Reseptit

Hirvi kukkona

Kukko taipuu myös hirvenlihasta valmistettuna. Kaverikseen hirvenliha saa pekonia ja sieniä.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 hirven ulkofilee
  • 200 g pekonia
  • 400 g suppilovahveroita
  • 1 pieni purjo
  • 1 dl vihersilppua: persiljaa, basilikaa, ruohosipulia, timjamia
  • 2 tl merisuolaa

kuori:

  • 1 kg valmista pakasteruistaikinaa, esimerkiksi Myllyn Paras Ruistaikina

Valmistusohje

Silppua sienet, purjo ja yrtit sekä puolet pekonista. Kuumenna paistinpannu ja paahda sienet pekonisilpun ja maustevihannesten kanssa rapeiksi. Ota fileeseen nopeasti pintarusketus pannulla ja suolaa pinta. Anna jäähtyä.

Levitä jäähtyneen fileen pinnalle sieniseos ja peitä filee pekonisuikaleilla. Kauli sulanut ruistaikina levyksi ja nosta varovaisesti pekoniin kääritty filee taikinalevylle.

Kiedo taikina paketiksi ja painele saumat tiiviisti umpeen kuten kalakukkoa tehdessä. Taikinan yli jääneistä paloista saat piparimuotilla jouluiset ruiskeksit.

Nosta taikinakukko leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa reilu tunti. Anna fileekukon jäähtyä kuoressaan puhtaan pyyhkeen alla puolisen tuntia ennen kuin leikkaat tarjolle.

Arkikukkoja:

Saaliin jaossa pakastimeen kertyy monenlaisia lihapaloja. Leikkaa ”kukkolihat” sentin viipaleiksi ja kokoa tukevien sianlihaviipaleiden kanssa limittäin taikinakuoreen. Ripota lihakerrosten väliin pippurirouhetta ja suolaa. Taita reunat umpeen ja kypsennä voipaperikääreessä 180-asteisessa uunissa. Sitkeille lihapaloille on hyvä varata kypsymisaikaa kolmisen tuntia.

Kuoreksi käy myös paperisen ohut pakastettu filotaikina: voitele taikinalevyt voisulalla ja aseta neljä levyä päällekkäin. Täytä lihasuikaleilla ja kierittele pötköksi. Kypsennä kuten edellä. Hyvän omenavuoden jälkeen paisti kuorrutetaan omenoilla.

X