kofeiinin yliannostus
Kofeiinin turvallisuusraja on 400 milligrammaa päivässä.
Terveys

Juotko päivittäin kahvia yli suositusten? Näin kehosi viestii, että saat liikaa kofeiinia

Aamukahvit, lounaskahvit, iltapäiväkahvit ja iltakahvit. Moni juo kahvia monta kuppia päivässä, mutta missä menee liiallisen juomisen raja?
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Onko olosi joskus hermostunut ja pulssisi korkea kahvin juomisen jälkeen? Kyseessä voi olla kofeiinin yliannostus.

Kofeiinin yliannostus ei ole vaarallista, mutta se aiheuttaa ikäviä oireita. Näistä merkeistä tiedät, että elimistösi on saanut liikaa kofeiinia.

Kofeiinin yliannostus aiheuttaa vapinaa ja levottomuutta

Tyypillisiä kofeiinin yliannostukseen liittyvä oireita ovat vapina, levottomuus, pahoinvointi, sydämen tykytys ja hermostuneisuus.  Yliannostukseen liittyvä pahoinvointi voi saada myös oksentamaan.

– Yleensä kofeiinin yliannostus oireilee hermostuneisuutena. Mahdollisesti myös unettomuutena, jos juo kahvia myöhään illalla. Myös rytmihäiriöt voivat liittyä kofeiinin nauttimiseen, kertoo Mehiläisen ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä.

Liiallinen kahvinjuonti taas vaikuttaa suoliston toimintaan ja oireilee vatsakipuna.

Aikuisten raja on 400 milligrammaa päivässä

Kuinka monta kahvikupillista saa aikaan kofeiinin yliannostuksen? Höltän mukaan se on yksilöllistä.

– On paljon tutkimusnäyttöä, että ihmiset reagoivat kofeiiniin eri tavoilla. Toiset saavat kofeiinista herkästi oireita, kun taas toiset joutuvat juomaan tuplasti enemmän kahvia ennen kuin vaikutus näkyy.

– Meillä on säädetty turvallisuusrajaksi aikuisilla 400 milligrammaa kofeiinia päivän aikana. Se on noin neljä kahvikuppia päivässä. Raskaana olevilla raja on 200 milligrammaa. Kofeiinista ei yleensä ole haittaa, jos juo alle rajojen, Hölttä lisää.

Kahden desilitran mukillinen kahvia sisältää kofeiinia noin 90–160 mg kahvista riippuen – espressokahvi on vahvempaa kuin suodatinkahvi.

Kahvissa on tutkitusti myös terveyshyötyjä. Tiedetään, että säännöllinen kahvin kohtuukäyttö vähentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja maksasairauksien riskiä.

– Kahvia on tutkittu paljon, ja siinä olevat muut ainesosat kuin kofeiini edistävät terveyttä. Kohtuullisesti nautittuna se voi olla monien sairauksien ehkäisijä.

Kofeiinin yliannostus voi tulla, jos juo enemmän kuin neljä kuppia kahvia päivässä.

Kahvia ei kannata nauttia kerralla monta kupillista.

Kofeiinin yliannostus on ehkäistävissä

Kahvista ei tarvitse luopua kofeiinin pelossa, vaan yliannostusta voi välttää ja ehkäistä. Höltän mukaan siihen on yksinkertainen kikka.

– Jos kofeiinia nauttii vähän pitkin päivää, sitä kestää paremmin kuin silloin, jos juo kerralla viisi kuppia kahvia. Vaikka normaalisti sietäisi hyvin kofeiinia, kerta-annosten määrä on hyvä pitää kohtuudessa, Hölttä kertoo.

Onko liiallisesta kofeiinin saannista haittaa pidemmän päälle?

Vaikka kofeiinia tulisi nautittua silloin tällöin liikaa, se ei ole haitallista lukuun ottamatta ikäviä oireita. Höltän mukaan pidemmän ajan haitta liittyy enemminkin kofeiiniriippuvuuteen.

– Kun kehomme ei saakaan totuttuun tapaan kofeiinia, riippuvuus voi oireilla päänsärkynä, väsymyksenä, alakuloisuutena ja ärtyneisyytenä.

X