Mainos: Lead Supply
Mainos | Lead Supply

5 vinkkiä tehokkaampaan etätyöhön

Vuonna 2020 etätöistä tuli kertaheitolla uusi normaali. Osa on ollut muutoksesta riemuissaan, sillä aikaa säästyy työmatkoilta perheelle tai harrastuksiin. Toiset taas haikailevat takaisin toimistolle, koska eivät koe olevansa kotona tarpeeksi tehokkaita. Koska etätyö on tullut jäädäkseen, keräsimme 5 vinkkiä tehokkaampaan etätyöhön.

Teksti:
Lead Supply
Kuvat:
Istock

Vuonna 2020 etätöistä tuli kertaheitolla uusi normaali. Osa on ollut muutoksesta riemuissaan, sillä aikaa säästyy työmatkoilta perheelle tai harrastuksiin. Toiset taas haikailevat takaisin toimistolle, koska eivät koe olevansa kotona tarpeeksi tehokkaita. Koska etätyö on tullut jäädäkseen, keräsimme 5 vinkkiä tehokkaampaan etätyöhön.

1. Luo selkeä aamurutiini

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uusia rutiineja. Vaikka olisit yli vuoden ajan herännyt juuri ennen työ- tai opiskelupäivän alkua ja avannut läppärin unisena, on vielä täysin mahdollista kehittää parempi aamurutiini. Monelle toimii parhaiten vanhojen rutiinien soveltaminen kotona työskentelyyn. Jos ennen toimistolle menoa tapasit käydä suihkussa ja syödä aamupala lehteä lukien, voi vanhaan rutiiniin palaaminen helpottaa etäilyä.

Päivän voi aloittaa myös itselle mieluisalla liikunnalla. Liikunnan ei tarvitse olla rankkaa hikoilua, vaan jo 15 minuutin kävelylenkki tai rauhallinen jooga riittää käynnistämään kehon ja mielen.

2. Laittaudu kuin menisit toimistolle

Yöpuvussa työskentelystä on tullut etätyön myötä monelle arkipäivää. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, miten suuri vaikutus vaatteilla voi olla yleiseen mielialaan. Siisteille vaatteille kannattaakin antaa mahdollisuus kotioloissakin. Todennäköisesti tunnet olosi ammattimaisemmaksi ja pirteämmäksi mukavissa toimistovaatteissa kuin aamutakissasi.

Pukeutumisen lisäksi pieni laittautuminen voi piristää yllättävän paljon, vaikka ei näkisi kollegoita edes videopuhelun välityksellä. Moni työkseen esiintyvä on ilmaissut harmituksensa siitä, että yleisönä on usein pelkkiä mustia ruutuja – joten seuraavaan videokonferenssiin kannattaa laittautua kuin fyysiseen tilaisuuteen ja muistaa kohteliaisuuden vuoksi myös esittäytyä videon välityksellä.

3. Tee työpisteestä viihtyisä

Minimalismi ei ole kaikille, mutta työpisteeltä kannattaa karsia ylimääräiset tavarat. Suurin osa ihmisistä työskentelee paremmin siistissä työympäristössä kuin sekasotkun seassa. Jos mahdollista, työpöytä kannattaa sijoittaa ikkunan ääreen. Ulos tuijottelu rauhoittaa mieltä ja antaa silmien levätä rasittavan päätetyöskentelyn lomassa.

Työpiste tai työhuone kannattaa myös sisustaa oman maun mukaan mahdollisimman viihtyisäksi. Viherkasvit piristävät huonetta kuin huonetta ja lisäksi monet kasvit toimivat eräänlaisena luonnon ilmanraikastimena. Jos tarvitset lisärahoitusta sisustukseen ja harkitset lainaa, katso miten voit vertailla lainaa LoanScouterin avulla.

4. Pidä kiinni tauoista

Syötkö lounaan läppärin ääressä ja jätät kahvitauot pitämättä? Monella on parantamisen varaa taukojen pitämisessä. Ihmisaivoja ei ole tarkoitettu haastavaan ajatustyöhön 8 tuntia päivässä, 40 tuntia viikossa, joten taukojen pitämättä jättäminen lisää riskiä stressin kehittymiseen. Jos taukojen pitäminen tuntuu vaikealta, työtä voi tauottaa esimerkiksi ajastimella.

Tutkimusten mukaan kaikki taukomuodot eivät ole yhtä hyviä lisäämään jaksamista. Somen tai uutisten selailun sijaan olisi hyvä irrottaa katse ruudusta, ajatella jotain muuta kuin työasioita, meditoida tai jaloitella.

5. Erota työ ja vapaa-aika kodissasi

Työstä irrottautuminen on tärkeää niin kehon kuin mielenkin jaksamiselle. Palautuminen työpäivän jälkeen helpottuu, jos työasiat eivät ole mielessä.

Parasta on, jos kodista löytyy työhuone tai nurkkaus, joka on vain työasioita varten. Päivän päätteeksi voit sulkea työhuoneen oven ja irrottaa mielen työstä. Jos teet töitä sohvalla tai keittiön pöydän ääressä, voi työläppärin ja -paperit pakata päivän päätteeksi esimerkiksi kaappiin.

X