Reseptit

Hernerokka

Torstai on perinteisesti hernekeittopäivä, mutta sitä voi hyvin nauttia myös viikon muinakin päivinä. Hernerokkaa ei tarvitse ostaa myöskään kaupasta, sillä tällä ohjeella valmistat sen alusta alkaen itse.

Teksti:
Juha Jormanainen

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 l vettä
  • 3.5 dl kuivattuja herneitä
  • 300 g savustettua sianpotkaa
  • 200 g naudanlihaa tai muutama siansorkka
  • 1 rkl suolaa

Valmistusohje

Huuhtele kuivatut herneet hyvin ja liota niitä yön yli.

Seuraavana päivänä kiehauta herneet liotusvedessään ja lisää paloitellut lihat tai kokonaiset siansorkat liemeen. Keitä miedolla lämmöllä reilut kolme tuntia ja mausta suolalla.

Siansorkat vaativat syöjiltään melkoisen annoksen siviilirohkeutta, mutta maistuvat hyviltä.

Rokan kanssa voi ruokajuomaksi tarjota mitä erilaisimpia juomia. Ruotsalainen tapa on nauttia makeaa punssia, mutta kylmä maito tai piimä edustavat enemmän suomalaista perinnettä. Olut ja snapsi ovat myös hyväksyttäviä ruokajuomia, mutta viinit eivät sovi rokan seuralaisiksi lainkaan.

Hernerokka on sellainen eväs, että sen nauttimisen jälkeen on syytä ottaa joko ettoneet, ruokaperäiset tai männä köllölleen paikkakunnasta riippuen.

X