Reseptit

Hirvipata

Hirvipadan maun salaisuus piilee pitkään haudutetussa hirviliemessä. Makumaailma täydentyy punaviinillä ja metsäsienillä.

Teksti:
Visa Nurmi
Kuvat:
Istockphoto

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Hirviliemi

  • 1-2 kg hirvenluita
  • 4 porkkanoita
  • pala lanttua
  • pala juuriselleriä
  • 2 sipulia
  • 3-4 l vettä
  • 10 mustapippuria
  • 10 maustepippuria
  • n. 2 tl suolaa

Hirvipata

  • 600 g hirven sisä- tai paahtopaistia
  • 180 g pekonia
  • 1 l hirvilientä
  • 3 dl punaviiniä
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 1/2 l suppilovahveroita tai siitakesieniä
  • 2-3 porkkanaa
  • 1 pieni lanttu
  • 4-5 pientä sipulia
  • 5-10 mustapippuria
  • 5-10 katajanmarjaa
  • suolaa

Valmistusohje

Hirvipata hirviliemeen tehdään näin helposti:

Tee ensin hirviliemi ja varaa sen keittämiseen 3-4 tuntia.

Hirviliemi: 
Paahda luita ja juureksia 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Siirrä ainekset kattilaan. Lisää
mausteet. Anna kiehua hiljakseen 3–4 tuntia. Jos vaahtoa kertyy, kuori se pois.

Hirvipata:

1. Leikkaa hivenliha kuutioiksi ja pekoni suikaleiksi. Ruskista lihat ja pekoni esimerkiksi valurautapadassa. Kaada lihojen päälle hirvilientä sekä punaviiniä. Lisää pataan myös tomaattipyree.

2. Kuori ja pilko sipulit, lanttu ja porkkanat. Lisää mausteet ja keitä tunnin verran. Lisää sitten kuivatut tai tuoreet suppilovahverot sellaisenaan. Jos käytät siitakkeita, ruskista niitä kevyesti. Anna vielä kiehua kunnes liha on ihanan mureaa.  Tarjoile hirvipata perunamuhennoksen kera.

Saatat pitää myös tummalla oluella maustetusta hirvicarbonadesta tai luisesta hirvipadasta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Hirvikäristys

X