Terveys

Kumpi on tehokkaampi: hammaslanka vai hammasväliharja? Hammaslääkäri kertoo, kuinka putsaat hammasvälisi oikein

Hammasvälien puhdistaminen hyvin ehkäisee yleisempiä suun sairauksia. Mutta kumpi väline on parempi hammasvälien puhdistamiseen: hammasväliharja vai hammaslanka?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Hammasvälien putsaaminen ylläpitää suun terveyttä.

Hammasvälien puhdistaminen hyvin ehkäisee yleisempiä suun sairauksia. Mutta kumpi väline on parempi hammasvälien puhdistamiseen: hammasväliharja vai hammaslanka?

Hammasharja ja lisäksi hammasväliharja. Vai kenties sittenkin hammaslanka?

Hammasvälien puhdistaminen on tärkeä osa hyvää suuhygieniaa. Putsaamattomat hammasvälit ovat nimittäin syy yleisimmille suun sairauksille. Hampaiden väliin jäävät bakteerit voivat aiheuttaa myös pahaa hengitystä. 

– Karies eli hampaiden reikiintyminen ja parodontiitti, eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus, alkavat poskihampaiden hammasväleistä, joita ei saada hammasharjalla kunnolla harjattua, kertoo Pihlajalinnan ien- ja kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkäri Aleksi Kurth.

Lue myös: Mistä ientulehduksen tunnistaa, rasittaako valkaisu hampaita? 10 kysymystä suun hyvinvoinnista

Hammasväliharja ja hammaslanka puhdistavat hammasvälit tehokkaasti – näin valitset itsellesi sopivan puhdistusmenetelmän

Hammasväliharja ja hammaslanka sopivat molemmat hammasvälien puhdistamiseen. Annan haastattelussa vuonna 2019 suuhygienisti Riikka Mehtonen Oralista vinkkaa, että parhain tulos saadaan, kun hammasvälit puhdistetaan joka ilta hampaiden harjauksen yhteydessä.

Lue myös: Kipeä afta suussa? Syy saattaa löytyä vanhasta hammasharjastasi

Mutta mistä tietää, mikä sopiiko itselle parhaiten hammasväliharja vai hammaslanka hammasvälien puhdistamiseen?

Kurthin mukaan hammasvälien puhdistamisessa katsotaan aina potilaalle sopivin menetelmä. Hammasväliharja sopii esimerkiksi niille potilaille, joiden suussa on tapahtunut kiinnityskudoskatoa ja hammasvälit ovat tarpeeksi isot harjalla puhdistamiseen.

– Nuorilla aikuisilla taas, joilla hammasvälien puhdistaminen on erityisen tärkeää, hammaslanka saattaa olla ainoa väline, joka mahtuu nätisti hampaiden väliin.

Lue myös: Keltaiset hampaat voivat johtua ruoasta, mutta joskus tumma sävy kielii myös salakavalasta tulehduksesta – hammaslääkäri kertoo, mitä tehdä

Erikokoiset hammasvälit saattavat tarvita eri puhdistusvälineitä

Yleensä hammasvälien putsaaminen onnistuu yhdellä puhdistusvälineellä. Joskus puhdistuksessa tarvitaan kuitenkin molempia: sekä hammaslankaa että hammasväliharjaa.

– Ongelma on, että hammasvälit eri puolella suuta saattavat olla erikokoisia. Potilaalla voi hammasväliharja mahtua poskihampaiden hammasväleihin, mutta etuhampaiden puhdistus onnistuu taas hammaslangalla. Samaa hammasväliä ei kuitenkaan yleensä tarvitse putsata kahdella eri välineellä, Kurth kertoo.

Lue myös Kotiliedestä: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta 

Hammasvälien putsaaminen olisi hyvä tehdä joka ilta hampaiden harjauksen ohessa. Ota avuksi joko hammasväliharja tai hammaslanka. Kuvassa nainen harjaa hampaita.
Hammasharja ei puhdista tehokkaasti hammasvälejä. Ota avuksi joko hammasväliharja tai hammaslanka.

Hammasvälien puhdistaminen hammasväliharjalla ja hammaslangalla: 

  1. Pese hampaasi normaalisti hammasharjalla sekä hammastahnalla.
  2. Jätä hammastahna suuhun harjauksen jälkeen.
  3. Harjaa hammasvälit huolellisesti hammasväliharjalla tai hammaslangalla.  
X