Terveys

Tummuvat hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen

Hampaiden värjäytyminen ja tummentuminen johtuu usein siitä, mitä ihminen syö ja juo. Listasimme 7 asiaa, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jos haluaa pitää hampaansa mahdollisimman valkoisina.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Hyvä suuhygienia auttaa pitämään kiilteen kunnossa ja hampaat valkoisina.

Hampaiden värjäytyminen ja tummentuminen johtuu usein siitä, mitä ihminen syö ja juo. Listasimme 7 asiaa, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jos haluaa pitää hampaansa mahdollisimman valkoisina.

Jos hymysi ei ole niin valkoinen kuin haluaisit, syynä voi olla se, mitä suuhusi laitat. Hampaiden tummuminen voi johtua esimerkiksi tupakanpoltosta tai tietyistä juomista ja ruoista. Puutteellinen hampaidenhoito edistää ongelmaa entisestään.

Listasimme 7 asiaa, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jos haluaa välttää hampaiden tummumista.

1. Kahvi

Samalla tavalla kuin kahvikuppiin voi pinttyä kahvitahroja, kahvi voi värjätä myös hampaiden pintoja. Kahvi on yksi pahimmista hampaiden tummentajista – se saattaa värjätä hampaita jopa pahemmin kuin tupakka.

Kahvin värjäävää vaikutusta voi lieventää lorauttamalla kahvinsa joukkoon maitoa. Journal of Dental Hygiene -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maidon sisältämä kaseiini-proteiini ehkäisee hampaiden tummumista.

Värjäymiä voi ehkäistä myös huuhtelemalla suunsa vedellä aina kahvinjuonnin jälkeen.

2. Tee

Tee voi vaikuttaa hampaille ystävällisemmältä vaihtoehdolta kuin kahvi, mutta luulo ei aivan pidä paikkaansa. Musta tee voi olla jopa kahvia pahempi hampaiden värjääjä, sillä siinä on enemmän tanniineja kuin kahvissa. Tanniinit altistavat hampaiden tummumiselle.

Jos teenjuonti kuuluu päivittäisiin tapoihin, mutta hampaiden tummumiselta haluaa välttyä, musta tee kannattaa vaihtaa vihreään, valkoiseen tai yrittiteehen. Vaaleat teet eivät värjää hampaita yhtä herkästi kuin tummat.

Myös maidon lisääminen teen joukkoon voi auttaa, sillä maidon sisältämä kaseiini sitoo tanniineja ja voi ehkäistä hampaiden tummumista.

3. Viinit

Punaviini on hapokas ja tanniininen juoma, joka värjää herkästi niin valkoisen pyötäliinan kuin hampaatkin.

Kannattaisiko punaviinin sijaan siis suosia valkoviiniä? Ei välttämättä. New Yorkin yliopiston tutkimuksen mukaan myös valkoviini altistaa värjäymille. Valkoviini sisältää tanniineja ja happoja, jotka karhentavat hampaiden pintaa. Tämä tekee kiilteestä värjäymille alttiin.

Viinin värjäävää vaikutusta voi estää huuhtelemalla suunsa huolellisesti vedellä viininjuonnin jälkeen.

Hampaiden tummuminen voi johtua kiillettä ohentaneen hammastahnan käytöstä.
Hampaiden tummuminen voi johtua kiillettä ohentaneen hammastahnan käytöstä.

4. Tupakointi

Tupakka kellastuttaa hampaita ja altistaa myös vakaville suun terveysongelmille. Tupakointi heikentää ikenien verenkiertoa, vaikeuttaa suun haavojen paranemista ja lisää suusyövän riskiä.

Tupakoinnin lopettaminen on viisas ratkaisu sekä valkoisen hymyn että ennen kaikkea terveyden kannalta.

5. Virvoitusjuomat

Moni tietää kolajuomien värjäävän hampaita, mutta myös väritön sitruunalimu altistaa hampaiden tummumiselle. Limut ja mehut ovat pH-arvoltaan happamia juomia ja siksi haitallisia hampaiden kiilteelle.

Hampaiden tummumisen kannalta ei juurikaan ole väliä, onko kyseessä light-versio vai sokeria sisältävä juoma, sillä happamuus vaikuttaa enemmän kuin sokeripitoisuus. Vaihda virvoitusjuoma tavalliseen veteen, jonka joukkoon voit lisätä hedelmiä, yrttejä tai marjoja makua tuomaan.

6. Mustikka, punajuuri ja granaattiomena

Hyvä nyrkkisääntö on, että ruoka, joka voi värjätä kankaan, voi värjätä myös hampaat.

Vahvojen väriensä vuoksi mustikka, punajuuri ja granaattiomena värjäävät herkästi hampaita. Koska ne kuitenkin ovat todellisia terveyspommeja, hampaiden tummuminen ei ole syy, miksi niitä kannattaisi vältellä. Suun huuhtelu huolellisesti syömisen jälkeen ehkäisee värjäymiä.

7. Hampaiden tummuminen voi johtua myös liiallisesta valkaisusta

Paradoksaalista kyllä, myös hampaiden valkaisu voi ajan kuluessa altistaa hampaiden kellastumiselle. Esimerkiksi osa valkaisevista hammastahnoista sisältää hiovia, kiillettä ohentavia ainesosia, jotka voivat tehdä hampaista herkempiä tummentumille.

Haluatko valkoisemmat hampaat luonnollisesti? Kokeile helppoja niksejä, joilla saat valkoisemman hymyn.

Lähteet: Health, Medical Daily, Telegraph, WebMD

Lue myös:

Teetkö aina tämän yleisen virheen hampaita pestessäsi?

Hampaiden hoito – Ehjät hampaat, raikas suu

Hampaiden kotivalkaisu – Näin onnistut!

Haluatko valkoisemmat hampaat? Kokeile näitä helppoja niksejä

X