Reseptit

Jääpaisti

Jääpaisti kypsyy hitaasti matalassa uuninlämmössä ja sen myötä lopputulos on kaiken odotuksen arvoinen.

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Jääpaisti

  • 1.5 kg naudan ulko- tai kulmapaistia
  • 2 l vettä
  • 1 dl karkeaa merisuolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 laakerinlehteä
  • 8 mustapippuria
  • 1 rkl Provencen yrttiseosta

paistetut perunat

  • 1 kg kiinteitä perunoita, esim. Nicolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl kuminaa
  • ripaus mustapippuria

Valmistusohje

Jääpaisti naudan ulko-tai kulmapaistista tehdään näin helposti:

1. Nosta jäinen paisti uuniritilälle ja aseta alle uunivuoka. Nosta paisti 80-asteiseen uuniin noin kymmeneksi tunniksi.

2. Keitä mausteliemi sekoittamalla muut ainekset kattilassa. Anna kiehahtaa hetken aikaa ja nosta jäähtymään. Kun paisti on ollut uunissa noin 8 tuntia, aseta paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Jatka paistamista vielä muutaman tunnin ajan tai kunnes sisälämpö näyttää 65-70 astetta. Nosta kuuma paisti mausteliemeen vetäytymään vähintään neljäksi tunniksi. Kääntele muutaman kerran maustumisen aikana.

3. Pese perunat ja keitä niitä suolatussa vedessä niin, että ovat sopivasti ”al dente”, eli kypsennysvaraa jää vielä myöhemmälle paistamisvaiheellekin. Valuta ja kuori perunat kuumina (suojaa kätesi esim. kumihanskoilla). Leikkaa perunat noin sentin kuutioiksi ja levitä perunalohkot uunipellille. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Mausta ripauksella merisuolaa ja rouhitulla mustapippurilla.

4. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kauniin kullanruskeita. Valuta mahdollinen ylimääräinen öljy pois talouspaperille ja mausta perunat vielä ripauksella suolaa ja yrttiseosta.

5. Leikkaa jäähtynyt paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile kylmänä paistettujen perunakuutioiden kanssa. Siivilöityä lientä ja paistinlientä yhdistelemällä saat mainion pohjan lämpimälle kermakastikkeelle.

6. Tarjoa jääpaisti kastikkeen ja leipurin perunoiden tai vaahdotetun voin kera tarjottavien uuniperunoiden kanssa.

Kokeile myös peuran paistia punaviini-glögikastikkeen kanssa tai perinteistä paahtopaistia.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kokonainen paisti onnistuu muutamalla niksillä – pyyheliina avuksi

X