Reseptit

Peruna-pekonigratiini

Peruna-pekonigratiini sopii esimerkiksi sunnuntaiseen lounashetkeen, sillä jämäruoat saa helposti mukaan evääksi töihin. Tarjoile gratiinin kanssa raikasta vihersalaattia.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Peruna-pekonigratiini

  • 800 g kiinteitä perunoita
  • 1 keskikokoinen purjosipuli
  • 1 pkt pekonia
  • 1 ruukku rucolaa revittynä
  • 75 g gruyere-juustoa raastettuna
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl ranskankermaa
  • 1 rkl Dijon-sinappia (sinapinsiemenillä)
  • 1 tl timjamia

Valmistusohje

Peruna-pekonigratiini riittää ateriaksi sellaisenaan raikkaan salaatin kera.

1. Kuori ja viipaloi perunat. Poista purjon tummanvihreät lehtien päät ja halkaise purjo. Huuhtele purjosta mahdolliset hiekat ja suikaloi se.

2. Suikaloi pekoni ja laita se paistumaan kuumenevalle pannulle. Kun pekoni alkaa saada väriä, lisää purjosuikaleet ja paista, kunnes ne pehmenevät. Nosta pannu liedeltä. Lado perunaviipaleet uunivuokaan (tai pieniin uunivuokiin) kerroksittain pekoni-sipuliseoksen, rucolan ja juustoraasteen kanssa. Mausta kerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

3. Vispilöi kerma ja ranskankerma sekaisin, mausta seos sinapilla ja kuivatulla timjamilla. Kaada seos vuokaan perunoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 45–55 minuuttia.

4. Nosta peruna-pekonigratiini uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki: Lastaa peruna-pekonigratiinin kylkeen aimo annos värikkäitä ja virtaa antavia kasviksia. Kokeile esimerkiksi sitruksilla piristettyä lehtikaalisalaattia.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet ruokaisan gratiinin leivästä ja kasviksista.

X