Ruoka

Jauhelihakastike on rakastettu ikisuosikki – pienillä kikoilla teet siitä entistä parempaa!

Jauhelihakastike on perinteinen ja rakastettu arkiruoka, jonka reseptiä voi muunnella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Muutamalla niksillä saat jauhelihakastikkeesta täydellistä – kokeile myös jauhelihakastiketta mummon reseptillä, punajuurella sävytettynä tai italialaisittain.
5.3.2018 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia ja Mukana Maku -blogi

Perinteinen ruskea jauhelihakastike valmistuu nopeasti ja muutamaa vinkkiä noudattamalla saat siitä entistä parempaa. Jos et halua käyttää jauhoja kastikkeeseen, kokeile italialaista jauhelihakastiketta, ragua, tai punajuurella maustettua jauhelihakastiketta.

Näin teet jauhelihakastikkeesta maukkaampaa

Juuresraasteet tuovat jauhelihakastikkeeseen rakennetta, punaviinitilkka antaa hapokasta vivahdetta, valkosipuli makua. Kastikkeen voi maustaa teelusikallisella sinappia ja ketsuppia. Etenkin ketsuppi tekee kastikkeesta kauniin värisen.

maranellon pastakastike

Ketsuppi tekee jauhelihakastikkeesta kauniin värisen.

Kastikkeeseen voi hyvin valita vähärasvaisen jauhelihan. Se antaa ruokaan makua vaikuttamatta kuitenkaan koostumukseen ja ulkonäköön.

Jauheliha kannattaa ruskistaa kastiketta varten kuumalla pannulla. Iso satsi jauhelihaa on hyvä paistaa useammassa erässä, jottei pannu viilene liikaa.

Ruskea jauhelihakastike on klassikko

Ruskea jauhelihakastike tuttua ruokaa lähes jokaiselle. Sen valtteja ovat konstailemattomuus ja muunneltavuus. Ruokaan saa vaihtelua erilaisilla mausteilla ja lisukkeilla.

Mukana Maku -blogin ruskea jauhelihakastike

Ruskea jauhelihakastike on perinteinen arkiruoka.

Jos teet perinteistä jauhelihakastiketta, käytä suurustukseen vehnäjauhoa. Vältyt jauhokokkareilta, kun lisäät jauhot siivilän läpi. Ruskista ensin jauheliha kypsäksi ja siirrä se sivuun odottamaan. Lisää jauhelihapannulle reippaasti voita ja ruskista jauhot sen jälkeen pannulla. Kun pannulla on riittävästi voita, eivät jauhot pala kiinni pannuun. Voi myös pyöristää kastikkeen maun ja tuo siihen täyteläisyyttä.

Jauhojen ruskistuksessa kannattaa olla tarkkana. Älä päästä jauhoja ruskistumaan mustaksi asti, vaan paista ne ruskeaksi. Jos huomaat, että voi-jauhoseos muuttuu kuivaksi, lisää joukkoon voita.

Jauhoihin lisättävän nesteen, esimerkiksi lihaliemen, on oltava kuumaa, muuten jauhot voivat paakkuuntua.  Kun lisäät nestettä, sekoita kastiketta voimakkaasti. Kauniisti ruskistuneesta jauhelihasta ja jauhosta syntyy tummanruskea kastike.

Resepti: Mukana Maku -blogin ruskea jauhelihakastike

Perinteisen jauhelihakastikkeen väriä voi syventää tilkalla soijaa. Kastikkeen voi maustaa yrteillä, chilillä tai tilkalla tomaattipyreetä.

ReseptiJauhelihakastike mummon tapaan 

Klassinen ragu-lihakastike hurmaa

Ragun valmistaminen vaatii malttia ja aikaa, mutta lopputulos on upea!

Ragu on klassinen italialainen lihakastike. Siitä on olemassa lähes yhtä monta versioita, kuin Italiassa on kokkeja. Ragu on maukasta ja maistuu esimeriksi tagliatelle-pastan kanssa. Kun lisäät kastikkeeseen raastettuja juureksia, saat siihen makua ja rakennetta. Sen valmistaminen on vaivatonta ja helppoa, mutta vaatii malttia ja aikaa. Anna ragun muhia rauhassa miedolla lämmöllä ainakin 1,5 tuntia. Sitä parempaa siitä tulee, mitä kauemmin se hautuu.

Resepti: Ragu – italialainen jauhelihakastike 

Punajuuri sävyttää ja maustaa jauhelihakastikkeen

jauheliha-punajuurikastike

Punajuuri-jauhelihakastikkeeseen ei tarvita lainkaan jauhoja.

Punajuuri-jauhelihakastike on maukas vaihtoehto perinteiselle jauhelihakastikkeelle. Siihen ei tarvita lainkaan jauhoja. Tomaattipohjainen kastike saa makua juureksista, yrteistä, valkosipulista ja hunajasta. Kastike maistuu pastan tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Resepti: Jauheliha-punajuurikastike

Lue myös

Suosittelemme