Terveys

Keltaiset hampaat voivat johtua ruoasta, mutta joskus tumma sävy kielii myös salakavalasta tulehduksesta – hammaslääkäri kertoo, mitä tehdä

Hampaiden tummuminen on vaiva, johon potilas kiinnittää yleensä ensimmäisenä huomiota itse. Värjäytymien syntymistä voi selittää moni tekijä iästä ruokaan, mutta joskus ongelman taustalla saattaa olla myös suun sairaus, kuten hiljaa syntyvä parodontiitti.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Muun muassa kahvin tiedetään aiheuttavan hampaiden tummumista.

Hampaiden tummuminen on vaiva, johon potilas kiinnittää yleensä ensimmäisenä huomiota itse. Värjäytymien syntymistä voi selittää moni tekijä iästä ruokaan, mutta joskus ongelman taustalla saattaa olla myös suun sairaus, kuten hiljaa syntyvä parodontiitti.

Keltaiset hampaat ovat ikävä vaiva, jonka kanssa moni kamppailee etenkin aikuisiällä. Hampaiden tummuminen luokitellaan esteettiseksi ongelmaksi, eikä kyseessä ole varsinaisesti sairaus.

– Värjäytymät huomataan usein itse ja yleensä asialle lähdetään tekemään jotain, kun hampaiden tummuminen häiritsee omaa silmää. Koska kyseessä on esteettinen ongelma, julkisella sektorilla tämän tyyppisiä ongelmia ei yleensä hoideta, kertoo Pihlajalinnan ien- ja kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkäri Aleksi Kurth.

Lue myös: 8 neuvoa, joiden avulla hampaiden valkaisu onnistuu helposti kotona – ja vinkit, milloin on parasta turvautua ammattilaisen käsittelyyn tai jopa laminaatteihin

Mistä keltaiset hampaat johtuvat?   

Hampaiden tummuminen johtuu useista eri tekijöistä. Hampaat värjäytyvät herkästi tummia ainesosia sisältävistä ruoka-aineista, kuten kahvista, teestä ja punaviinistä.

– Myös tupakka tummentaa hampaan pintaa. Tupakointi kuivattaa muun muassa suuta, jolloin suussa ei ole sylkeä. Tämä jättää hampaan pinnan mattamaiseksi, jolloin hammas ei heijasta valoa niin hyvin kuin terve ja kirkas hammas, ja näyttää siksi keltaisemmalta, Kurth kertoo.

Hampaiden tummuminen voi johtua myös tietyistä suussa olevista bakteereista.

– Esimerkiksi sellainen bakteeri kuin Chromogenic bacteria aiheuttaa tummapigmentistä värjäytymää ienrajoihin. Sitä voi esiintyä jo lapsilla maitohampaissa. Bakteeri on kuitenkin harmiton, ja sen ei tiedetä aiheuttavan suusairauksia.

Joskus taustalla voi kuitenkin olla suussa oleva tulehdus.

– Kun potilas saapuu vastaanotolle hampaiden värjäytymisen takia, on huomioitava myös suun terveys. Tumman sävyn hampaisiin voi aiheuttaa sairastettu parodontiitti, joka aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja hammasvälien avautumista. Silloin tumma suu voi paistaa läpi ja aiheuttaa hymyyn tummaa sävyä, Kurth kertoo.

Voiko keltaiset hampaat välttää jotenkin?

Kurthin mukaan paras tapa ehkäistä hampaiden tummentumista on tupakoinnin välttäminen, hyvä suuhygienia ja terveet elintavat. Hampaita värjäävien ruoka-aineiden välttäminen tai maltillinen nauttiminen on myös hyvä keino.

Keltaiset hampaat voivat johtua syödyistä ruoista. Kuvassa nainen juo punaviiniä.
Keltaiset hampaat voivat johtua esimerkiksi erilaisista ravintoaineista, kuten kahvista, teestä tai punaviinistä.

Miten hampaiden tummumista hoidetaan?

Jos keltaiset hampaat tai muuten värjäytyneet hampaat häiritsevät, tulee lääkärin aluksi selvittää, mistä potilaan hampaiden tummuminen johtuu.

– Kun potilas kokee, että hampaat ovat värjäytyneet häiritsevällä tavalla, lähdetään käymään mahdollisia vaihtoehtoja läpi: Onko ravintoaineissa joitain sellaisia, jotka värjäävät hampaita voimakkaasti vai onko kyseessä ajan saatossa tullut luonnollinen tummentuminen? Tai ovatko hampaat kenties luontaisesti keltaisemmat ja potilas on vain alkanut kiinnittää niihin enemmän huomiota?

Tummentuneita hampaita hoidetaan esimerkiksi hampaiden valkaisulla, jota tehdään yksityisillä hammasklinikoilla. Osa potilaista voi saada apua myös laadukkaista hammastahnoista.

– Turvallinen mutta vaikuttava valkaiseva hammastahna on entsymaattinen. Entsymaattiset hammastahnat ovat hyvin siedettyjä, harmittomia ja niissä valkaisuteho voi olla todellista. Hammastahnat pitää kuitenkin aina kokeilla potilaskohtaisesti, sillä jokin tuote toimii toisella, vaikka toisella se ei auta lainkaan.

X