Kauneus

Paras hampaiden valkaisu kotona? Näin toimii kotikäyttöinen valkaisuvalo – sekään ei sovi menetetyille tapauksille

Jos haluaa kotikonstein hampaistaan valkoisemmat, vaihtoehtoina on aktiivihiilijauheita, kyniä ja tahnoja. Miten toimii kotikäyttöinen valolaite?

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Valo parantaa kotona hampaiden valkaisun muottimenetelmän tehoa.

Jos haluaa kotikonstein hampaistaan valkoisemmat, vaihtoehtoina on aktiivihiilijauheita, kyniä ja tahnoja. Miten toimii kotikäyttöinen valolaite?

Hampaiden valkaisu kotona on aina hitaampaa ja tehottomampaa kuin hammasklinikan vastaanotolla. Ennen mihinkään valkaisuoperaatioon ryhtymistä on joka tapauksessa hyvä olla varma, että hampaat ovat terveet – ientulehdusta tai reikiä ei saisi purukalustosta löytyä.

– Myös hammaskiven poisto on suoritettava ennen minkään valkaisun tekemistä, suuhygienisti Meiju Salonen Tempodent-hammasklinikalta korostaa.

Joskus hampaan oma kiille voi olla niin vaurioitunut esimerkiksi sokeripitoisten juomien runsaan kulutuksen seurauksena, ettei hampaita voi ollenkaan valkaista. Yleensä muita esteitä valkaisulle ei kuitenkaan muodostu.

Hampaiden valkaisu kotona: näin eroaa klinikan laitteesta

Kotivalkaisuun tarkoitettuja valolaitteita on ollut Suomessa myynnissä jonkin aikaa. Esimerkiksi Pola Light -tuotenimen valkaisuteho perustuu vetyperoksidiin sekä kohdennettuun LED-valoon, joka aktivoi vetyperoksidin vaikutusta.

– Valolaitteessa on valittavissa kaksi eri valotehoa. Sininen valo on yleisesti valkaisussa käytettävä LED-valo, ja puna-sininen valo soveltuu herkästi vihloville hampaille, Salonen kertoo.

Tällaisessa laitteessa hampaiden valkaisu kotona kestää viisi päivää, joina hampaita valkaistaan enintään kahdesti päivässä 15 minuutin ajan. Yön aikana käytettäväksi laite ei siis luonnollisestikaan sovellu.

– Hoidon voi myös uusia tarpeen mukaan, suuhygienisti painottaa.

Valkaisulaitteen käyttö eroaa muutamalla tavalla klinikalla tehtävästä hampaiden valkaisusta. Ensinnäkin klinikalla valkaisujen peroksidipitoisuudet ovat suurempia kuin asiakkaille myytävissä kotivalkaisuissa.

– Tämä johtuu siitä, että klinikalla valkaisun suorittaa alan ammattilainen, jolloin esimerkiksi limakalvojen suojaus on huomattavasti tarkempaa, Meiju Salonen selittää.

Myös valkaisuajalla on selvä ero: vastaanotolla tehty valkaisu on nopea. Laservalkaisu kestää noin tunnin, kun taas kotikäyttöisessä valkaisulaitteessa puhutaan useita päiviä kestävästä hoitojaksosta.

– Vastaanotolla tehdyssä valkaisussa lopputulos on myös heti nähtävillä. Sen sijaan hampaiden valkaisu kotona näyttää tuloksen vasta hoitojakson jälkeen.

Lue myös: Rasittaako valkaisu hampaita? Miten ruokarytmi vaikuttaa hampaisiin? 10 kysymystä suun hyvinvoinnista

Eri valkaisumenetelmien tehot yksilöllisiä

Jos hampaiden valkaisun kotimenetelmiä haluaa vertailla, onko valolaite paras hampaiden valkaisu kotona? Meiju Salonen toteaa, että geelien, muottien ja muiden tapojen valkaisujen teho vaihtelee hyvin paljon ja tulokset ovat aina yksilöllisiä.

Lue: Testasimme 7 tapaa valkaista hampaita – voittajatuotteelle täydet pisteet

Valolaitteesta on Salosen mukaan tullut paljon positiivista palautetta asiakkailta. Juuri itselle sopivan valkaisumenetelmän valitsemiseksi hän kuitenkin suosittelee, että omaan suuhun sopivat kotivalkaisun mahdollisuudet ja käyttöohjeet käytäisiin läpi suuhygienistin kanssa.

Kotiliesi.fi: Onko hammasharja pakko vaihtaa kolmen kuukauden välein? Asiantuntija vastaa

X