Blogit 30.11.2014

Valkosipuliperunat

Valkosipuliperunat ovat klassikoiden klassikko, yksinkertainen ruoka joka on takuulla jokaiselle tuttu. Sen valmistuksessa on olemassa monta eri koulukuntaa- jopa niin monta, että sen eri versioita voisi pitää jopa erillisinä ruokina.

Useissa valkosipuliperunoiden ohjeissa perunat kypsennetään kermassa (tai maidossa) lähes puuroksi, siis sellaiseksi jossa perunoiden rakenne rikkoontuu täysin. Itse pidän kuitenkin valkosipuliperunoiden muunnoksesta jossa perunoiden rakenne pysyy ehyenä, sellaisesta jossa jokaisen erillisen perunaviipaleen erottaa toisistaan.

Valkosipuliperunoiden valmistua- siis näiden, mallia Paahtaja, on hyvin samankaltaista kuin kinkkukiusauksenkin. Perunaviipaleet kypsennetään kuorineen, kerma ja valkosipuli lisätään vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Sanalla sanoen yksinkertaista ja mielettömän herkullista. Suosittelenkin tällaisia valkosipuliperunoita melkein minkä tahansa palana kypsennettävän liharuoan lisukkeeksi…toimii hyvin myös makkaran tai kalan lisukkeena.

Valkosipuliperunat

  • 5 Rosamundaperunaa
  • 1/2-1 tl mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 3 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 2,5 dl kermaa
  • voit lisätä myös 1 tl kuivattua- tai 2 rkl tuoretta ruohosipulia ja/tai rosmariiniä.

Harjaa perunat huolellisesti puhtaiksi. Viipaloi ne noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Sekoita öljy, suola ja pippuri viipaleiden joukkoon. Kypsennä uuniviuoassa 225C n. 15-20 minuuttia, eli kunnes perunat ovat ruskistuneet ja ovat kypsiä. Lisää kerma, valkosipuli ja mahdolliset yrtit. Jatka kypsennystä viiden minuutin ajan.