Veteen sekoitettu elektrolyyttijauhe voi olla avuksi helteellä.
Veteen sekoitettu elektrolyyttijauhe voi olla avuksi helteellä.
Ravinto

Kannattaako helteellä nauttia elektrolyyttijuomaa? Ravitsemusterapeutti kertoo, ketkä elektrolyyttijauheista erityisesti hyötyvät

Olisiko elektrolyyttijauhe hyvä apu nesteytykseen kuumana päivänä? Kysyimme ravitsemusterapeutilta, missä tilanteessa elektrolyyttijuomien käyttö voisi olla paikallaan.
Teksti: Lotta Pellas Kuvat: iStock

Lämpömittarin pysyessä hellelukemissa hiki virtaa. Hikoillessaan ihminen menettää nestettä ja kivennäisaineita, kuten natriumia, kaliumia, kloridia ja magnesiumia. Tällöin veteen sekoitettu elektrolyyttijauhe voi olla avuksi.

Elektrolyytit ovat kivennäisaineisiin luettavia yhdisteitä. Nesteeseen liuenneena ne ovat sähköisesti varautuneita. Tästä kemiallisesta ominaisuudesta ne ovat myös saaneet nimensä.

– Hellepäivinä elektrolyyttijauhe sopii vallan mainiosti melkein kenelle tahansa. Valtaosa ihmisistä ei sitä muulloin tarvitsekaan. Ikäihmiset ovat erityisessä kuivumisen vaarassa, joten elektrolyyttijuoman käyttö olisi suositeltavaa heille, laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä Terveystalosta sanoo.

Jauheen avulla parannetaan ja tehostetaan nesteiden imeytymistä, ja näin kehon nestetasapaino pysyy hyvänä. Kiviranta-Mölsä suositteleekin veteen sekoitettua elektrolyyttijauhetta myös fyysistä työtä tekeville ja kesälajeja harrastaville.

–  Olen monesti suositellut elektrolyyttijuomaa golfaajille. Kun tavallisen veden sijaan ottaa mukaan elektrolyyttijuomaa, kierroksen jaksaa paljon paremmin pelata  läpi. Elektrolyyttijuomaa voi nauttia ennen urheilemista, sen aikana tai sen jälkeen.

Elektrolyyttijauheita on saatavilla myös eri makuisina, mikä Kiviranta-Mölsän mukaan voi auttaa juomaan riittävästi, jos se tuppaa helteellä unohtumaan.

– Monen mielestä elektrolyyttijuomat maistuvat hyvältä, eli ne voivat tukea juomista siten, että niitä on miellyttävä juoda.

Lue myös: Pitääkö veden juomista opetella, jos ei juuri koskaan tunne itseään janoiseksi? Näistä merkeistä tiedät, onko elimistösi nestetasapaino kunnossa

Elektrolyyttijauhe on ketoilijoiden suosiossa

Elektrolyyttejä saa myös ruoasta, joten lisäelektrolyyteille ei ole aina tarvetta. Kuitenkin tietyissä erityisruokavalioissa elektrolyyttien saanti ei aina ole kohdillaan, ja lisäelektrolyytit ovat paikallaan. Esimerkiksi ketoruokavaliota noudattavien keskuudessa elektrolyyttijauhe on suosittua.

– Kun elimistö menee ketoositilaan, se hapettaa rasvoja tuottaakseen energiaa. Tässä prosessissa elimistöstä menetetään huomattavasti nestettä ja nesteen mukana jossain määrin myös elektrolyyttejä. Neste pitää korvata juomalla ja elektrolyytit käyttämällä elektrolyyttijuomia tai elektrolyyttijauhetta, Kiviranta-Mölsä selventää.

Lisäksi joidenkin elektrolyyttien saanti voi ketoruokavaliossa jäädä niukaksi, koska hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita jätetään pois. Hiilihydraattipitoisista ruoka-aineista saadaan usein elimistölle tärkeitä kivennäisaineita, kuten magnesiumia.

Jos syö monipuolisesti, on elektrolyyttijauheen käyttö Kiviranta-Mölsän mukaan siinä mielessä turhaa, että elimistö ei sitä välttämättä tarvitse.

– Harvoin se kuitenkaan vaarallista on, jos jauhetta kohtuumäärissä käyttää. Yleensä tuotteen pakkauksessa on annettu suositus, jota on turvallista noudattaa. Sinänsä mitään haittaa ei väliaikaisesti runsaammastakaan elektrolyyttijuomien käytöstä ole.

X