Terveys

Vuotaako ikenistäsi helposti verta? Salakavala parodontiitti voi vaarantaa koko terveyden – näistä oireista tunnistat

Hedelmättömyyttä, sydän- ja verisuonisairauksia, matala-asteista tulehdusta. Yli puolet suomalaisista kärsii muita sairauksia vaikeuttavasta iensairaudesta. Parodontiitti on Suomen piilevä kansantauti, joka voi vaarantaa koko terveyden. Sairaus on onneksi mahdollista hoitaa helposti pois.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Parodontiitti voi johtaa hampaiden irtoamiseen, jos sairautta ei pysäytetä.

Hedelmättömyyttä, sydän- ja verisuonisairauksia, matala-asteista tulehdusta. Yli puolet suomalaisista kärsii muita sairauksia vaikeuttavasta iensairaudesta. Parodontiitti on Suomen piilevä kansantauti, joka voi vaarantaa koko terveyden. Sairaus on onneksi mahdollista hoitaa helposti pois.

Vuotavatko ikenesi, kun harjaat hampaitasi tai haukkaat omenaa? Jos vastaus on kyllä, kuulut suomalaisten enemmistöön. Ientulehdusta esiintyy yli 60 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Ientulehdukseen kannattaa puuttua ajoissa. Jos se saa jatkua ja edetä, seurauksena on usein parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus.

– Parodontiitti on tulehdustila, joka pitää hoitaa, erikoishammaslääkäri ja Oralin lääketieteellinen johtaja Eva Sirén sanoo.

Hoitamaton parodontiitti voi johtaa paitsi hampaiden irtoamiseen myös vaarantaa koko terveyden.

Mistä parodontiitti johtuu?

Parodontiitti on suomalaisten keskuudessa hyvin yleinen tulehdussairaus.

– Kaikilla on sairauteen vaadittavat bakteerit suussa. Se, kuinka herkästi ihminen sairastuu, riippuu hänen perimästään ja yleissairauksista, kuten diabeteksesta. Lisäksi tupakointi ja omiin tarpeisiin nähden riittämätön suuhygienia lisäävät riskiä, Sirén kertoo.

Parodontiitti voi myös tarttua ihmisestä toiseen syljen välityksellä.

– Parodontiittia aiheuttavat bakteerit voivat tarttua paitsi äidiltä lapselle myös puolisolta toiselle.

Parodontiitissa ikeniä ärsyttävät bakteerit aiheuttavat puolustusreaktion, joka vähitellen tuhoaa hampaat leukaan kiinnittäviä säikeitä. Näin parodontiitti voi johtaa hampaiden irtoamiseen. Lisäksi se on riskitekijä monille sairauksille.

– Bakteerit voivat levitä infektoituneesta suusta verenkierron kautta koko kehoon.

Parodontiitin tiedetään altistavan sydän- ja verisuonisairauksille, pitävän yllä matala-asteista tulehdusta, heikentävän sekä naisten että miesten hedelmällisyyttä, lisäävän keskenmenon riskiä ja ennenaikaisia synnytyksiä sekä pilaavan tekonivelen luutumisen.

Jopa kiireellinen leikkaus voidaan joutua siirtämään eteenpäin, jos suu ei ole terve.

– Pahimmassa tapauksessa potilaan hampaita voidaan joutua poistamaan, jotta hän pääsisi leikkaukseen. Tällainen tilanne on ihmiselle todella ikävä. On paljon parempi hoitaa iensairaus pois ajoissa.

Parodontiitti voi olla oireeton

Kun suun tulehdus tunnistetaan, se on mahdollista pysäyttää ja hoitaa.

Parodontiitin ensioireena on ientulehdus eli ikenien punoitus, turvotus, arkuus ja verenvuoto. Lisäksi parodontiitti voi aiheuttaa suuhun pahaa makua, pahanhajuista hengitystä ja ientaskujen vuotoa. Jos ientaskut ovat selvästi syventyneet, hammasvälit ovat suurentuneet tai hampaat heiluvat, sairaus on jo edennyt pitkälle.

Toisaalta iensairaudet ovat usein myös oireettomia ja ihminen voi kärsiä parodontiitista tietämättään. Varmuus sairaudesta saadaan hammaslääkärin tekemällä tutkimuksella, jossa potilaan ientaskut mitataan.

Miten parodontiittia hoidetaan?

Parodontiitin hoito lähtee liikkeelle ientaskujen mittauksesta ja puhdistuksesta. Puhdistuksen toteuttaa suuhygienisti tai hammaslääkäri, sillä omatoimisesti operaatiota on mahdotonta tehdä.

Bakteerimassan poistolla pyritään siihen, että tulehdustila saadaan suusta pois.

– Puhdistuksen myötä ientaskut joko madaltuvat tai sulkeutuvat kokonaan. Jos parodontiitti on vakava, voi lääkitys tai leikkaus olla tarpeen. Muussa tapauksessa puhdistuksen jälkeen suun tervettä tilaa ylläpidetään itse hyvällä suuhygienialla.

Hyvään suuhygieniaan kuuluu säännöllinen hampaiden harjaus, mieluiten sähköhammasharjalla, sekä hammasvälien puhdistus omille hampaille sopivilla välineillä ja tekniikalla. Opastusta saa hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

– Oikeanlaisella hoidolla parodontiitti saadaan pysäytettyä yleensä vuoden sisällä.

Juttua muokattu 6.4.2017 klo 10.02.

Lue myös:

Huonot hampaat? Nämä sairaudet voivat saada alkunsa suustasi

Ientulehdus – 10 kysymystä

Teetkö aina tämän yleisen virheen hampaita pestessäsi?

X