Vinkit

Mehevä paahtopaisti – näillä vinkeillä onnistut

Naudan paahtopaisti valmistetaan yleensä matalassa lämmössä kokonaisena uunipaistina. Se on parhaimmillaan punertavan mediumina. Poimi tästä vinkit mehukkaan paahtopaistin valmistukseen.
18.11.2014 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Paahtopaistista tulee mehevä, kun se paistetaan matalassa lämmössä ja paiston jälkeen se saa levähtää rauhassa ennen leikkaamista.

naudan paahtopaisti menossa uuniin

Paahtopaistin maustaminen

Naudan paahtopaistin mausteiksi riittävät yksinkertaisimmillaan merisuola ja rouhittu mustapippuri. Mausteet kannattaa hieroa paistin pintaan huolella, jolloin mausteet imeytyvät myös pintaa syvemmälle. Erilaiset yrtit, kuten rosmariini sekä valkosipuli sopivat hyvin paahtopaistin maustajiksi.

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Mitä isompi paisti on sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä.

Sido paahtopaisti muhkeaksi

paahtopaistin sitominen

Jos paisti on kovin epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi ja tiukaksi paketiksi kuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai paistinarulla ennen lihan kypsentämistä. Uunissa paistettavan paahtopaistin on hyvä olla vähintään kilon painoinen, jottei paistista tule kuiva.

Paahda paistiin väriä pannulla

Paahtopaistiin väriä pannulla

Ennen uuniin laittoa, voit halutessasi paahtaa paistin nopeasti pannulla niin, että se saa hiukan väriä ja paistopinta ”lukitsee” nesteet paistopinnan alle. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan haluamiasi mausteita, ainakin suolaa ja mustapippuria.

Kypsennä paisti miedossa uuninlämmössä

Kypsennä paistia uunissa 60-90 minuuttia/kilo. Paras uunilämpötila paistille on 100-150 astetta. Kypsyyden arvioinnissa kannattaa käyttää lihamittaria. Työnnä lihalämpömittari  paistin paksuimpaan kohtaan. Paksu paisti kypsyy litteää hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.

Ota paisti uunista, kun lihalämpömittari näyttää noin 58-65 astetta. Mikäli pidät punertavasta lihasta, paisti kannattaa ottaa uunista ulos noin 60 asteisena, sillä 65 asteisena paisti on jo täysin kypsä.

Anna paistin vetäytyä

Anna paistin vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen folioon käärittynä 20-30 minuuttia. Vetäytymisen aikana paistin sisälämpötila tasaantuu ja lihan sisällä olevat lihasnesteet rauhoittuvat. Näin lihasta irtoaa viipaloidessa vähemmän nestettä ja paisti pysyy mehukkaana.

Ennen paistin leikkaamista, kannattaa katsoa miten lihassyyt kulkevat paistin pinnassa. Leikkaa paisti lihassyiden eli lihan pinnassa näkyvien ohuiden viivojen vastaisesti. Näin viipaleista saadaan mureita.

Paahtopaistireseptejä

Kuvat: Jukka Pakarinen ja Kristiina Kurronen/Otavamedia

Lähde: Lihatiedotus

 

Tallenna