Terveys

Ripsa Koskinen-Papunen, 54, on tarkka ateriarytmistään eikä tingi lepopäivinäkään askelmäärästä: ”Syön, mitä haluan, mutta mietin, mitä haluan”

Ripsa Koskinen-Papunen vannoo arjessa tasaisen ateriarytmin sekä liikunnan nimeen. Ne auttavat häntä jaksamaan pitkät työpäivät.

Teksti:
Maria Lieto 
Kuvat:
Sampo Korhonen

Ripsa toimii personal trainerina ja hyvinvointivalmentajana. – Merkityksellisen työn tekeminen antaa minulle valtavasti energiaa.

Ripsa Koskinen-Papunen vannoo arjessa tasaisen ateriarytmin sekä liikunnan nimeen. Ne auttavat häntä jaksamaan pitkät työpäivät.

Uutisankkuri, Viiden jälkeen -ohjelman juontaja ja hyvinvointivalmentaja Ripsa Koskinen-Papunen, 54:

Riittävä uni on minulle yksi tärkeimmistä keinoista hoitaa kehoani ja mieltäni. Olen perinyt hyvät unenlahjat isältäni, ja nukahdan yleensä nopeasti. Työpäiväni uutisankkurina päättyy kello 22.30, ja suoran lähetyksen jälkeen vireystila on korkea. Siksi en koskaan mene nukkumaan heti kotiin päästyäni, vaan vasta puolenyön maissa. Joskus valvon pidempään, mutta aamulla harmittaa, jos en ole nukkunut kahdeksaa tuntia.

Päiväni alkaa aamiaisella, johon kuuluu yleensä kauraleipä juustolla ja avokadolla. Usein nautin myös kananmunan, hedelmän ja mukillisen kahvia maidolla. Työpaikan lounasravintolassa täytän puolet lautasestani salaatilla, johon lisään pähkinöitä, siemeniä tai lorauksen oliiviöljyä. Lautasen toiselle puolelle valitsen kanaa, riistaa, kalaa sekä esimerkiksi riisiä. Kasaamalla koko annoksen samalle lautaselle ateriakoko pysyy maltillisena.”

Lue myös: Anua, 32, tiheä ateriarytmi auttaa jaksamaan paremmin, eikä syömisiä tarvitse ajatella: ”Annokset eivät kasva liian suuriksi”

Ripsa Koskinen-Papunen: ”En usko ruokien ja juomien suhteen kieltoihin”

”Työpäiväni ovat pitkiä. Siksi pakkaan mukaani aina eväsleipiä ja hedelmiä sekä välillä maustamatonta rahkajogurttia, marjoja ja pähkinöitä. Päivän aikana juon turhan monta mukillista kahvia ja liian vähän vettä. Talvisin syön D-vitamiinia purkista, muut ravintoaineet pyrin saamaan ruoasta.

Syön yleensä viisi kertaa päivässä. Liian pitkiksi venyvät ateriavälit kostautuvat huonotuulisuutena ja höttöhiilarihimona. En usko ruokien ja juomien suhteen kieltoihin. Syön, mitä haluan, mutta mietin, mitä haluan.”

Lue myös: Juotko päivittäin kahvia yli suositusten? Näin kehosi viestii, että saat liikaa kofeiinia

”Lepopäivinäkin kertyy helposti yli 10 000 askelta”

”Liikunnasta en halua tinkiä, vaikka olisi kuinka kiire. Urheilu antaa minulle energiaa, parantaa keskittymiskykyäni ja selkeyttää ajatuksiani. Se myös auttaa pysymään terveenä ja terveen näköisenä. Treenaan säännöllisesti kuntosalilla, käyn ryhmäliikuntatunneilla, pelaan golfia ja hiihdän. Välillä tykkään myös uida ja lasketella. Uusin harrastukseni on padel.

Korona-aikana olen lisännyt juoksu- ja kävelylenkkien määrää. Ennen lenkkiä en usein tiedä, onko edessä piristävä juoksutreeni vai rauhallinen kävelylenkki, sillä haluan tunnustella, mitä kehoni tarvitsee. Saunominen ja piikkimatolla pötköttely ovat hyviä rentoutumiskeinoja. Lepopäivät ovat tärkeitä, mutta oloni muuttuu levottomaksi, jos olen yli kaksi päivää urheilematta.

Puuhakkuuteni naurattaa joskus läheisiäni. Vaikka en lepopäivinä varsinaisesti harrastaisi liikuntaa, askeleita kertyy helposti yli 10 000. Hoidan asioita autoilun sijaan kävellen. Neljännen kerroksen kerrostalokotiimme otan hissin vain harvoin.

Minulle itsestäni huolehtiminen ei ole suoritus, vaan päivittäisiä valintoja, jotka tuntuvat mukavilta ja antavat hyvää oloa.”

Lue myös: Ripsa Koskinen-Papunen on ollut naimisissa 25 vuotta: ”Jos se on minusta kiinni, voin olla seuraavatkin 25 vuotta”

Lue myös: Seura.fi: ”Älä syö pahoja herkkuja” – Hyvinvointivalmentajaksi valmistunut Ripsa Koskinen-Papunen ei usko kieltoihin vaan valintoihin

X