdottomia kuulokkeita, joiden hinnat vaihtelevat 80 eurosta 300 euroon. Vertailussa oli mukana 12 laitetta, joista parhaaksi arvioitiin Bose SoundSport Free. Se sai Tekniikan Maailmalta täydet viisi tähteä.

Bose SoundSport Freen kuulokkeet istuvat testin mukaan korviin mukavasti, pysyvät tukevasti paikoillaan, ja niiden äänenlaatu on hyvä. Moitteita sai vain kuljetuskotelo, joka on turhan kookas.

Bosen kuulokkeet saivat Tekniikan Maailman vertailussa viisi tähteä.
Bosen kuulokkeet saivat Tekniikan Maailman vertailussa viisi tähteä. © TM

Neljä tähteä Tekniikan Maailma antoi peräti seitsemälle laitteelle. Vertailun mukaan täysin johdottomat kuulokkeet ovat rajoituksistaan huolimatta päteviä laitteita: ”Viiden ja neljän tähden kuulokkeissa äänenlaatukin on vähintään tyydyttävä.”

Toiseksi vertailussa kipusi Samsung Gear IconX. Se sisältää muistin, johon voi kerätä liikuntatietoja ja tallentaa musiikkia.

Kolmannelle sijalle nousi Apple AirPods, joka testin mukaan on parhaimmillaan iPhonen kanssa. Moitteita tuli siitä, että laitteessa ei ole painikkeita, vaan toimintoja pitää hallita puhelimesta tai Siri-komennoilla.

Heikoimmillaan vain yhdeksän tuntia kuunteluaikaa

Kuulokkeet voi säilyttää kuljetuskotelossa, jossa niitä voi ladata pari kolme kertaa.

Tekniikan Maailman vertailu paljasti, että erot kuulokkeiden ja kuljetuskoteloiden akkukapasiteetissa sekä koossa ovat suuret. Yhteenlaskettu kuunteluaika jää heikoimmillaan yhdeksään tuntiin. Sen sijaan Apple AirPods soi toista vuorokautta ilman ulkoista latausapua.

Alla on kaikki Tekniikan Maailman vertailussa mukana olleet kuulokkeet, niille annetut TM tähdet ja arvosanat.

TM ARVIOT:

  • Bose SoundSport Free ★ (arvosana 8,9), hintaluokka 230 €
  • Samsung Gear IconX ★ (8,7), 200 €
  • Apple AirPods ★ (8,5), 160 €
  • Jabra Elite 65t ★ (8,5), 180 €
  • Jabra Elite Sport ★ (8,4), 250 €
  • Jaybird Run ★ (8,4), 200 €
  • Sony WF-1000X ★ (8,3), 250 €
  • Sony WF-SP700N ★ (8,3), 200 €
  • B&O Beoplay E8 ★ (8,0), 300 €
  • NuForce BE Free8 ★ (7,9), 200 €
  • Pioneer SE-C8TW ★ (7,3), 100 €
  • Amadeus Sentito ★ (6,9), 80 €

Tekniikan Maailma arvioi kuulokkeiden ominaisuuksia arvosanoilla 4–10. Suurimman painoarvon sai musiikin toisto (30 % kokonaisarvosanasta). Muita arvioituja ominaisuuksia olivat yleiset ominaisuudet (20 %), mukavuus (15 %) ja istuvuus (15 %) sekä puhelinääni (10 %) ja videoääni (10 %). Näiden arvioiden painotetusta keskiarvosta muodostuu kokonaisarvosana (4,0–10,0) ja sen perusteella TM-tähdet (1–5).

Tekniikan Maailman koko vertailun ja yksityiskohtaiset TM arviot voi lukea Tekniikan Maailman verkkosivulta. Vertailu on julkaistu syyskuussa 2018.

Vertailun kaikki kuulokkeet olivat Apple AirPodsia lukuun ottamatta tulppamallisia.

Etenkin bassotoisto riippuu siitä, kuinka tiiviisti tulpat istuvat korvakäytävän suulla. Vertailun voittaja Bose tuottaa tukevan treenibasson ilman, että tulppia pitää tunkea korviin.

Selvitä ensin, mitä kypäräsi alle mahtuu

Tekniikan Maailma kiinnitti vertailussaan huomiota täydellisen johdottomuuden haittoihin. Se muistutti, että kuulokekapseleiden sisään täytyy mahtua paljon tavaraa:

”Kun akkuja, bluetooth-vastaanottimia ja muuta elektroniikkaa ei voi piilottaa esimerkiksi niskan taakse sujahtavaan koteloon, kapseleista tulee kookkaita ja ne jäävät suurelta osin korvien ulkopuolelle.”

Kuulokkeet voi ladata kotelossaan vähintään kaksi kertaa. Koteloiden kokoerot ovat merkittäviä. Isoimmat ovat Bose, Sony WF-1000X sekä kuvasta puuttuva Pioneer, joka saatiin testiin myöhemmin kuin muut.
Kuulokkeet voi ladata kotelossaan vähintään kaksi kertaa. Koteloiden kokoerot ovat merkittäviä. Isoimmat ovat Bose, Sony WF-1000X sekä kuvasta puuttuva Pioneer, joka saatiin testiin myöhemmin kuin muut. © TM

Eri mallien välillä on suuria eroja, ja Tekniikan Maailma kehottaakin esimerkiksi kypärää käyttävän ottavan etukäteen selvää, mitä kypärän alle sopii.

Jotkut vertailun kuulokkeista eivät testin mukaan mahdu kunnolla edes keskimääräistä pienempiin korviin, kun toiset taas on muotoiltu niin, että ulkokorvaan ei tarvitse upottaa kovin suurta mötikkää.

Etenkin urheilijoille tarkoitettujen kuulokkeiden mukana tulee runsaasti erikokoisia tulppia ja pohjapehmusteita. Jabra Elite Sport ja Samsung tukevat myös puhelimeen ladattavia urheilusovelluksia.

Etenkin urheilijoille tarkoitettujen kuulokkeiden mukana tulee runsaasti erikokoisia tulppia ja pohjapehmusteita. Jabra Elite Sport ja Samsung tukevat myös puhelimeen ladattavia urheilusovelluksia.
Etenkin urheilijoille tarkoitettujen kuulokkeiden mukana tulee runsaasti erikokoisia tulppia ja pohjapehmusteita. Jabra Elite Sport ja Samsung tukevat myös puhelimeen ladattavia urheilusovelluksia. © TM

Vaikka tiukasti istuvat tulpat ovat hyvän bassotoiston edellytys, niistä on Tekniikan Maailman mukaan myös haittaa:

”Kun korvakäytävät sulkee, askelten tömähdykset välittyvät korviin juostessa ja jopa kävellessä. Silloin ei auta muu kuin hakea kompromissia bassotoiston ja askeleiden äänten välille.”

Löysistä tulpista on lenkkeilijälle Tekniikan Maailman mukaan se etu, että ympäristön äänet kuulee paremmin.

Joissakin kuulokkeissa liikenneturvallisuus on otettu huomioon niin, että tien äänet tuodaan kuulokkeisiin tarvittaessa mikrofonien kautta.

X