Vinkit

Mehevä paahtopaisti – näillä vinkeillä onnistut

Naudan paahtopaisti valmistetaan yleensä matalassa lämmössä kokonaisena uunipaistina. Se on parhaimmillaan punertavan mediumina. Poimi tästä vinkit mehukkaan paahtopaistin valmistukseen.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Kristiina Kurronen, Jukka Pakarinen

Naudan paahtopaisti valmistetaan yleensä matalassa lämmössä kokonaisena uunipaistina. Se on parhaimmillaan punertavan mediumina. Poimi tästä vinkit mehukkaan paahtopaistin valmistukseen.

Mehevä paahtopaisti syntyy, kun paisti muhii matalassa lämmössä ja paiston jälkeen se saa levähtää rauhassa ennen leikkaamista.

naudan paahtopaisti menossa uuniin

Paahtopaistin maustaminen

Naudan paahtopaistin mausteiksi riittävät yksinkertaisimmillaan merisuola ja rouhittu mustapippuri. Mausteet kannattaa hieroa paistin pintaan huolella, jolloin mausteet imeytyvät myös pintaa syvemmälle. Erilaiset yrtit, kuten rosmariini sekä valkosipuli sopivat hyvin paahtopaistin maustajiksi.

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Mitä isompi paisti on sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä.

Mehevä paahtopaisti syntyy vähintään kilon palasta

paahtopaistin sitominen

Paista kerralla iso mehevä paahtopaisti, josta riittää syötävää moneksi päiväksi.

Jos paisti on kovin epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi ja tiukaksi paketiksi kuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai paistinarulla ennen lihan kypsentämistä. Uunissa paistettavan paahtopaistin on hyvä olla vähintään kilon painoinen, jottei paistista tule kuiva.

Paahda paistiin väriä pannulla

Mehevä paahtopaisti: Paahtopaistiin väriä pannulla

Ennen uuniin laittoa, voit halutessasi paahtaa paistin nopeasti pannulla niin, että se saa hiukan väriä ja paistopinta ”lukitsee” nesteet paistopinnan alle. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan haluamiasi mausteita, ainakin suolaa ja mustapippuria.

Mehevä paahtopaisti kypsyy miedossa lämmössä

Kypsennä paistia uunissa 60-90 minuuttia/kilo. Paras uunilämpötila paistille on 100-150 astetta. Kypsyyden arvioinnissa kannattaa käyttää lihamittaria. Työnnä lihalämpömittari  paistin paksuimpaan kohtaan. Paksu paisti kypsyy litteää hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.

Ota paisti uunista, kun lihalämpömittari näyttää noin 58-65 astetta. Mikäli pidät punertavasta lihasta, paisti kannattaa ottaa uunista ulos noin 58-60 asteisena, sillä 65 asteisena paisti on jo täysin kypsä.

Anna paistin vetäytyä

Anna paistin vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen folioon käärittynä noin 20-30 minuuttia. Vetäytymisen aikana paistin sisälämpötila tasaantuu ja lihan sisällä olevat lihasnesteet rauhoittuvat. Näin lihasta irtoaa viipaloidessa vähemmän nestettä ja paisti pysyy mehukkaana.

Ennen paistin leikkaamista, kannattaa katsoa miten lihassyyt kulkevat paistin pinnassa. Leikkaa mehevä paahtopaisti lihassyiden eli lihan pinnassa näkyvien ohuiden viivojen vastaisesti, mieluiten kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on varmasti aina poikkisyin. Muista teroittaa veitsi ennen viipalointia.

Mehevä paahtopaisti: paahtopaistin leikkaaminen

Paahtopaistireseptejä

Paahtopaisti muuntuu moneksi sen mukaan millaisia mausteita käytät ja minkä kanssa paistin tarjoat. Kokeile välillä myös hirven paahtopaistia tai härän fileetä. Kokosimme tähän parhaat paahtopaistireseptit perusohjeesta eksoottisempiin. Valitse suosikkisi.

Jos paahtopaistia sattuu jäämään yli, valmista siitä paahtopaistisalaatti New Yorkin tapaan.

.

Katso myös Kotiliesi.fi: marinoitu paahtopaisti
 

Lähde: Lihatiedotus

 

 

X