Hampaiden valkaisu onnistuu kotikonstein, mutta tuotteiden kanssa on syytä olla tarkkana.
Terveys

8 neuvoa, joiden avulla hampaiden valkaisu onnistuu helposti kotona – ja vinkit, milloin on parasta turvautua ammattilaisen käsittelyyn tai jopa laminaatteihin

Hampaiden valkaisu on helppoa ja onnistuu kotikylppärissäkin. Toisinaan on kuitenkin viisaampaa antaa työ ammattilaisen tehtäväksi.
Teksti: Virve Järvinen Kuvat: iStock

1. Miten hampaiden valkaisu onnistuu kotikonstein?

Hampaiden valkaisu onnistuu valkaisulusikalla. Tällöin hampaista voidaan ottaa hammaslääkärin vastaanotolla jäljennös ja teettää omien mittojen mukainen valkaisulusikka valkaisuainetta varten. Vastaanotolla tehtyä lusikkaa voi käyttää kotona monta kertaa. Jos sitä käyttää vain kerran, kotivalkaisu voi tulla vastaanotolla tehtyä kalliimmaksi.

Vaihtoehtona on myös kertakäyttöinen lusikka, jossa aine on valmiina. Kertakäyttöisiä lusikoita voi hankkia joistakin hammashoitoloista ja kotimaisesta verkkokaupasta hammaslääkärin tai suuhygienistin todistuksella.

Valkaisuaineen annetaan vaikuttaa mieluiten peräkkäisinä päivinä aineen mukaan tunnista neljään tai jopa kuuteen tuntia kerralla. Hampaat vaalenevat näkyvästi yleensä 1–2 viikossa.

2. Uskaltaako ulkomailta tilattuja hampaiden valkaisutuotteita käyttää?

Hampaiden valkaisu tehdään kotona käyttämällä tavallisesti mietoa karbamidiperoksidia ja vastaanotoilla yleensä vetyperoksidia.

Suomessa vastaanotoilta ulos myytävissä valmisteissa saa olla enintään kuusi prosenttia vetyperoksidia. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voidaan myydä kotikäyttöön yhtä vahvoja tai jopa vahvempia valkaisuaineita kuin meillä on ammattikäytössä. Tällainen aine voi aiheuttaa huuliin, ikeniin ja suun limakalvolle palovamman ja vaurioittaa hoitamattomia hampaita.

Älä osta tuotetta, jos pakkauksessa ei kerrota vaikuttavan aineen nimeä ja vahvuutta.

3. Ovatko kaikki valkaisutuotteet yhtä tehokkaita?

Hampaiden valkaisuun markkinoidaan hampaisiin liimautuvia liuskoja, hammastahnoja ja aktiivihiiltä. Ne poistavat pintavärjäymiä ja mekaanista likaa, mutta ne eivät muuta hampaan sävyä. Valkaisevista hammastahnoista osan vaikutus perustuu hankaukseen. Jos niitä käyttää kovin usein, hammas naarmuuntuu ja kerää värjäymiä entistä hanakammin.

Ammattiaineilla ja ammattilaisen myymillä aineilla tehty valkaisu on kemiallinen prosessi, jossa pilkotaan hampaan sisään imeytyneitä väripigmenttejä. Se muuttaa hampaan sävyä.

4. Miten välttää tavallisimmat kotivalkaisumokat?

Hampaiden valkaisu onnistuu jokaiselta, joka noudattaa pakkauksessa olevia tai hoitajan antamia ohjeita, ei hosu ja jonka suu on terve.

Jos valkaiset hampaat yksilöllisen lusikan avulla, ole tarkkana valkaisuaineen määrän kanssa. Valkaisugeeli annostellaan lusikkaan ruiskulla, ja sitä laitetaan ruiskuun vain nuppineulan pallopään verran. Geeli laitetaan lusikkaan sille pinnalle, joka tulee hampaiden ulkopintaa vasten. Muotti asetellaan suuhun puhtailla sormilla painelemalla.

Ylimääräisen geelin voi poistaa ikenistä esimerkiksi vanupuikolla. Ikenet voi suojata varmuuden vuoksi vaseliinilla. Sen levityksen kanssa pitää olla huolellinen, sillä valkaisuaine ei tartu vaseliinin peittämään hampaaseen.

5. Milloin hampaiden valkaisu kannattaa hoitaa vastaanotolla?

Vastaanotolla saa näkyvän muutoksen yhdellä käynnillä, yleensä puolessatoista–kahdessa tunnissa. Valkaisussa voidaan käyttää valoa, kuten laseria, tehostamaan valkaisuaineen vaikutusta.

Kun hampaiden valkaisu tehdään vastaanotolla, limakalvot ja ikenet suojataan kumimaisella suojageelillä. Valkaisuaine ei tällöin pääse mitenkään kosketuksiin limakalvojen ja ienten kanssa.

Hampaiden narskuttelu ai­heuttaa monilla alaetuhampaiden kärkiin pienenpieniä halkeamia. Jos niihin osuu valkaisuainetta, se voi vihloa ikävästi. Vastaanotolla hampaiden kärkiin voidaan laittaa samaa suoja-ainetta kuin ikeniin.

6. Voiko vihlontaa estää?

Vihlontaa voi estää käyttämällä pari viikkoa ennen valkaisua vihlontaa estävää hammastahnaa tai hammashoitoloista ja netistä hankittavaa hampaiden hoitoainetta. Kumpiakin voi tarvittaessa levittää sormella suoraan vihlovaan kohtaan, vaikka ennen nukkumaanmenoa. Hoitoaineen voi myös laittaa puhtaisiin valkaisumuotteihin joksikin aikaa.

Nykyiset valkaisuaineet ai­heuttavat huomattavasti harvemmin vihlontaa kuin kymmenen vuotta sitten käytetyt aineet. Vihlonta menee yleensä muutamassa päivässä ohi.

7. Onnistuuko hampaiden valkaisu, jos hampaat ovat kuluneet?

Vain terveet, terveessä suussa olevat hampaat voidaan valkaista. Siksi edellisestä hammastarkastuksesta ei saisi olla puolta vuotta pidempää aikaa. Jos hampaat ovat voimakkaasti kuluneet, laminaatit ovat valkaisua parempi ratkaisu.

Pienet paikalliset, kemialliset kulumat eli eroosiovauriot ja ienten alta paljastuneet hammaskaulat voidaan suojata vastaanotolla iensuoja-aineella.

Mitä vahvempi ja paksumpi kiille on, sitä paremmin se heijastaa valoa eli sitä valkoisemmalta se näyttää. Jos kiille on hyvin ohut, lopputuloksesta ei välttämättä tule niin hyvä.

8. Miten hampaat saa pysymään valkoisina?

Suu on hyvä huuhdella, kun on syönyt tai juonut värjääviä ruoka-aineita, kuten kahvia, punaviiniä, suklaata, kurkumaa, mustikkaa tai punajuurta. Tupakkatuotteet kellastuttavat hampaita.

Suun hoidon ammattilaiset myyvät kemiallisesti vaalentavia hammastahnoja, jotka auttavat pitämään valkaisutuloksen pidempään. Ne eivät sisällä haitallisia määriä hankaavia aineita.

Asiantuntijana suuhygienisti Sara Niilivuo, Hampaille.fi

X