Liikunta

Kannattaako juosta vai kävellä? 6 hyvää syytä vaihtaa juoksu kävelyyn

Juokseminen voi vaikuttaa näppärältä tavalta kohottaa kuntoa ja pitää ylimääräiset kilot poissa, mutta se ei ole kaikkia varten. Listasimme kuusi syytä, miksi kannattaa lähteä kävelylenkille juoksulenkin sijaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Säännöllinen kävely parantaa sokeriaineenvaihduntaa sekä alentaa verenpainetta ja leposykettä.

Juokseminen voi vaikuttaa näppärältä tavalta kohottaa kuntoa ja pitää ylimääräiset kilot poissa, mutta se ei ole kaikkia varten. Listasimme kuusi syytä, miksi kannattaa lähteä kävelylenkille juoksulenkin sijaan.

Vihaatko juoksua, mutta pidät kävelystä? Hyviä uutisia! Jos tavoitteenasi on ylläpitää hyvää peruskuntoa ja edistää terveyttä, sinun ei ole pakko harrastaa juoksua vaan kävelykin riittää. Tutkimusten mukaan puolen tunnin reipas kävelylenkki useampana päivänä viikossa on hyvinvoinnin kannalta riittävää.

Myös innokkaiden juoksijoiden kannattaa välillä käydä kävelyllä juoksemisen sijaan, sillä kävely toimii hyvänä palauttavana harjoituksena ja ehkäisee rasitusvammojen syntymistä. Käveleminen myös kehittää hiusverisuonistoa ja energia-aineenvaihduntaa.

Listasimme 6 hyvää syytä sille, miksi juoksu kannattaa – ainakin välillä – vaihtaa kävelyyn.

1. Käveleminen ei katso kuntotasoa

Juokseminen on kovatehoista liikuntaa ja kuormittaa kehoa enemmän kuin kävely. Jos liikakiloja on kertynyt runsaasti, peruskunto on heikko tai polviongelmat vaivaavat, juoksulenkille lähteminen ei välttämättä ole viisas ratkaisu.

Kävely sen sijaan sopii kuntotasosta riippumatta lähes kaikille. Se myös vahvistaa lihaksia ja luita, parantaa veren rasva- ja sokeritasapainoa sekä kehittää sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa, vaikka ei olekaan yhtä raskasta kuin juoksu.

2. Juoksu voi rasittaa kehon puolustusjärjestelmää

Illinoisin yliopiston tutkimuksen mukaan juoksijat ovat kävelijöitä alttiimpia sairastumiselle. Erityisesti pitkän matkan juoksu kuormittaa kehon puolustusjärjestelmää, kun taas maltillinen liikunta, kuten kävely, parantaa vastustuskykyä ja voi vähentää infektioriskiä.

3. Kävely on turvallisempaa

Juostessa jalka tärähtää maahan reilusti kovemmalla voimalla kuin kävellessä. Juoksu aiheuttaa rasitusvammoja erityisesti polviin.

Kävely on juoksua turvallisempi liikuntamuoto, sillä se johtaa harvemmin urheiluvammaan. Kävelylenkille voi myös ottaa mukaan sauvat, jotka antavat tukea iäkkäälle liikkujalle.

4. Kävelylenkki rentouttaa

Todennäköisesti suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että käveleminen on rentouttavampi liikuntamuoto kuin juoksu. Toki myös juokseminen voi johtaa niin sanottuun endorfiinihumalaan, mutta se edellyttää kovaa kuntoa ja pitkäjänteistä harjoittelua.

Kävelylenkillä on myös enemmän aikaa maisemien ihailulle ja ajatusten rauhoittamiselle kuin juostessa – etenkin silloin, jos kunto on vielä huono ja kaikki keskittyminen menee siihen, että jaksaa ottaa vielä seuraavan askeleen.

5. Kävely auttaa painonhallinnassa

Vaikka puolen tunnin juoksulenkki kuluttaa enemmän kaloreita kuin puolen tunnin kävely, rankka liikunta ei välttämättä ole painonhallinnan kannalta paras vaihtoehto.

American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan raskas ja intensiivinen harjoittelu lisäsi ruokahalua niin paljon, että harjoittelussa kulutetut kalorit syötiin takaisin.

Painonpudotus ei siis vaadi äärimmäisiä liikuntasuorituksia, vaan terveellinen ruokavalio yhdistettynä säännölliseen kävelylenkkeilyyn voi olla painonhallinan kannalta parempi ratkaisu.

6. Kävelylenkki on helpompi toteuttaa

Moni saattaa aloittaa juoksemisen innokkaasti ja tarkan ohjelman mukaisesti, mutta parin kuukauden kuluttua harrastus tuottaa tuskaa. Syynä voi olla penikkatauti, polviongelma tai yksinkertaisesti väsymys.

Jotta liikuntainnostus ei tyssäisi seinään, kannattaa ainakin osa juoksulenkeistä vaihtaa kävelyyn. Kävelylenkki ei vaadi yhtä paljon voimia kuin juokseminen, joten se on helpompi toteuttaa.

Joskus lenkille lähtöä voi myös estää henkinen kynnys. Jos juoksulenkki tuntuu ajatuksena raskaalta ja ahdistavalta, lähde reippaalle kävelylle. Se tuskin osoittautuu huonoksi ratkaisuksi.

Lähteet: Canadian Living, PreventionThe Science of Eating, Very Well, WikiFitness

Lue myös:

Tämän verran kävelyä päivässä riittää – saavuta 10 mahtavaa terveyshyötyä

Pidätkö kävelemisestä? 6 asiaa, jotka se paljastaa sinusta

Kävely kannattaa – starttaa nyt!

X