Itsetuntemus

Aina poikki iltaisin? Iltarutiini voi pelastaa koko päivän – ”Helpoin keino oppia uusia tapoja”

Hyvää tekevä iltarutiini palkitsee sillä, että sait aikaan ja muistit itsesikin. Velvollisuuksien hoitamista sietää paremmin, kun illalla on luvassa jotakin, mitä odottaa.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Valitettavan tuttu iltarutiini, josta jää vain olo hukkaan valuneista hetkistä.

Hyvää tekevä iltarutiini palkitsee sillä, että sait aikaan ja muistit itsesikin. Velvollisuuksien hoitamista sietää paremmin, kun illalla on luvassa jotakin, mitä odottaa.

Työpäivä takana, sitten ruuanlaittoa, kotiaskareita ja harrastuksiin kuskaamista. Viimeisinä tunteina ennen pehkuihin painumista energiaa riittää enää zombina sohvalla istumiseen. Kuulostaako tutulta? Kaavan voi rikkoa iltarutiini, jota alkaa jopa odottaa päivän mittaan.

– Päivän velvollisuuksia hoitaa paremmalla mielellä, kun on jotain kivaa luvassa illalla. Tarvitsemme arkeen innostavia asioita, muuten elämästä tulee helposti suorittamista, psykologi ja valmentaja Satu Pihlaja muistuttaa.

Luterilainen työmoraali esteenä

Usein ongelma on se, että illan niin sanottu oma aika valuu hukkaan, ilman energiaa mielekkääseen tekemiseen.

Jos liiaksi nojautuu luterilaiseen työmoraaliin, jossa tulee ensin työ ja sitten huvi, voimavarat helposti loppuvat, Pihlaja toteaa. Innostava iltarutiini voikin siis ajaa myös velvollisuuksien edelle. Sen ei tarvitse olla jotakin tajunnanräjäyttävää, vaan vaikkapa lehden selailu riittää.

– Hiljattain itse luin naistenlehteä hetken heti töiden jälkeen. Ajattelin, että onpa kotona sotkua, mutta istunpa nyt silti tässä lukemassa.

Lukeminen on palkitseva iltarutiini verrattuna ruudun katselemiseen, mikä saattaa heikentää nukkumista. Samoin kaikenlainen käsillä tekeminen, esimerkiksi kutominen, tuo vaihtelua silmille ja ajatuksille.

– Rutiini voi olla vaikka hyväntuoksuinen kasvohoito, jonka levittää itselleen illalla, Pihlaja luettelee vaihtoehtoja.

Iltarutiini voi olla toistuva tapahtumien sarja

Monelle sosiaalisen median selailusta on muodostunut iltarutiini, vaikka se ei usein voimaannutakaan meitä päivän päätteeksi. Toisaalta keskellä kodin remonttibuumia voi olla innostavaa selata Instagramissa toisten remonttikuvia.

– Usein somessa kuitenkin keskustellaan sellaiseen sävyyn, ettei se ole virkistävää. Saattaa huomata, että tunti hujahti selaillessa ja sen jäljiltä on vain huono fiilis. Esimerkiksi Twitteristä monet sanovat, että siellä tulee vain paha mieli, Pihlaja on havainnut.

Palkitsevimpiin iltoihin voi auttaa trenditermi habit stacking. Sillä tarkoitetaan, että jokapäiväiseen askareeseen liitetään jokin uusi tapa.

Esimerkiksi kun harjaa hampaita, lopuksi aina venyttelee. Tai kun on syönyt iltapalan, menee suoraan tiskikoneelta ulkovaatteille ja varttitunnin pienelle kävelylle.

– Tämä on helpoin keino oppia uusia tapoja. Toisaalta jos samaan tapaan liittää monta asiaa, herää kysymys, kuinka paljon oikein pitäisi suorittaa. Mutta kyllä liittäminen ehdottomasti kannattaa, Pihlaja toteaa.

”Jos haluaa kutoa illalla, kudin voi olla valmiina tuolin vieressä.”

Samoin ympäristö kannattaa luoda hedelmälliseksi ottaa haltuun iltarutiini.

– Jos haluaa vaikka kutoa illalla, kudin voi olla valmiina tuolin vieressä. Kirja yöpöydällä on myös klassikko.

Lukemisen ottamista tavaksi Pihlaja itse kertoo harjoitelleensa lapsuudesta asti. Viihdekirjallisuus on kuitenkin monesti jäänyt pakollisen kahlaamisen kuten tenttikirjojen jalkoihin.

– Jatkotutkinnot ovat paha häiriötekijä romaanien lukemisessa, Pihlaja naurahtaa. – Lukeminen on kuitenkin toimiva rauhoittumisrutiini.

Lue myös: Tällainen on kaksoispuhdistus – farmaseutin suosittelema meikinpoistorutiini

Pitäisikö illalla valmistella aamua?

Iltoihin ahtautta saattaa aiheuttaa myös seuraavan päivän valmistelut. Jos haluaa pakata laukut ja siivota päivän sotkut pois ennen aamua, se voi viedä tilan muodostaa innostava iltarutiini tai uusi harrastus.

– Jotkut ovat tarkkoja siitä, että kaikki on aamuksi valmiina. Kotoa lähteminen ei onnistu ajoissa, jos ei valmistaudu hyvin etukäteen, Pihlaja toteaa.

Omaa olotilaa kannattaa kuitenkin pysähtyä kuulostelemaan. Jos on illalla rättiväsynyt, täytyy punnita, onko kauheampaa joutua tekemään jotain kiireessä aamulla vai silmät lupsahdellen illalla.

– Minulle siivous on rasittava homma, en halua väsyneenä tehdä sitä. Sen sijaan joskus lauantaiaamuisin, kun ei ole kiire, ilolla siivoilen. Jotkut asiat, jotka ovat ahdistavia, voivatkin olla ihania levänneenä.

Mitkään tapamme eivät kuitenkaan muutu sormia napsauttamalla. Jos usein toistetun viisauden mukaan tarvitaan 21 päivää uuden rutiinin muodostamiseen, niin myös iltarutiinin.

– Varautuisin siihen, että aikaa menee ainakin kolme kuukautta. Toistoja tarvitaan kauan, Pihlaja huomauttaa.

Lue myös: Ammattilainen kertoo, missä järjestyksessä koti siivotaan – tätä rutiinia kannattaa noudattaa aina – Kotiliesi.fi

X