Reseptit

Goršok eli karjalainen uuniruukku

Teksti: Borssia ja šarlotkaa – maukasta ruokaa venäläiseen tapaan -kirja Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Goršok eli karjalainen uuniruukku:

  • 600 g karjalanpaistilihoja tai kanafileetä
  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 4 perunaa
  • 4 tomaattia
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 munakoiso
  • 1 lihaliemikuutio
  • 3 dl vettä
  • öljyä paistamiseen
  • valkosipulia
  • laakerinlehtiä
  • maustepippuria
  • suolaa

Valmistusohje

1. Paista lihaan pannulla kaunis väri ja jätä liha sivuun odottamaan.

2. Pese kasvikset, kuori perunat ja porkkanat. Leikkaa sipuli renkaiksi ja porkkana paloiksi. Laita sipulit ja porkkanat hetkeksi pannulle paahtumaan.

3. Ota neljä keskikokoista saviruukkua (tilavuus 1 litra) valmiiksi. Jaa ruukkujen pohjalle paistetut lihat ja niiden päälle paahdetut kasvikset. Lisää laakerinlehti, maustepippuria ja vähän suolaa.

3. Lisää joukkoon pavut, vesi ja selleri. Anna kiehua noin 25 minuuttia.

4. Lisää joukkoon herneet, pinaatti ja persilja. Kaada sekaan kookosmaito ja anna kiehahtaa. Soseuta keitto sileäksi. Mausta sitruunamehulla, hunajalla, tahinilla, sinapilla, suolalla ja pippurilla.

5. Jos keitto on liian sakeaa, ohenna sitä vedellä.

4. Leikkaa perunat ja tomaatit kuutioiksi ja jaa ne tasan ruukkuihin. Mausta suolalla. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa samankokoisiksi kuutioiksi ja lisää ne ruukkuihin. Mausta.

5. Lämmitä vesi ja murenna siihen liemikuutio. Jaa vesi ruukkuihin.

6. Peitä ruukut kannella ja siirrä 200-asteiseen uuniin noin tunniksi.

7. Ota ruukut uunista ja tarjoile sellaisenaan. Lisää halutessasi yrttejä. Ruukkua voi sekoittaa lusikalla tai ottaa sitä lautaselle kerros kerrokselta.

Vinkki: Neljän saviruukun sijasta voit käyttää goršokin kypsentämiseen yhtä suurta kannellista keramiikkapataa tai pienempiä annospatoja. Jos teet ruoan yhdessä isossa padassa, lisää kypsennysaikaa 1/2 tunnilla.

X