Terveys

Pihi nukkuja kaivaa itselleen kuoppaa – jos olet aina väsynyt, et arvosta unilääkärin mukaan tarpeeksi nukkumista: ”Se on jonkinlaista masokismia”

Unilääkäri Henri Tuomilehto pitää liian vähäisen nukkumisen yhtenä suurimpana syynä asenneongelmaa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock, Tomi Rehell

Väsyttääkö aina?

Unilääkäri Henri Tuomilehto pitää liian vähäisen nukkumisen yhtenä suurimpana syynä asenneongelmaa.

Väsyttää koko ajan. Syy siihen on todennäköisesti se, että nukut liian vähän. Sen lisäksi, että väsymys on ikävä seuralainen, tekee unesta pihistelijä itselleen hallaa – monellakin eri tavalla.

Unen tehtäviin kuuluu muun muassa tuottaa energiaa sekä huolehtia muistista, aineenvaihdunnasta ja yleisestä kunnosta. Liian vähäinen uni heikentää elimistön puolustusmekanismia ja laskee mielialaa, saa meidät toimimaan kuin usvassa ja hiipimään jääkaapille popsimaan ylimääräisiä välipaloja, kun vatsa kurnii nälkää. Univaje vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti.

Miksi ihmiset sitten nukkuvat liian vähän?

– Sitä minäkin ihmettelen päivittäin! Lisäksi valtaosa ihmisistä, jotka nukkuvat aivan liian vähän, tietävät sen itsekin. Se ei yksinkertaisesti mene jakeluuni – se on jonkinlaista masokismia, unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto toteaa.

Valitettavasti ihmiset turtuvat univajeeseen.

– Väsymykseen tottuu – mennään puolitolkulla eteenpäin, selviydytään päivä kerrallaan. Yhtäkkiä onkin mennyt kymmenen vuotta liian vähäisillä unilla.

Kysyimme unilääkäri Tuomilehdolta viisi kysymystä unesta ja nukkumisesta.

1. Jos väsyttää koko ajan, kuinka paljon pitäisi nukkua, ettei enää väsyttäisi?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset (THL) julkaiseman Finterveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset nukkuvat keskimäärin 7 tuntia ja 24 minuuttia. Miesten keskimääräinen uniaika on hieman lyhyempi, 7 tuntia ja 18 minuuttia.

Jos olet aina herätessäsi väsynyt, pitäisi hälytyskellojen soida. Mutta mistä sitten tietää, kuinka paljon itse tarvitsee unta? Helpoin keino selvittää asia on lisätä unenmäärää. Toisin sanoen, mene puoli tuntia tai tuntia aikaisemmin nukkumaan kuin normaalisti.

– Jos nukut puoli tuntia ja tunnin enemmän kuin normaalisti, jo kahdessa viikossa huomaat sen vaikutukset ja tiedät, oletko nukkunut riittävästi.

Nukkumalla menestykseen -kirjan kirjoittanut unilääkäri Henri Tuomilehto ei ymmärrä, miksi ihmiset nukkuvat liian vähän. Jos väsyttää koko ajan, nuku enemmän, Tuomilehti ohjeistaa.
Nukkumalla menestykseen -kirjan kirjoittanut unilääkäri Henri Tuomilehto ei ymmärrä, miksi ihmiset nukkuvat liian vähän. Jos väsyttää koko ajan, nuku enemmän, Tuomilehti ohjeistaa.

Lue myös: Miten päästä eroon jatkuvasta väsymyksestä? Lääkäri varoittaa pahimmista virheestä, minkä voit unillesi tehdä

2. Miten omaa untaan voisi parantaa?

Ihminen, joka ei ymmärrä tai arvosta nukkumista, ei myöskään näe vaivaa sen eteen, Tuomilehto toteaa. Nukkumisen tärkeys täytyy ensin ymmärtää, ennen kuin lähtee hifistelemään.

– Tärkeintä on arvostaa unta. Mielestäni ihmiset eivät sitä juurikaan tee.

Finterveys 2017 -tutkimuksen mukaan joka toinen mies ja lähes kaksi kolmesta naisesta oli kokenut unettomuutta tutkimusta edeltäneen kuukauden aikana. Käytännössä se tarkoitaa yli kahta miljoonaa henkilöä.

– Hyvä uni on osa terveellistä elämäntapaa. Jos sitä ei harjoita säännönmukaisesti, siinä ei voi myöskään kehittyä. Jos esimerkiksi käyt kerran kuussa lenkillä, on turha odottaa tuloksia.

Tuomilehdon mukaan huonosti nukuttu yö onkin peiliin katsomisen paikka. Käytännössä se on merkki siitä, että asiaan tarvitaan muutos.

3. Mitä asialle siis pitäisi tehdä?

–  Aivan ensimmäiseksi pitää ymmärtää, ettei unesta voi pihistellä. Uni on perusta kaikelle: sille, että voit viettää laadukasta elämää, käydä töissä ja sinulla on energiaa työpäivän jälkeenkin sekä sille, että pystyt liikkumaan ja syömään terveellisesti. Jos ihminen on väsynyt, ei hän varmasti lähde lenkille, Tuomilehto sanoo.

Entä ne käytännön vinkit?

  • Harrasta liikuntaa.
  • Syö hyvä iltapala, koska nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan.
  • Tee illastasi mukava. Lue kirjaa tai katso rentouttavaa tv-sarjaa, mutta älä räplää puhelinta tai katso sähköposteja.
  • Pidä huolta, että makuuhuoneesi on pimeä ennen nukkumaanmenoa.
  • Pyri tekemään unirytmistäsi säännöllinen.

Muun muassa nämä vinkit auttavat saamaan unenpäästä kiinni, mutta…

– Hyvä nukkuminen ei ole itsestäänselvyys, sen eteen pitää nähdä vaivaa. Kun sen ymmärtää, vasta sitten vinkeillä on merkitystä, Tuomilehto toteaa.

4. Menet nukkumaan tuntia aiemmin, mutta uni ei tulekaan. Mistä se kertoo?

– Se kertoo siitä, että kyseessä on todennäköisesti unihäiriö. Ja unihäiriöitä on olemassa useita kymmeniä erilaisia, Tuomilehto toteaa.

Esimerkiksi herkkäunisuus, unettomuus, uniapnea, unissa puhuminen ja unissakävely ovat unihäiriöitä.

Jos omat konstit eivät riitä väsymyksen taltuttamiseen, on aika mennä lääkäriin.

– Jos sinulla on esimerkiksi flunssa, voit parannella sitä pari päivää itse. Mutta jos se ei parane, silloin menet lääkäriin. Sama pitäisi päteä uniongelmien kanssa, Tuomilehto sanoo.

5. Unesi on katkonaista, ja heräilet keskellä yötä. Mistä se kertoo?

Moni kärsii välillä siitä, että työpaikan ongelmat tunkeutuvat uniin, etenkin silloin, kun olo on jo valmiiksi stressaantunut. Mutta jos ihminen nukkuu jatkuvasti huonosti ja syyttää siitä vuosikausia stressiä, on Tuomilehdon mukaan tunnustettava, että kyseessä on unihäiriö.

– Stressi ja uni toki linkkautuvat todella vahvasti toisiinsa: ne ihmiset, joiden uneen stressi vaikuttaa, ovat herkkäunisia, Tuomilehto painottaa ja jatkaa:

– Stressi on triggeri eli laukaiseva tekijä uniongelmiin, mutta taustalla on todellisuudessa se, että ihminen on herkkäuninen. Silloin pienetkin asiat, kuten valo ja lämpötila, vaikuttavat unensaantiin.

Pidä siis huoli hyvästä unihygienista eli vältä esimerkiksi alkoholin käyttöä paria tuntia ennen nukkumaanmenoa sekä kahvin tai kofeiinipitoisten juomien juomista ja tupakointia 4–5 tuntia ennen kuin haluat nukahtaa.

Ja jos saman katon alla asuu uniongelmainen ihminen, on se usein koko perheen yhteinen ongelma. Tästäkin syystä unta pitää osata arvostaa ja hakea apua uniongelmiin, eikä vain voivotella aamulla, että taas väsyttää.

Lue myös:

Kärsitkö unettomuudesta? 5 yllättävää keinoa saada unen päästä kiinni

Stressi herättää keskellä yötä – mitä tehdä? Kysyimme asiantuntijalta

Oletko jatkuvasti väsynyt? Nämä oireet voivat kieliä uniapneasta – lääkäri kertoo

X