Hyvinvointi

Nainen, näillä vinkeillä voit parantaa turvallisuuttasi

Teksti:
Anna.fi

Toimittaja ja kamppailulajiexpertti Jarmo Österman valmentaa Vahva & Valpas -kirjassaan naisia turvalliseen elämään.

Itsepuolustus, turvallisuus, itestuntemus, kamppailulajit

38 vuotta kamppailulajeja harrastanut toimittaja-kirjailija Jarmo Österman kannustaa uusimmassa teoksessaan Vahva & Valpas naisia itsevarmuuteen ja tietoisuuteen ympäristöstä, koska itsevarma nainen on mahdolliselle hyökkääjälle vaikea kohde.

Jos nainen joutuu uhkaavaan tilanteeseen, jo se auttaa, että hän on – ja osoittaa olevansa – tietoinen oikeudestaan yksityisyyteen, kunnioitukseen ja siihen, että hän tulee kosketetuksi ainoastaan silloin, kun itse sitä haluaa. ”Kun itsevarma nainen sanoo ei, häntä uskotaan, koska hän viestii sanomaansa koko olemuksellaan”, kirjassa kuvaillaan.

Kirja julkaistaan YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä, 25. marraskuuta.

Itsepuolustuksen lisäksi kirja käsittelee moninpuolisesti erilaisia turvallisuuteen vaikuttavia osa-alueita siitä lähtien, mitkä ovat vaaran merkit, millaiset ovat rikolliset aivot, millaisia riskejä on deiteillä ja miten väkivaltatilanteissa tulee toimia. Vahva & Valpas käsittelee aiheinaan myös raiskausta ja hyväksikäyttöä sekä niiden jälkihoitoa.

Kirja antaa myös lukuisia yksityiskohtaisia kuvallisia ohjeita itsepuolustustekniikoista sekä kannustaa oman itsetunnon kehittämiseen luvuissa ”Ota ote elämästäsi” ja ”Rentouden kautta mielenhallintaan”.

Verbaalijudolla turvaan

Uhkaavissa tilanteissa puhumalla selviytyminen on paras ja kivuttominen vaihtoehto. Kun annat itsestäsi ulospäin viestin, ettet ole helppo kohde, uhkaaja saattaa jättää sinut rauhaan. Verbaalijudossa on kyse siitä, että hyökkäyksen kohde myötäilee hyökkääjää päästäkseen haluttuun päämäärään – turvaan.

Kirjassa kuvataan verbaalijudoa näin: ”Vaikuttaaksesi toiseen ihmiseen sinun kannattaa avata keskusteluyhteys tunnetasolla ja asettua keskustelukumppanisi asemaan. Tavoitteena on sanoa ääneen se, mitä toinen ajattelee. Keskustelukumppanisi rauhoittuu tuntiessaan, että häntä ymmärretään. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä kuin keskustelukumppanisi, mutta pyri ymmärtämään hänen kantansa. Kuuntele tarkasti, mitä hänellä on sanottavaa, nyökkäile ja myöntele. Jos viestisi ei mene perille, toista se. Kysy väliin tarkentavia kysymyksiä ja auta keskustelukumppaniasi puhumaan paha olo ulos. Miettikää yhdessä ongelmaan ratkaisua.”

Teksti: Elina Järvi
Lähde: Jarmo Österman: Vahva & Valpas, Atena 2014
Kuvat: Colourbox.com ja Atena

X