Terveys

Testasimme hammastahnatabletteja, ja ne toimivat erityisesti yhdessä tilanteessa – hammaslääkäri pitää myös allergisen tai yliherkän vaihtoehtona

Kysyimme hammaslääkäriltä, mikä hampaidenpesutableteissa on erilaista verrattuna perinteiseen hammastahnaan. Testasimme myös, miten hammastahnatabletit toimivat käytössä.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Testiviikon perusteella hampaidenpesutabletit toimivat hyvin. Kuvituskuva.

Kysyimme hammaslääkäriltä, mikä hampaidenpesutableteissa on erilaista verrattuna perinteiseen hammastahnaan. Testasimme myös, miten hammastahnatabletit toimivat käytössä.

Ekokaupan hyllyllä osuu silmään vaihtoehto perinteiselle hammastahnalle: hammastahnatabletit. Hampaidenpesutabletteja markkinoidaan muun muassa ekologisuudella – ne eivät sisällä vettä ja pakkausjätettä tulee vähemmän – sekä kätevyydellä esimerkiksi reissuun lähtiessä.

Soitimme Helsingin yliopiston lehtorille, paikkauksen ja juurenhoidon erikoishammaslääkäri Ulla Palotielle ja kysyimme, ovatko hammastahnatabletit hyvä vaihtoehto hammastahnalle.

Hammastahnatabletit ovat hyvä vaihtoehto, jos on yliherkkä jollekin hammastahnan ainesosista

Ulla Palotien mukaan tablettien yksi etu on se, että ne eivät sisällä vettä.

– Suurin osa hammastahnasta taas on vettä, mikä tarkoittaa sitä, että tahnaan pitää lisätä tabletteja enemmän säilöntäaineita. Jos niille on allerginen tai yliherkkä, tabletit voivat olla hyvä vaihtoehto.

Palotie toteaa, että hammastahna sisältää myös natriumlauryylisulfaatti-nimistä ainesosaa, joka hampaidenpesutableteista yleensä puuttuu. Se saa hammastahnan vaahtoamaan. Osalla ihmisistä suun limakalvot voivat olla herkät kyseiselle ainesosalle, joten tällaisissa tapauksissa hammastahnatabletit voivat olla hyvä vaihtoehto.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vaahdolla on erityinen tehtävä: se kuljettaa fluorin suussa hyvin joka paikkaan. Tableteilla harjaaminen vaatiikin hampaidenpesijältä erityistä tarkkuutta, jotta fluori leviää suuhun tarpeeksi hyvin. Hampaita pitää harjata vähintään kaksi minuuttia.

– Jos tablettia käyttää oikein, siinä ei ole suurta eroa verrattuna tahnaan, Palotie sanoo.

Hammasvälejä ei saa unohtaa.

– Jos hammasvälejä ei putsaa langalla tai väliharjalla, kolmekymmentä prosenttia hampaista jää puhdistamatta.

Lue myös: Kumpi on tehokkaampi: hammaslanka vai hammasväliharja? Hammaslääkäri kertoo, kuinka putsaat hammasvälisi oikein

Kiinnitä huomiota fluorin määrään

Hampaidenpesutabletteja myydään sekä fluorillisina että fluorittomina. Juuri fluorin määrä tabletissa on Palotien mukaan olennainen. Sen olisi hyvä olla sama kuin monissa tahnoissa. Aikuisille sopiva fluoripitoisuus on 1450 ppm. Fluori suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Lapsille tarkoitetussa tahnassa fluoridien määrä on hyvä olla alhaisempi. 6-vuotiaasta lähtien lapsi voi käyttää 1450 ppm:n tahnaa tai tablettia, sitä nuoremmille sopiva fluorin määrä on 1000–1100 ppm.

Fluorittomista tableteista ei hampaiden tai suun terveyden kannalta ole Palotien mukaan hyötyä lapsille eikä aikuisille.

Hampaidenpesutabletteja markkinoidaan myös tuotteena, joka ei hankaa hampaan pintaa. Palotie sanoo, että suurin merkitys on kuitenkin hammasharjan kovuudella. Tablettitahnallakin pystyy vaurioittamaan hampaita, jos hammasharja on liian kova. Pehmeä harja on hampaille paras.

X