Terveys

Vatsatauti, siispä keltaista limsaa? Mieluummin ei, sanoo lääkäri – sen sijaan toinen vanhan kansan konsti voi auttaa

Vatsatauti myllää yhä ilman täsmälääkettä, mutta meistä jokainen on silti varmasti juonut lapsena keltaista limonadia mahapöpön kourissa. Kysyimme lääkäriltä, onko vanhan kansan konstissa perää.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Vatsatauti on siedettävämpi laimeilla vähäsokerisilla mehuilla ja vedenjuonnilla.

Vatsatauti myllää yhä ilman täsmälääkettä, mutta meistä jokainen on silti varmasti juonut lapsena keltaista limonadia mahapöpön kourissa. Kysyimme lääkäriltä, onko vanhan kansan konstissa perää.

Lapsena pappa kiikutti sängyn viereen pesuvadin ja pullollisen Jaffaa joka kerta, kun vatsatauti iski. Normaalisti raikasta limonadia sai vain lasillisen kerran viikossa, lauantaisin saunan jälkeen, joten iso pullollinen ihan vain itselle tuntui juhlalliselta.

Siinä vatsanpurutkin unohtuivat kuin itsestään ainakin hetkeksi.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Eino Ahtolalla on samansuuntaisia muistoja omasta lapsuudestaan.

– Mummoni ohje oli, että jos oksentaa, niin sen jälkeen täytyy syödä Jaffaa, ja nimenomaan syödä, lusikalla. Luultavasti tämä liittyi siihen, että lusikalla sai annettua pienen annoksen, joka varmimmin pysyi sisällä.

Sitä, mistä ja miksi vahva myytti keltaisen limonadin taikavoimista on kansan keskuuteen levinnyt, ei Ahtola osaa sanoa. Hän kuitenkin epäilee, että suomalaisesta klassikkojuomasta on ajateltu saatavan energiaa ja vitamiineja silloin, kun vatsatauti vie kaiken ruokahalun.

Tosiasiassa hiilihapolliset juomat saattavat tehdä vatsaan entistä ikävämmän olon.

– Erityisesti hyvin makeita juomia kannattaa vatsataudissa välttää. Ripuloidessa ravintoaineet eivät imeydy suolesta kunnolla, ja vahvat juomat saattavat jopa imeä mukaansa suolesta nestettä ja näin pahentaa ripulia, Ahtola varoittaa.

Lue myös: Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

Juo vatsatauti siedettävämmäksi

Voimakkaan oksentamisen ja ripuloinnin yhteydessä keho menettää nestettä. Jos nestetasapainosta ei huolehdi taudin aikana, saattaa keho kuivua, mikä voi johtaa jopa sairaalareissuun.

– Jos ei tule pissaa, suu on aivan kuiva, kuume on korkea ja olo on jatkuvasti väsynyt, on syytä ottaa yhteytä päivystykseen, Ahtola painottaa.

Hyviä juomia vatsataudissa ovat

  • laimeat vähäsokeriset mehut
  • mehukeitot
  • vesi.

Myös syödä kannattaa, vaikkei se ensimmäisenä olisikaan mielessä, sillä toisin kuin ajatellaan, ei ruoka pahenna vatsatautia.

– Vatsataudissa kannattaa syödä nestettä sisältäviä ruokia, esimerkiksi puuroa tai sosekeittoja, pieniä annoksia kerrallaan.

Ahtola korostaa myös apteekista saatavien elektrolyyttijauheiden tärkeyttä, sillä vatsatauti sekoittaa nestetasapainon ja jauheet korjaavat sitä.

Ripulia vähentävät käsikauppalääkkeet voivat auttaa pahimman yli, mutta niitä ei kuitenkaan saa käyttää pidempiaikaisesti eikä silloin, jos kärsii samalla korkeasta kuumeesta tai jos ulosteen seassa on verta. Tällöin on syytä hakeutua päivystykseen.

Kyllä vanha kansakin tietää

Vaikka keltaisen limonadin suhteen oltiinkin hakoteillä, muutamissa vanhan kansan kikoissa on perää. Mustikkaa on käytetty aikojen saatosta monenlaisten vatsavaivojen hoitoon, muun muassa ummetukseen, ripuliin ja närästykseen. Mustikat sisältävät runsaasti A-, B- ja C-vitamiineja.

– Näkisin, että mustikat ja erityisesti mustikkakeitto voisivat olla hyvin miellyttävää syötävää vatsataudissa. Mustikka on hyvin neutraalinmakuinen eikä niin makea kuin keltainen limonadi. Mustikkakeitto on myös hieman paksumpaa, joten se saattaa pysyä paremmin mahassa, Ahtola pohtii.

Jo laulussakin mainittu vanhan kansan kikka pätee: uni on parasta lääkettä. Vatsatauti ei ainakaan pahene hellyydestäkään.

– Mummollani oli myös toinen konsti vatsataudin hoitoon. Vatsan päälle piti laittaa ensin tyynyliina. Sen päälle jääpussi ja päällimmäiseksi kiedottiin pitkä kaulaliina niin, että jääpussi pysyi paikoillaan. Varmasti näissä konsteissa tärkeintä on hoivan antamisen ja hoivatuksi tulemisen tunne. Se tuntuu hyvältä, vaikkei tauti varsinaisesti siitä paranisikaan, Ahtola miettii.

X