
Mehevä paahtopaisti – näillä vinkeillä onnistut
Naudan paahtopaisti valmistetaan yleensä matalassa lämmössä kokonaisena uunipaistina. Se on parhaimmillaan punertavan mediumina. Poimi tästä vinkit mehukkaan paahtopaistin valmistukseen.
Naudan paahtopaisti valmistetaan yleensä matalassa lämmössä kokonaisena uunipaistina. Se on parhaimmillaan punertavan mediumina. Poimi tästä vinkit mehukkaan paahtopaistin valmistukseen.
Mehevä paahtopaisti syntyy, kun paisti muhii matalassa lämmössä ja paiston jälkeen se saa levähtää rauhassa ennen leikkaamista.

Paahtopaistin maustaminen
Naudan paahtopaistin mausteiksi riittävät yksinkertaisimmillaan merisuola ja rouhittu mustapippuri. Mausteet kannattaa hieroa paistin pintaan huolella, jolloin mausteet imeytyvät myös pintaa syvemmälle. Erilaiset yrtit, kuten rosmariini sekä valkosipuli sopivat hyvin paahtopaistin maustajiksi.
Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Mitä isompi paisti on sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä.
Mehevä paahtopaisti syntyy vähintään kilon palasta

Paista kerralla iso mehevä paahtopaisti, josta riittää syötävää moneksi päiväksi.
Jos paisti on kovin epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi ja tiukaksi paketiksi kuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai paistinarulla ennen lihan kypsentämistä. Uunissa paistettavan paahtopaistin on hyvä olla vähintään kilon painoinen, jottei paistista tule kuiva.
Paahda paistiin väriä pannulla

Ennen uuniin laittoa, voit halutessasi paahtaa paistin nopeasti pannulla niin, että se saa hiukan väriä ja paistopinta ”lukitsee” nesteet paistopinnan alle. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan haluamiasi mausteita, ainakin suolaa ja mustapippuria.
Mehevä paahtopaisti kypsyy miedossa lämmössä
Kypsennä paistia uunissa 60-90 minuuttia/kilo. Paras uunilämpötila paistille on 100-150 astetta. Kypsyyden arvioinnissa kannattaa käyttää lihamittaria. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paksu paisti kypsyy litteää hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.
Ota paisti uunista, kun lihalämpömittari näyttää noin 58-65 astetta. Mikäli pidät punertavasta lihasta, paisti kannattaa ottaa uunista ulos noin 58-60 asteisena, sillä 65 asteisena paisti on jo täysin kypsä.
Anna paistin vetäytyä
Anna paistin vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen folioon käärittynä noin 20-30 minuuttia. Vetäytymisen aikana paistin sisälämpötila tasaantuu ja lihan sisällä olevat lihasnesteet rauhoittuvat. Näin lihasta irtoaa viipaloidessa vähemmän nestettä ja paisti pysyy mehukkaana.
Ennen paistin leikkaamista, kannattaa katsoa miten lihassyyt kulkevat paistin pinnassa. Leikkaa mehevä paahtopaisti lihassyiden eli lihan pinnassa näkyvien ohuiden viivojen vastaisesti, mieluiten kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on varmasti aina poikkisyin. Muista teroittaa veitsi ennen viipalointia.
Paahtopaistireseptejä
Paahtopaisti muuntuu moneksi sen mukaan millaisia mausteita käytät ja minkä kanssa paistin tarjoat. Kokeile välillä myös hirven paahtopaistia tai härän fileetä. Kokosimme tähän parhaat paahtopaistireseptit perusohjeesta eksoottisempiin. Valitse suosikkisi.
Jos paahtopaistia sattuu jäämään yli, valmista siitä paahtopaistisalaatti New Yorkin tapaan.
Graavattu paahtopaisti ja aioli
Rosmariini-katajanmarjamarinoitu paahtopaisti ja puikulaperunapyree
Paahtopaisti chilin ja paahdettujen paprikoiden kera
Paahtopaistia pastramiliemessä
Paahtopaisti
Yrteillä maustettu hirven paahtopaisti
Maustettuja papuja ja paahtopaistia
Hirven paahtopaistia, punajuuri-sinihomejuustopyree ja ruusukaalia
Paahdettu härän ulkofilee
Katso myös Kotiliesi.fi: marinoitu paahtopaisti
Lähde: Lihatiedotus
Kommentit
61 – vuotisen elämäni aikana olen paistanut useita paahtopaisteja. Kiloinen paisti tarvitsee tunnin. isompi kaksi lämmetäkseen sopivasti. Ruskistaminen todella sitoo nesteet sisään. Jos paistin ei anna levätä kunnolla paiston jälkeen, se päästää nesteet ulos. Paistan Paahtopaistin ruskistettuani sen ensin pannula joka puolelta, ritilän päällä 125 asteen lämmössä. Alle laitan uunipannulle kiehuvaa vettä (ei liikaa). Aina jonkin verran nestettä valuu lihasta. Nesteellä voi tarvittaessa valella paistia.
Mummo mallia -55
Kommentit
Hyvä ohje, pari kohtaa tosin pisti silmään.
”paistopinta ”lukitsee” nesteet paistopinnan alle”
-ei lukitse.
Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Mitä isompi paisti on sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä.
-tällä ei ole merkitystä, tuon kokoinen paisti ei sisältä lämpene juuri yhtään tunnissa eikä lihaa kannata seisottaa huoneenlämmössä kauaa.
Miedossa uuninlämmössä paistetusta paahtopaistista tulee herkullisemman näköinen, kun sen ruskistaa ennen uuniin panoa. Ruskistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
Ruoka.fi:n toimitus
Pienen eli puolen kilon paistin- perheeni syöjien määrään sopivan- olen valmistanut mikroaaltouunissa sinne sopivan mittarin kanssa. Alkuun hierotaan pippurit pintaan. Vuokaan olen sopivan ritilän puutteessa kumonnut teevadin, peitoksi voiipaperia tai suojus, ettei uuniin tule roiskeita. Suolaus kun sisälämpötila50- 52saavutettu ja liha siirtyy folion lepäämään. Kypsennys vie noin kymmenen minuuttia, seisotus samoin.
Meillä oli muinoin mikro, jossa oli lämpömittari seinässä( eikä tietenkään pyörivä alustaa), vaan eipä moisia valmisteta enää.
61 – vuotisen elämäni aikana olen paistanut useita paahtopaisteja. Kiloinen paisti tarvitsee tunnin. isompi kaksi lämmetäkseen sopivasti. Ruskistaminen todella sitoo nesteet sisään. Jos paistin ei anna levätä kunnolla paiston jälkeen, se päästää nesteet ulos. Paistan Paahtopaistin ruskistettuani sen ensin pannula joka puolelta, ritilän päällä 125 asteen lämmössä. Alle laitan uunipannulle kiehuvaa vettä (ei liikaa). Aina jonkin verran nestettä valuu lihasta. Nesteellä voi tarvittaessa valella paistia.
Mummo mallia -55
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous