Liikunta

Kannattaako treenata aamulla vai illalla? Lihastohtori Juha Hulmi kertoo

Jos haluaa kroppaansa vähemmän rasvaa ja enemmän lihasta, milloin on optimaalisin aika treenata? Lihastohtori-kirjan kirjoittaneen akatemiatutkija Juha Hulmin mukaan aamuaerobisella ei kannata rääkätä itseään turhaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Toisin kuin yleensä ajatellaan, aamulla tehty aerobinen harjoitus ei ole ylivoimainen tapa polttaa rasvaa, sanoo Juha Hulmi.

Jos haluaa kroppaansa vähemmän rasvaa ja enemmän lihasta, milloin on optimaalisin aika treenata? Lihastohtori-kirjan kirjoittaneen akatemiatutkija Juha Hulmin mukaan aamuaerobisella ei kannata rääkätä itseään turhaan.

Onko parempi tehdä aamutreeni heti herättyään vai lähteä vasta illalla kuntosalille?

Lihastohtori-kirjasta ja blogista tuttu akatemiatutkija Juha Hulmi Jyväskylän yliopistosta on sitä mieltä, että merkitystä on lähinnä sillä, kumpi aika sopii elämäntilanteeseen paremmin ja onko itse treenaajana aamu- vai iltatyyppiä.

– Aamutyypit eivät ole illalla vahvimmillaan ja päinvastoin: aamulla ei tarvitse väkisin urheilla, jos se ei ole se oma juttu, Hulmi sanoo.

Usein kuitenkin kuulee sanottavan, että aamulla tyhjällä vatsalla tehty aamuaerobinen olisi hyvä tapa polttaa kehosta rasvaa. Eikö nimenomaan aamulla siis kannata kuntoilla, jos tavoitteena on timmimpi kroppa?

Ennen treeniä kannattaa syödä

Väite siitä, että aamuaerobinen olisi ylivoimainen tapa polttaa rasvaa, on Juha Hulmin mukaan virheellinen.

– Jos ei tavoittele fitness-lavoja tai ole huippukestävyysurheilija, ei ole sen tehokkaampaa harrastaa liikuntaa aamulla tyhjällä vatsalla kuin kevyen aamupalan tai proteiinijuoman jälkeen, Hulmi kertoo ja viittaa Brad Schoenfeldin ja kumppaneiden vuonna 2014 julkaisemaan tutkimukseen.

Aamuaerobisesta voi olla jopa haittaa. Paastotilassa, tyhjillä hiilihydraattivarastoilla suoritettu treeni lisää lihasproteiinien käyttöä energiana. Treeni voi siis alkaa rasvan sijaan syödä lihasta.

– Jos haluaa urheilla aamulla, ennen treeniä kannattaa vähintään juoda kuppi kahvia tai teetä ja ehkä nauttia vielä proteiinijuoma.

Aamutreeniin voi totutella, jos haluaa

Kroppa näyttää kiinteämmältä, kun siinä on enemmän lihasta ja vähemmän rasvaa. Tavoitteeseen voi päästä monella tapaa. Voidaan esimerkiksi kasvattaa lihaksia kuntosalilla tai yhdistää lihaskuntoharjoittelu ja aerobinen treeni.

– Jos vartaloonsa haluaa isommat lihakset, voimaharjoittelu on se juttu. Jos taas halutaan ylläpitää lihasmassaa ja vähentää rasvaa, kannattaa voimatreenin lisäksi tehdä ainakin hieman myös aerobista harjoittelua, kuten kestävyysliikuntaa tai palloilulajeja.

Lihasmassan kannalta ei ole suurta merkitystä sillä, mihin aikaan vuorokaudesta harjoittelee. Tämäkin on tutkimuksin todistettu.

Toisaalta, jotta lihakset kasvaisivat, pitää jaksaa harjoitella. Hulmi kertoo kollegojensa tutkimuksista Jyväskylän yliopiston Liikuntabiologian laitokselta. Tutkimusten mukaan ihmisten suorituskyky on aamulla keskimäärin alhaisempi kuin muuhun aikaan vuorokaudesta.

– Tosin tämä on myös tottumiskysymys. Jos oma elämäntilanne on sellainen, että juuri aamulla on aikaa urheilulle, kehonsa voi totuttaa aamutreeneihin. Usein viimeistään parin kuukauden kuluttua pystyy jo aamullakin treenaamaan kovaa.

Jos illalla kuitenkin saa enemmän itsestään irti ja se sopii paremmin elämäntilanteeseen, kannattaa kuntosalille lähteä silloin.

– Mutta liian myöhään ei kannata tehdä kovaa treeniä, sillä se voi haitata nukahtamista ja unen laatua ja vaikuttaa sitä kautta palautumiseen. Myös se, jos ei treenin jälkeen enää ehdi syödä, on palautumisen kannalta huono juttu.

Harjoittelun jälkeen olisi hyvä nauttia palautusjuoma tai vähintään terveellinen ja proteiininpitoinen ateria, jotta lihakset lähtevät kasvuun.

Sopiva määrä liikuntaa

Koska tiettynä vuorokaudenaikana liikkumisesta ei ole tavalliselle ihmiselle suurta hyötyä, kannattaa liikuntaa harrastaa oman elämänrytminsä mukaan. Hulmi muistuttaa myös, ettei liikunnan merkitys laihdutuksessa edes aina ole kovin suuri.

– Liikunta edistää laihtumista, jos tykkää liikunnasta ja liikkuu tarpeeksi paljon. Jumppaaminen kaksi kertaa viikossa ei vielä riitä.

Toisaalta liika rehkiminenkään ei ole avain onneen.

– Varsinkin naisilla on usein ongelmana, että aletaan tehdä hirveästi kaikkea. Käydään bodypump-tunneilla ja muissa jumpissa, ja siihen päälle vielä tehdään punttisalitreeniä. Ja sitten ei uskalleta syödä.

Itsensä rääkkäämiselle onkin olemassa parempi vaihtoehto: opetella syömään terveellisesti ja liikkumaan niin, että liikunta saa sekä kehon että mielen voimaan hyvin.

Lue myös:

Lihastohtori Juha Hulmi: ”Jos haluat kasvattaa lihaksia, älä usko näitä vääriä väitteitä”

Riittääkö pelkkä hyötyliikunta vai pitääkö käydä myös salilla?

Eikö paino putoa? Näin estät kehoasi menemästä laihduttaessa säästöliekille

X